Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vedecko-fantastický film o snových dobrodružstvách troch školákov zo základnej školy v Atómovej Lehote - Paťa, Jána a Borisa. Keď neďaleko ich rodnej obce v skalách objavia ukrytú mimozemskú kozmickú loď, s jej pomocou odletia na neznámu planétu, ktorú zničila ekologická katastrofa. (oficiální text distributora)

Recenze (41)

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Tohle jsem četl jako kluk, snad i víckrát, a myslím, že coby chlapecký román ze současna až budoucna byla kniha velmi povedená. Zajímal mne tedy i film... inu, z dnešního pohledu vyloženě neobstojí, ale odhlédněme od dobového zatížení... Myslím, že slabina je střih nebo snad scénář, jakoby někde na přelomu třetí třetiny šly návazné pasáže jednotlivých scén do koše a kvůli krácení najednou přibývalo oslích můstků a nelogických dedukcí a poskoků v ději. A děj šel taky někam do divna, narozdíl od bezelstně dobrodružné knihy. Dojem je tedy, jakoby autor (knihy) měl opratě v ruce 2/3 filmu, a pak ho hrubě vystřídal někdo úplně jiný a dopatlal to jinam. Nic moc. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Na to, že je to televizní film a pro děti, docela slušně natočené. Kamera se mi líbila už od začátku - ty (obě) scény s autobusem jsou pěkně mystické, hory samy vyzařují tajemno, a časem dojde i na velmi slušné triky (na tu dobu a TV produkci) a dokonce vyloženě hororové prvky ještě dávno před zombie filmy. Vadí mi ryčná Hapkova hudba - hodila by se sem spíš meditativnější, jakou použil třeba u jiného dětského sci-fi filmu Do nebíčka, mrzí mne, že režisér nedokáže z dětí ani dospělých herců vytřískat nějaké emoce - celé je to chladné jak sáňky v zamrzlém rybníce, a konečně i to ekologické poselství, které sice tehdy bylo aktuální, ale dnes je spíše zneužívané až k politickým hrátkám (a o životní prostředí v reálu nikomu nejde). Na filmu je znát, že byly zfilmovány obě Žarnaovy knihy (vůbec netuším, proč není uveden v autorech), ale není to podle mne ke škodě věci, protože přece jen v tomto kontextu se ta první knížka zdá být sice tajuplnou, ale jen by se táhly samé náznaky až do objevu. Film mne držel většinu času v napětí nebo alespoň zajímavé náladě, a myslím si, co by mnozí filmaři i dnes za takovouto sci-fi dali. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Nemôžem si pomôcť, ale Tretí šarkan je prvotriedne sci-fi. A to nemyslím iba v kontexte našej filmovej tvorby. Atmosféra je hustá ako kyslé dažde na cudzej planéte, masky mimozemšťanov hororové ako z Hellraisera a napätie občas ako vo Votrelcovi. Asi som ovplyvnený tým, že som film prvý krát videl v kine, približne keď som mal 9 rokov, ale ani po desaťročiach som necítil, že by film v mojich očiach zostarol. Ekologické posolstvo je v poriadku, opýtajte sa Ala Gorea. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Tento rozpačitý pokus slovenských filmárov o natočenie neakčného, intelektuálne dobrodružného sci-fi filmu na mňa veru moc nezapôsobil. Absolútne nepresvedčivé masky, triky a prostredia. Veľmi slabé herecké výkony. Nezáživný scenár s príšerne vtieravým ekologickým posolstvom. Nič moc. Každopádne ako priaznivec science fiction tvorby oceňujem snahu autorov snímku "Tretí šarkan" spopularizovať tento filmový žáner v socialistickom Československu. ** ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Třetí šarkan si zaslouží body za snahu o (česko)slovenskou variaci na dobový (převážně) americký trend fantaskních dobrodružek pro děti s prvky sci-fi a hororů, typu "The Goonies". Bohužel ale film vůbec nedrží pohromadě a spíš představuje vratký soubor nahodilých sekvencí, které jedna přebíjí druhou, než že by na sebe vyloženě navazovaly v koherentním vyprávění. V jednotlivostech, jako jsou zpočátku jakýkoli kontext postrádající bizarně znkelidňující sekvence z cizí planety, nicméně působivé. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (11)

  • Získať povolenie natáčať počas bývalého režimu na zdevastovaných územiach na Slovensku i v Maďarsku nebolo vôbec jednoduché. Filmári však presvedčili riaditeľov podnikov, že film je predstavou budúcnosti kapitalizmom zničeného sveta. (Raccoon.city)
  • Napriek tomu, že sa detskí herci vo filme osvedčili, Patrik Šíma (Paťo) a Boris Trsťan (Boris) sa na filmovom plátne už nikdy neobjavili. Ján Krížik (Jano) si o sedem rokov ešte strihol roličku v televíznej snímke Adam a Anna (1992). (Raccoon.city)
  • Námetom pre film sa stali prózy spisovateľa Jozefa Žarnaya "Tajomstvo dračej steny", "Prekliata planéta" a "Tri roky prázdnin". (corona)

Reklama

Reklama