Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Baladický příběh scenáristy Vladimíra Körnera a režiséra Milana Cieslara o dospívající dívce Grétce ze slezského pohraničí, která se dostala do nacistického programu Lebensborn pro vyšlechtění čisté nordické rasy. Mladičká Grétka Weiserová (M. Hilmerová) je pod záminkou rentgenové prevence proti TBC poslána do lesního sanatoria Isolde. O svém poslání zprvu nemá tušení. Neví, že sítem pro převýchovu prošla přičiněním učitele, který jí chtěl po matčině smrti pomoci k lepšímu životu, a díky osudové náhodě, protože se narodila ve stejný den jako sám druhý muž Třetí říše Himmler. Společně s dalšími „vyvolenými“ dívkami zde prochází nacistickou výchovou, aby posléze zajistily hitlerovskému Německu rasově čisté potomstvo. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (128)

drankeryth 

všechny recenze uživatele

Film sa mi dejom trocha podobal na jeden film menom Napola. Tento sa skor nesie v zenskom duchu a je aj viac jemnejsi, ako jeho super Napola. Doslovne to neni to iste, co tento film, ale dej filmu ma nieco spolocne medzi sebou. Film vam nerusene rychlo prebleskne medzi ocami a zachvilu je po nom koniec. Skoda, ze sa tam nic skoro nedialo, co by troska ten zivot v tej skole na zamku ozivilo a prinieslo tak zazivnejsi vietor do deja filmu. Maly incident s zidovskym chlapcom polskeho povodu, zas toho nebolo prilis vela. Celkovo je to v pohodicke plynuca drama na taky nasladly sposob, ktory aj mohli viac okorenit stiplavejsim sposobom, aby to aj malo nejake vacsie napatie. ()

ypres.bass 

všechny recenze uživatele

Zaujal mne výběr tématu, zaujaly mne herecké výkony, zaujalo mne zpracování, zaujalo mne mnoho dalšího, zaujal mne i film jako celek. Ale jako celek to působí tak nějak mdle a rozmazaně. Zaujalo mne i podrobné a povedené vykreslení jednotlivývh postav. Co ale jednoznačně celému filmu kraluje, je herecký koncert Vilmy Cibulkové. ()

Reklama

dita.krizova 

všechny recenze uživatele

Ukázka myšlení o nadřazenosti, zrůdnosti a fanatismu. Sice oplýval dynamičností opravdu silných momentů, ale i tak se mi nějaké scény až tak nelíbily. Chvilkama mi to přišlo jako jiný způsob podání Romea & Julie (zakázaná láska). Láska i přes všechny překážky. Naopak bych vyzdvihla dvojsmysly některých scén, například poslední - lámání chleba, což může vyznít jako důkaz lásky. Ach, pro Lea nemám slov... ()

Merkin 

všechny recenze uživatele

V rámci světové tvorby by se jednalo o trojku a nic víc, takových snímků už vzniklo. Ale na české poměry věc nevídaná. Nebýt Vilmy Cibulkové tak se o nějakých výjimečných hereckých výkonech mluvit nedá, nicméně Vilma se pro tuto roli nejspíš narodila. Co se týče prostředí, přírody a zároveň jazykové kompetence Pramenů života, tady nacházím velké plus. Celkově se Ciesler blýsknul, osobně si však myslím, že spolupráce Kornera s Vláčilem byla poetičtější. ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Stále skvělý film - i po dvaceti letech, kdy se dočkal dobrého zrestaurování. Monika Hilmerová, Vilma Cibulková a Karel Dobrý tvoří fantastický herecký trojúhelník, i když já si už dávno zamiloval tehdy mladičkého polského herce Michała Sieczkowskiho, který mě jednoduše upoutal svou bezprostředností. Asi jediný dobrý Cieslarův film, kterému pomohl silný scénář Vladimíra Körnera. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (8)

  • Hlavní postava Grétka, dívka z česko-německé rodiny pocházejících ze severovýchodních Sudet, měla totožné datum narození jako její představitelka Monika Hilmerová, a to 7. 10. (Lynette)
  • Filmaři mimo jiné natáčeli roku 1999 i v okolí malé vesničky Semošice v západních Čechách. (Lynette)
  • Ukázat nahé tělo v milostné scéně představitelka hlavní role Monika Hilmerová striktně odmítla, a tak se musela sehnat dublérka. (hippyman)

Reklama

Reklama