Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Je to vlastně film o natáčení filmu. Režisér Jim a kameraman J. J. Burton přijdou do nepředstavitelně špinavého a bezútěšného brlohu, jehož nájemník Leach tam nechává bydlet své „známé“ – narkomany, lidské trosky, pro které už dávno neexistuje návrat. Po celou dobu projekce se nedostaneme z tohoto dusného, deprimujícího prostředí. Filmaři natáčejí svůj dokument a postavy před kamerou mezitím čekají, až Kovboj, který má spojení na překupníky, přinese to, co má poskytnout vytoužený sen – heroin. (Filmový přehled)

(více)

Zajímavosti (3)

  • Téma filmu u cenzorů nevzbudilo námitky, neboť již Správa Kodexu toto po novu dovolovala. Ale co již cenzory popudilo a newyorská cenzura odmítla dát licenci k promítání byla mluva postav a zejména opakované slůvko „shit“ a slangový výraz pro heroin. Kvůli slovníku ve filmu byl pak udělen zákaz, avšak distributor dal věc k soudu, ale případ se projednával déle, než byla trpělivost distributora a pokusil se uvést film v jednom newyorském kině, což cenzoři zjistili a získali další soudní příkaz: zákaz promítat do vynesení rozsudku. Nakonec dopadlo vše dobře pro film. Vyneseno: „Slova jsou jen vulgární a jedná se o mluvu narkomanů, nikoliv obscénní výraz.“ (Zetwenka)
  • Kritici Spojku chválili za upřímné a nezkreslené vylíčení závislosti na heroinu bez příkras. (Zetwenka)
  • Natočeno ve stylu direct cinema, ve Francii nazývaný cinéma-vérité. Je tvořen jasnými principy – žádné zasahování do situací, žádné otázky, interview, jen prosté zaznamenávání skutečnosti. Od toho název cinéma-vérité, tedy kino-pravda. (Zetwenka)

Reklama

Reklama