Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tři svérázní studenti Derek, Jones a Travis se rozhodli zpracovat pro svou závěrečnou ročníkovou práci zdánlivě nevinný projekt: Jak vznikají a jak se šíří pomluvy? Ale to první, co pro svou práci potřebovali, byla právě ona fáma. A tak jedné noci, když spatřili v jednom klubu v objetí Beaua a Naomi, dostali ďábelský nápad, že upřímný vztah zamilované dvojice bude sloužit jako základ jejich pomluvy. A pak už bylo dílem okamžiku vypustit vražednou fámu... Naomi, po celém campusu známá svým zásadním odmítáním předmanželského sexu se záhy dozví, že při svém odchodu z nočního klubu byla znásilněna. Ona si však, díky přemíře alkoholu vypitého ten večer, pamatuje pouze to, že odešla se svým přítelem Beauem. A tak vzniká podezření, že byla znásilněna právě Beauem! Přízrak pomluvy obludně narůstá a nedá se zastavit. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (83)

hrumsrt 

všechny recenze uživatele

Vezmeme-li to jako teen drama, v němž se hlavních rolí ujímají Cyclops, Cersei Lannister, Daryl Dixon a k nim navíc moje oblíbená Kate, vlastně se mi to už teď prodalo. O to jsem radši, že Fáma i po filmových kvalitách se nemá za co stydět.. Námět, v němž partička vysokoškoláků prakticky testuje svoji hypotézu o pomluvách rozšířením vlastní vymyšlené "fámy" po škole, se dokáže skvěle držet mladšího prostředí, ale k tomu navíc zařídit velmi solidní drama s pár solidními psychologickými prvky.. Vždyť co je na tom, pokud někdo plácne, že se na jednom z školních večírků spolu dva opilí spolužáci vyspali? V podstatě nic, ale lidská paměť je fantastický mechanismus, s jímž si neví s přesností neví poradit nikdo. A proto, když má někdo "okno", které mu je vyplněno, dokáže paměť onu výplň i s prostým provázáním přijmout za skutečnost, než aby zůstalo ve vzpomínkách prázdné místo. Nedá se tak nikdo z postav označit za "zlé a hodné", i když postupné odkrývání původně neexistujících motivací postav tomu dost nadbíhá.. Jako celek mi to přišlo nejen zábavné, ale audiovizuálně celkem poutavé.. Škoda překombinovaného závěru? I když dost naivní, tak mě to tam s ním obstojně zapadlo.. Jsou i lepší tematicky podobné kousky, ale Fáma baví a já nebudu překvapen, když si ji brzy dám znovu. 70% ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Od tohohle filmu jsem nečekal žádný zázraky, ale nakonec se z toho vyklubal hodně solidní thriller. Ze začátku mi to sice přišlo tak trošku o ničem, ale zápletka se mi zdála celkem zdařile vymyšlená a tak jsem pořád čekal kdy se to začne stáčet k thrilleru, což se začalo dít zhruba po půl hodině a dál už z toho byl opravdu hodně zdařilý film. Trošku mi vadil překombinovaný konec, ale do poslední chvíle jsem zase nevěděl jak to opravdu dopadne a to mi přišlo jak velký plus a nějaká překombinovanost mi nakonec tolik nevadila. Z herců asi nejvíc vyčnívala hlavní trojice James Mardsen, Lena Headey, Norman Reedus, kolem nich se ostatně točil skoro celej film a zvládli to opravdu výborně. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

Viac-menej "klasický" vylízaný tínedžerský trilerový nímand (akých je ako húb po daždi a tak k nim netreba mať zľutovanie) so sľubne sa rozbehnutou zápletkou, ktorá ale napokon sama seba škrtí pomocou klamstiev, klamstiev na druhú a klamstiev na tretiu. Film z produkcie Joela Schumachera a s celkom dobrými hercami. ()

MM11 

všechny recenze uživatele

Film sám o sobě je docela v klidu a při nulovém očekávání Vás nasytí vydatně. Jen by to chtělo mírně zinvenčnit ty dnes přehnaně užívané dějové zvraty a hry scénáristů ve stylu "zapomeň, cos doteď viděl, všechno je jinak". Ale nechtěl bych tenhle snaživý film házet do pytle se slab(oduch)ou neoriginalitou podobných kousků, Fáma totiž jako vtipný a napínavý thriller srovnání bez problémů ustojí, jenom Vám toho výraznějšího brouka do hlavy nezavrtá. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Není to špatný příběh. Jak vznikají a šíří se fámy, pomluvy? O tom se rozhodnou tři studenti napsat školní práci a skutečnou pomluvu vymyslí. Vyberou si zamilovanou dvojici Naomi a Beaua a začnou o dívce šířit fámu, že byla na proběhlém večírku znásilněna. Naomi si večer z větší části nepamatuje, hodně pila, ale čím si je jista je, že odcházela se svým chlapcem Beauem. Přitom její hoch věděl, jak vehementně Naomi odmítá předmanželský sex. Že by se skutečně dopustil něčeho tak ohavného? Nebo snad někdo jiný? Fáma se šíří mezi spolužáky a narůstá geometrickou řadou do nebývalých rozměrů, protože k získaným informacím si každý přidává svou trošku. Nedá se zastavit a čím dál víc vtahuje do svých chapadel i svoje tři tvůrce. A právě oni jsou následky zpočátku svého experimentu postiženi nejvíce. Nenápadný, ale dobrý psychothriller, který docela nevinně začíná a moc nešťastně končí. ()

Galerie (15)

Reklama

Reklama