Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Král, jenž byl šestkrát ženatý a dvě ze svých manželek nechal popravit. Během své vlády upevnil moc rodu Tudorovců, jeho život však provázely i četné skandály. Mocný vládce, pozorný milenec i bezohledný manžel - tím vším byl Jindřich VIII. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

Recenze (73)

tahit 

všechny recenze uživatele

Filmový obraz o Jindřichu VIII. již popsalo hodně filmů a nelze nepřivítat pokus o reálný pohled na tvrdošíjného a rozporuplného panovníka, který se do značné míry povedl. Nechybí tu nejzávažnější momenty jeho života, ale možná, že příběh mohl více vniknout do charakteru postavy Jindřicha VIII. a jeho psychologie. Takhle zůstalo jen u okázalé podívané. Ale jedno srovnání se přece nabízí: se seriálem Tudorovci, který si našel také cestu k divákům. Dalo by se říci, že tento seriál má svojí výhodu v dějovém prostoru, ale s přibývající kvantitou ztratil mírně na kvalitě. Soudě podle toho se mi jeví tento televizní film zatím o něco věrohodnější. Nicméně nezbývá, než počkat úsudkem až uvidím další pokračování Tudorovců, jehož určité kvality ztvárnění nelze také přehlédnout. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Životní příběh slavného anglického panovníka a jeho početné družiny manželek je z pochopitelných důvodů lákavou látkou pro zfilmování a vzhledem k tomu, že je známý nejen v Británii, ale vlastně i na celém světě, jde i o komerčně atraktivní záležitost, která umožňuje uplatnit takový rozpočet, že si ho v podmínkách české televizní tvorby neumím představit. Na první pohled nic nepřipomíná televizní produkci. Je to výpravná záležitost, kde se nešetří na rytířské zbroji, exteriérech ani interiérech. Budeme svědky dokonce i rytířského turnaje. Lákadlem pro filmové fanoušky je navíc herecké obsazení v čele s Helenou Bonham Carter, které logicky jako hvězdě dává scénář největší prostor. Právě scénář je ale největší slabinou Jindřicha VIII. Je předvídatelný a vychází vstříc všem pověstem a představám o této postavě vytvořených. Nechybí ani klišoidní poslední rozloučení umírajícího Jindřicha se synem s nezbytnými radami na závěr. Přesto vzhledem k nepopiratelné zábavnosti nechávám 4*. Celkový dojem: 70 %. K handicapům filmu bych ale přiřadil zbytečně krvavé detaily exekucí včetně šplíchanců krve dopadající na přihlížející davy... ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

Neviem ako vyzeral Henrich VIII., ale odteraz bude mať v mojej hlave podobizeň R. Winstona. Takmer každý herec v svojej kariére túži dostať aspoň jednu úlohu, ktorá mu dokonale sadne a R. Winstone sa narodil práve pre túto. Aj keď je to tv film rozdelený na dve časti, ktorý výpravou a bojovými scénami nevyniká, vo všetkom ostatnom môže byť inšpiráciou pre kohokoľvek, kto sa rozhodne točiť historický film. Atmosféra, hudba, kostými, výborné herecké obsadenie, v ktorom mi nejde opäť nespomenúť M. Stronga, intrigy, popravy.... a nad tým všetkým nezabudnuteľný Henrich VIII. - alias Ray Winstone. Skvelá lekcia z dejepisu. Film 80%. ()

Jezinka 

všechny recenze uživatele

Snaha o zachycení motivů Jindřicha VIII. k jeho četným sňatkům se zde scvrkla jen na dva: na vášeň a zplození syna. Film má jen jednu linii, a to Jindřichovu osobnost. Politické děje a dopady církevní reformy jsou utlumeny a informace, že strýc Anny Boleynové, vévoda Norfolk, je představitelem katolické strany, pak působí zmatečně, o to více nám jsou naservírovány detaily poprav. Naprosté utlumení vedlejšího děje vede k přílišné plochosti, ale Jindřich sám je zahrán skvěle. Jen s tou stařeckou senilitou to autoři trochu přehnali, král zemřel v 56 letech a vévoda z Norfolku byl o 18 let starší než on. Osobně mi neseděla Helena Bonham Carter pro roli Anny Boleynové. Velkou předností jsou ale kostýmy, výprava se opravdu povedla. Jako závěr snad jen to, že tímto filmem se osobnost Jindřicha VIII. ani o krok neposunula od jeho mediálního obrazu tyrana, pro kterého byl jediným nástrojem popravčí špalek. ()

Parlay 

všechny recenze uživatele

Osudy tudorovské dynastie představují jednu z nejzajímavějších historických epoch nejen staré dobré Anglie, nýbrž i celého evropského kontinentu. S velkou chutí jsem po vynikajících snímcích mapujících osudy královny Alžběty zhlédl i filmové zpracování pojednávající o Alžbětině otci, Jindřichu VIII. Velikém. A opět budu převážně chválit... Předně musím ocenit vynikající herecké obsazení, které formát skromného TV filmu přetváří v produkt „áčkové echt kvality“. Dominuje samotný Jindřich VIII. v podání Raye Winstonea, který byl velmi šťastnou volbou už jenom pro jeho ve srovnání s vladařem až zarážející typologickou a vizuální podobu. Stejně šťastnou ruku měli tvůrci i při obsazování rolí vedlejších – David Suchet (Thomas Wolsey), Marc Strong (Norfolk), Danny Webb (Thomas Cromwell), Helena Bonham Carter (Anna Boleynová), Sean Bean (Robert Aske) – ti všichni snímku propůjčují punc lesku a profesionality. Dějová linie se točí především kolem Jindřichových šesti manželských svazků, tedy jeho až zoufalé snahy zplodit legitimního mužského pokračovatele tudorovské dynastie, kvůli které neváhal rozpoutat rozkol s katolickou církví. Bohužel se tedy nedostalo na podrobnější vylíčení problematiky zahraniční politiky, Jindřichovy exkomunikace, zrodu Anglikánské církve a následných občanských bouří (z pochopitelných důvodů, autoři by zřejmě potřebovali ještě minimálně jeden díl, tedy 90 min, navíc). Snímek mohu jedině doporučit – zaujme a didakticky osloví, a to nejen studenty historie :-) ()

Galerie (41)

Zajímavosti (2)

  • Snímek vyhrál cenu Emmy v kategorii nejlepší TV film/minisérie. (Terva)
  • Lee Sheward soutěžil o britskou cenu RTS Television v kategorii nejlepší vizuální efekty. (Terva)

Reklama

Reklama