Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sam Dawson je laskavý, ale jeho duševní vývoj je zhruba na úrovni sedmiletého dítěte. Pracuje v kavárně a miluje písničky Beatles. Když tulačka Rebecca, která u něj krátce bydlela, porodí holčičku a uteče, stává se nečekaně otcem. Začne se o Lucy Diamond neobratně starat. Pomáhají mu přátelé, především laskavá sousedka Annie Cassellová. Dívenka roste a Sam, který se cítí být nejšťastnější na světě, ji bezmezně miluje. Zvládá všechny překážky, dokud si ho nevšimne až příliš aktivní sociální pracovnice Margaret Calgroveová. Když se chytrá Lucy přestane učit, protože nechce být chytřejší než tatínek a Sam na oslavě jejích narozenin ztropí výtržnost, tak Margaret zakročí a holčička je svěřena do ústavní péče. Sam na radu kamarádů hledá nejlepšího právníka, aby mu pomohl získat dceru zpět. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (367)

Falko 

všechny recenze uživatele

Dalo by sa to prirovnat k FORRESTOVI GUMPOVI (1994) alebo k RAIN MANOVI (1988), ale oba filmy su uplne o niecom inom a okrem toho Dustin Hoffman bol autistom, co je omnoho horsia diagnoza, ako ta, ktoru mal Sean Penn v tejto ulohe. Este mi napada jeden film a to JACK (1996) od Francisa Forda Coppolu s Robinom Williamsom, ale v tom pripade sa jednalo o dieta, ktore rastlo niekolkokrat rychlejsie ako jeho rovesnici a tak sa ako 10-rocny ocitol v tele Robina Williamsa, ale to uz je zase ina tema. Sean Penn zahral svoju ulohu velmi presvedcivo, napada mi este Edward Norton, ktory by tuto ulohu taktiez zvladol na jednotku, ale rovnako sa mi pacila aj znicena a unavena Michelle Pfeiffer, ktora dala do tejto ulohy vsetko a preto ma u mna moj obdiv. Dakota Fanning je detsky talent, ale akosi sa mi zda, ze jej hviezdicka zhasina podobne, ako aj u zabudnuteho talentu Haleyho Joela Osmenta, ktory sa preslavil v thrilleri SESTY SMYSL (1999) alebo v Spielbergovej sci-fi A.I. UMELA INTELIGENCE (2001) . A este sa tu objavila v malickej ulohe pestunky taktiez zabudnuta Laura Dern, ktoru som spoznal najprv v MODROM ZAMATE (1986) Davida Lyncha a neskor sa objavila v prvom i tretom JURSKOM PARKU (1993 - 2001). Jednym z producentov filmu je i Edward Zwick, ktory nataca väcsinou filmy s vojnovou tematikou, ako GLORY (1989), LEGENDA O VASNI (1994), ODVAHA POD PALBOU (1996) s Meg Ryan alebo i KRVAVY DIAMANT (2006) s Leonardom Di Capriom. Film ziskal iba jednu, ale zasluzenu nominaciu na Oscara za herca v hlavnej ulohe Seana Penna, avsak väcsiu radost z Oscara mal v roku 2002 Denzel Washington za ulohu v kriminalnej drame TRAINING DAY (2001)... 07.04.2010 ________ Sean Penn - (Sam Dawson) +++ Michelle Pfeiffer - (Rita Harrison Williams) +++ Dakota Fanning - (Lucy Diamond Dawson) +++ Dianne Wiest - (Annie Cassell) +++ Laura Dern - (Randy Carpenter) +++ Loretta Devine - (Margaret Calgrove) +++ Mary Steenburgen - (Dr. Blake) +++ Produkcia: Edward Zwick +++ Hudba: John Powell +++ ()

