Reklama

Reklama

Staré báje vikingů

  • Česko Starověký příběh: Když slunce bylo bohem (více)
Polsko, 2003, 135 min

Obsahy(1)

Polský historický akční fantasy snímek natočený na motivy románu Jozefa Ignace Kraszewskiho. V předkřesťanském Polsku 9. století se na venkově setkáváme s prostými obyvateli pečujícími o svou půdu a velebícími sluneční božstvo. Pak se zde vynoří mocichtivý princ Popiel a vikinská armáda a nastane doba krvelačného a barbarského násilí, proti kterému se postaví osamělý válečník a slavný lučištník Ziemowit. (Filmbox)

(více)

Recenze (89)

Angelino 

všechny recenze uživatele

Slovania, staré zvyky, starí bohovia, stínanie hláv, povery, okrúhle štíty, dubové a brezové háje, hnev bohov.... to všetko sa tam dá nájsť. Spracované zaujímavo a pútavo, naturálne a prirodzene. Začínam si k poľskej kinematografii vytvárať čoraz pozitívnejší vzťah. S prižmúreným okom za slabosť pre tému 4. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Ne tak dobry jako Ohnem i mecem, ale presto docela povedeny. Prvni problem je ceskej nazev, to musel vymyslet nejakej vylizanej idiot, pac tady o vikingy vubec nejde, sice se tu na pul hodky objevi, zabijou par farmaru a hodi hlasku, ze uctivaj Odina, ale o vikinzich to fakt neni. Prisel mi pribeh dost podobnej Ohni a meci, mame tu velkyho zlyho sefa, nekolik rodu, kerejm se to nelibi a ustredniho hrdinu, kterej chce ziskat zenskou. Ale nastesti, romantiky tu je minimum, spis tu de o intriky hlavniho zaporaka, hlavne v prvni casti. Tohle je totiz tridilna serie, ktera ma celkem 135 minut, na csfd to je napsany spatne. Dal musim filmu vytknout misty prilis mnoho kecu a ultra mega hyper trapnej trik zboreni veze. Nastesti tu jinak moc triku neni, takze uz to nerusi. Souboje jsou celkem v pohode, ale mohlo jich bejt vic. Celkove nemuzu rict, ze jsem se nudil, ale ani to nebylo neco extra uzasnyho, takze jen slabsi 4*. ()

Reklama

kinderman 

všechny recenze uživatele

Tato trojdílná televizní minisérie je přesně tím důvodem, proč jsem nikdy nenašel odvahu zhlédnout Zaklínače- z obavy, že by mohl být stejně (scenáristicky i realizačně) směšný. Staré báje drží na nohou pouze Debského hudba (a to ještě jen místy), vedlejší postava dívky, která nesmí mrknout (a objeví se nahá), a scéna na hraně parodie, při níž jsem si vzpomněl na podobný výjev z konce Života Briana... ()

ZoltanCZ 

všechny recenze uživatele

Výborné. Sice ne až tak jako Ohněm a mečem, ale zábava je to skvělá. Příběh je velice pěkný, má napětí i špetku romantiky, prostě jak by to mělo v historickém filmu být. Kostýmy a výprava nemají chybu, kostýmy jsou věrohodné (nejsem znalec, ale působily tak na mě) a polská příroda je prostě nádherná. Herci nepředvádějí nějaké vyjímečné výkony, ale jsou dostačující. Navíc se zde nesetkáme z žádnými Hollywoodskými krasavci a modelkami s velkým výstřihem, ale s umaštěnými, vousatými a špinavými jizvami pokrytými muži a krásnými slovankami - ne žádná umělá krása a jiné náhražky. Toto je pátá hvězdička filmu. Film má sice nějaké mouchy, ale ty mě připadají nepodstatné. Celkově asi 4,5*, přikláním se však k pěti, takový historický film jen tak zase neuvidím, Poláci umí... ()

d-fens 

všechny recenze uživatele

zaujímavé najmä preto, že filmov z prostredia starých Slovanov je pramálo.... avšak skôr ako etnologicky vierohodný exkurz do prastarých lesov, lúk a hájov to vnímam ako lacný návod pre fašizoidných spoluobčanov, ako pateticky sláviť niektoré barbarské kulty..... možno som príliš prísny v hodnotení, ale vnímal som mnoho skrytých významov, ktoré sa až príliš môžu zaliečať a inšpirovať nízke pudy mladých neofašistov, rasistov a nacionalistov.... ()

Galerie (37)

Reklama

Reklama