Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Král, jenž byl šestkrát ženatý a dvě ze svých manželek nechal popravit. Během své vlády upevnil moc rodu Tudorovců, jeho život však provázely i četné skandály. Mocný vládce, pozorný milenec i bezohledný manžel - tím vším byl Jindřich VIII. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

Recenze (73)

Jezinka 

všechny recenze uživatele

Snaha o zachycení motivů Jindřicha VIII. k jeho četným sňatkům se zde scvrkla jen na dva: na vášeň a zplození syna. Film má jen jednu linii, a to Jindřichovu osobnost. Politické děje a dopady církevní reformy jsou utlumeny a informace, že strýc Anny Boleynové, vévoda Norfolk, je představitelem katolické strany, pak působí zmatečně, o to více nám jsou naservírovány detaily poprav. Naprosté utlumení vedlejšího děje vede k přílišné plochosti, ale Jindřich sám je zahrán skvěle. Jen s tou stařeckou senilitou to autoři trochu přehnali, král zemřel v 56 letech a vévoda z Norfolku byl o 18 let starší než on. Osobně mi neseděla Helena Bonham Carter pro roli Anny Boleynové. Velkou předností jsou ale kostýmy, výprava se opravdu povedla. Jako závěr snad jen to, že tímto filmem se osobnost Jindřicha VIII. ani o krok neposunula od jeho mediálního obrazu tyrana, pro kterého byl jediným nástrojem popravčí špalek. ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Je to taková beťárovina, Britové natočili samozřejmě spoustu lepších historických filmů, ale na TV kousek proč ne (byť je sranda, když tam pochoduje celých deset vojáků a zní to, jako kdyby jich tam mašírovalo deset tisíc, o kvalitě CGI (Vatikán, např.) ani nemluvě, ale who cares). Plusem je samozřejmě obsazení, přestože se Ray Winstone většinu filmu tváří, jako kdyby k snídani snědl něco fakt hnusnýho, a Helenka, ač se jí jisté půvaby upřít nedají, kráse Anny Boleynové, jakožto jedné z nejkrásnějších dam té doby, takňák nedosahuje, ale ano- who fuckin' cares, ještě tu máme Marka Stronga a Davida "Hercule Poirot/Gríma Červivec" Sucheta. A moc se mi líbí Henryho kalhoty, asi si takový koupím B-) ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

Neviem ako vyzeral Henrich VIII., ale odteraz bude mať v mojej hlave podobizeň R. Winstona. Takmer každý herec v svojej kariére túži dostať aspoň jednu úlohu, ktorá mu dokonale sadne a R. Winstone sa narodil práve pre túto. Aj keď je to tv film rozdelený na dve časti, ktorý výpravou a bojovými scénami nevyniká, vo všetkom ostatnom môže byť inšpiráciou pre kohokoľvek, kto sa rozhodne točiť historický film. Atmosféra, hudba, kostými, výborné herecké obsadenie, v ktorom mi nejde opäť nespomenúť M. Stronga, intrigy, popravy.... a nad tým všetkým nezabudnuteľný Henrich VIII. - alias Ray Winstone. Skvelá lekcia z dejepisu. Film 80%. ()

jenik71 

všechny recenze uživatele

Není to tak dlouho, co jsem se díval na film Králova přízeň, který je tématicky úplně stejný. Oba tyto snímky jsou ovšem zcela rozdílně zpracovány a každý se soustředí na něco jiného. Jindřich VIII. jde na dané téma ještě mnohem více zeširoka a mapuje ještě více životních etap významného krále. Je tu navíc výborně zachycena samotná panovníkova osobnost, perfektně zahraná Rayem Winstonem. Moc se mi líbila také Helena Bonham Carter, která výtečně zahrála Annu Boleynovou. Není to typický výpravný historický velkofilm, celou dobu se vlastně vše točí jen okolo samotného krále, jeho partnerek, dvora a intrik, ale rozhodně je na co koukat. Koho zajímá právě tato epocha anglických dějin, rozhodně nebude litovat. Původně jsem hodnotil tento film čtyřmi hvězdičkami. Protože se mi to ještě v hlavě dost rozleželo, opravuji hodnocení na pět. A to často nedělám... Ještě bych opravil údaj o stopáži. Film je rozdělený na dvě části, které jsou dohromady dlouhé 193 minut a ne 250 jak je nepochopitelně uvedeno v popisku. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Story "velkého obšourníka", který kraloval Anglii a svou vytrvalou snahou o mužského dědice přivedl zemi ke kralování mnoha ženských následnic. Film se zabývá spíš osobní stránkou krále a jeho ženami, politiku do toho moc netahá, takže jsme historie téměř zcela ušetřeni. Jindrův sexuální rozměr je zřejmě pro Angličany mnohem přitažlivější, více takových "extrovertů" by určitě ti suchaři potřebovali....80% ()

Galerie (41)

Zajímavosti (2)

  • Lee Sheward soutěžil o britskou cenu RTS Television v kategorii nejlepší vizuální efekty. (Terva)
  • Snímek vyhrál cenu Emmy v kategorii nejlepší TV film/minisérie. (Terva)

Reklama

Reklama