LoLaa 

všechny recenze uživatele

Výkon Seana Penna mi otevřel hubu dokořán! Nominace na Oscara je zcela na místě, kdybych o tom mohla rozhodnout já, neváhala bych ani chvilku a udělila bych mu ho všema deseti. Malá Dakota je také úžasná a s Seanem se skvěle doplňovali, působili přirozeně a uvěřitelně. I Am Sam sice není film, který bych chtěla v brzké době vidět znova, ale hned po prvním shlédnutí se řadí mezi ty, které mě pořádně zasáhli, donutili přemýšlet a dojali. Přesně tohle si představuji pod pojmem kvalitní psychologické drama. ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele

Samova právnička zanedbávající kvůli kariéře svého syna však znamená už vyložené klišé, byť je ve spolehlivém podání Michelle Pfeifferové mile potrhlá a kouzelně zhnusená, kdykoli se od retardovaného klienta štítivě odtahuje. Dle pravidel bylo samozřejmě nutné najít dvě bytosti z rozdílných planet - aby pak z jejich střetu vytryskl humor a vzájemné obohacování. Humoru se daří líp a groteskní tón přináší i k soudu, když Sam, vznětlivý jako dítě, při každé formální námitce tahá advokátku za rukáv: „Asi máte přestat!“ Podobně vyskakují i jeho postižení přátelé: „Pozor na pusu, ta paní si všecko píše!“ Ale soud je jen epickým obalem pro Samovu osobnost, kterou Penn úžasně kreslí ve zlomcích každodennosti. Pečlivě rovná sáčky s cukrem podle barev a hrnky podle oušek v bistru, kde pracuje; pečlivě krmí dítě poté, co jeho matka uteče hned po porodu, a časový rozvrh dodržuje, jak mu poradili, podle televizních programů. Když dcerka začne klást zvídavá dětská „proč“, odpovídá stejně dětinsky, a je-li postaven před složitější problém, pomáhá si příměry z osudů Beatles. Vzbuzuje soucítění, ale ne soucit, něhu, ale ne útrpnost. Na známé půdě si poradí, ač třeba při placení počítá nekonečně dlouho, o ulici dál je už ztracen. Omezí to výchovu dítěte, jež musí převzít vůdčí roli? ()

schizmo 

všechny recenze uživatele

Filmy o autistech mají všeobecně úspěch, protože umí v lidech probudit soucit. Pokud ale havní postava filmu bojuje o vlastní dítě, tak to je teprve pořádná dávka emocí. Sean Penn se role zhostil skvěle a především uvěřitelně (ostatně pro dramatické role má solidní vlohy) a rozkoušnou mladičkou Dakotu (no užívejme si její dětské role, přecej jen už je to dnes dvacetiletá koza :D) si jednoznačně zamilujete. Trošku rozporuplně na mě působila roztěkaná natripovaná, ale zato hodně svojská kamera a možná trochu hollywoodskej odér, který film staví do pozitivnějšího světla, než by nutně musel a tím pádem by se dal vytřískat mnohem hlubší emociální dopad, než se ve skutečnosti povedlo. Pokud ale neřešíte coby kdyby, dostanete křehký a citlivý příběh o opravdové lásce... ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Je to takové to dobre známe hranie na city. Malé dievča musí odísť od otca kvôli zlým a nechápavým ľudom. Ten sa jej nechce vzdať a snaží sa ako len vie. Všetci tak strašne chcú a dúfajú v dobrý koniec. Jediné šťastie tohto filmu je herecké obsadenie. Trojica Penn, Pfeiffer a Dakota Fanning to z klasického odpadu pozdvihli na sledovateľnú úroveň. Ide však o to aby ste na niečo také mali náladu, inak to nedopadne dobre. Že by som to však odporúčal ako kvalitne strávený čas, tak to naozaj nemôžem. ()

Galerie (87)

Zajímavosti (15)

  • Když měla Dakota Fanning natáčet smutné scény, myslela na to, jak jí umírá její rybička Flounder. (zajda404)
  • Tohle je oblíbený film francouzského politika, bývalého prezidenta Francie, Nicolase Sarkozy. (SONY_)

Reklama

Reklama