Reklama

Reklama

Staré báje vikingů

  • Česko Starověký příběh: Když slunce bylo bohem (více)
Polsko, 2003, 135 min

Obsahy(1)

Polský historický akční fantasy snímek natočený na motivy románu Jozefa Ignace Kraszewskiho. V předkřesťanském Polsku 9. století se na venkově setkáváme s prostými obyvateli pečujícími o svou půdu a velebícími sluneční božstvo. Pak se zde vynoří mocichtivý princ Popiel a vikinská armáda a nastane doba krvelačného a barbarského násilí, proti kterému se postaví osamělý válečník a slavný lučištník Ziemowit. (Filmbox)

(více)

Recenze (89)

Scar 

všechny recenze uživatele

Uff! Ide skutočne o rozporuplný film. Ak niekto nieje fanúšikom skutočnej histórie, zrejme si bude musieť odčítať jednu, alebo dve hviezdičky z môjho hodnotenia. Ak je však fajnšmeker čo sa týka slovanských tradícií, príde si na svoje. Film veľmi pekne stvárňuje skutočný život starých Slovanov, ich mytológiu, oslavy, pohreb, i magické obrady. Skvelé dobové kostýmy (za ktoré dostali aj cenu) a pekný príbeh. Krásne exteriéry, pekné slovanské ženy a strach naháňajúce vikingské mohutné postavy a hlasy. To málo čo mi zabránilo dať aj tú piatu hviezdičku sú dosť chabé herecké výkony bojujúcich "komparzistov" a počítačové efkety. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Čím to je, že u nás se točí trapné komedie, uslintané seriály a v Polsku takovéto velkofilmy. Vizuální efekty jsou sice hrůza a děs, ale zase jich tam moc není takže to zas tolik nevadí, ale výprava, kulisy, nástroje a jiné předměty, kterých je ve filmu nesčíslně dokazují, že si poláci na přesnost a dokonalost potrpí což je jen dobře a i tak to později pěkně vypadá. Ač jsem od toho nevěděl co mám čekat a prvních 20 minut jsem ve filmu tápal ihned jsem se do příběhu zadíval a vcelku příjemně to uteklo a skončilo to samozřejmě tak jak to dopadnout muselo a já jsem byl navýsost spokojený. --- Je mi tě líto - Ale já ještě žiju ! ! ! ()

Reklama

Ruut 

všechny recenze uživatele

Hold poláci tyhle historické kostýmovky umí. Staré báje nejsou tak akční a vtipné jako jiný režisérův film Ohněm a mečem, ale i tak jsou slušnou podívanou. Krásně a velkolepě - tak jak se na podobný žánr sluší - zobrazují staré zvyky, způsoby a hlavně pověry starých poláků. Casting se taky povedl. Poláci se nijak nemýtizují. Většina z nich je vyobrazena jako banda špinavých neurvalců. Ale asi tak nějak to mohlo opravdu v té době vypadat. Ne nejsou tu žádní nažehlení uvědomělý hrdinové jako třeba v Troji. Staré báje zdobí rovněž opravdu překrásné exteriéry, kostýmy a vůbec výtvarná stránka filmu je mimořádná. Mínusem jsou někdy neúměrně přetahované scény za doprovodu tklivé hudby, jenž se mění na kýčovitou. A taky hlavní herci nepředvádí nijak výrazné výkony. Celkově jsou Staré báje z dob kdy Slunce bylo bohem příjemnou oddechovkou. Takovou krvavější nenáročnou pohádkou pro dospělé, které by prospěla o 15 minut kratší stopáž.. ()

Stanley 

všechny recenze uživatele

Tento námět skýtal ohromný potenciál, který bohužel film zcela nevyužil. Od začátku je jasné, jak se bude vše vyvíjet, což sice nemusí být vyloženě na závadu, ale sled událostí, v jakých se příběh odehrává, a chování hlavních postav působí příliš strojově a předvídatelně. Nicméně na historickém filmu je důležitější spíše to, zda dýchá skutečnou historií, a to se mu daří! Nedočkáme se žádných čistě namydlených hereckých tvářiček, metrosexuálních svalovců a krásek v kožených bikinách, jak nám běžně servírují současné hollywoodské braky, ale uvidíme ranný středověk ve své vesměs věrohodné podobě. Vynikají velice zdařilé kostýmy, výzbroje a masky a co ještě vyniká, co nelze nezmínit, jsou vskutku přirozeně krásné ženy :-) ()

tom88 

všechny recenze uživatele

Zo začiatku dosť nudné a zdĺhavé, no neskôr sa to trochu rozbehlo. Dej sa pomalšie rozvíjal, ale do konca už to bolo celkom fajn. Herci boli obyčajní, ale od poliakov som toho veľa nečakal. S vikingmi to moc nemalo spoločné aj keď sa tam na konci objavili a boj hlavného hrdinu s vikingom bol celkom pekný. Historických bitiek bolo málo na taký dlhý film a kvalitné neboli. Keby to bolo o niečo kratšie. 60%. ()

Galerie (37)

Reklama

Reklama