Reklama

Reklama

Pečeť vraha

  • Česko Vzpomínky na vraha (více)
Trailer 1

Tento film, který u domácího publika trhal návštěvnické rekordy, patří k nejdiskutovanějším korejským titulům roku 2003. Příběh je inspirován skutečnými událostmi - sérií vražd, k nimž došlo v letech 1986 - 1991 v okolí městečka Hwa-Sung nedaleko Soulu.
V průběhu šesti let policisté postupně nacházejí těla deseti znásilněných a zavražděných žen. Mezi oběťmi je jednasedmdesátiletá babička i třináctiletá školačka a neexistuje mezi nimi žádná zjevná souvislost, žádné vodítko kterého by se kriminalisté mohli chytit. Detektivové Cho, Park a Seo vyslechnou na 3 000 podezřelých, do akce se postupně zapojí 300 000 policistů. Jenže chytit a usvědčit nevypočitatelného sériového vraha, jehož chladnokrevnost je noční můrou i pro zkušené profesionály, je úkol, který zřejmě přesahuje lidské síly...
Režisér Bong Joon-ho svůj film věnoval deseti ženám, které, kdyby nebylo oněch deseti děsivých deštivých večerů, ještě mohly žít. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (239)

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Pre mňa po dlhom čase, veľmi silný zážitok. Spôsob akým Joon-ho Bong vybudoval atmosféru provinčného mestečka s jeho veľkým tajomstvom je dokonalý. Film funguje presne ako má. Celé tajomstvo je zahalené rôznymi otázkami, na ktoré sa snaží trojica detektívov nájsť odpoveď. Ale nedarí sa im to. Vždy keď začne pršať a ozve sa s rádia pieseň Sad Letter - môžme očakávať že niekto zomrie. Práve toto poznanie vytvára neuveriteľné pocity napätia. Film pritom nepôsobí tak naturalisticky ako napríklad I saw the Devil ani nie je posunutý do vyslovene detektívnej roviny. Postavy sú častokrát vtipné, zmätené a zúfalé. Skôr ako na explicitnosť sa film dostáva do roviny umeleckej, čo je umocnené výbornou kamerou a strihom. To že prípad zostal dodnes neobjasnený a to, že zúfalstvo detektívov sa postupne presúva na divákov je jedným z ďalších dôkazov toho, že Ázie vie ako točiť príbehy. Posledná scéna mi spôsobila také zimomriavky aké som už dlho nezažil. Jeden z najúžasnejších filmov na najodpornejšiu tému aké som kedy videl. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Nemám nič proti kórejskej kinematografii. Bez problémov nájdem aspoň päť filmov, ktoré sa mi páčili. Ale toto? Prvú polovicu filmu som bol taký dezorientovaný činnosťou kriminalistického Pata a Mata a ich o závit chytrejšieho inšpektora zo Soulu, že som prehrávanie zastavil a išiel sa na ČSFD pozrieť, či ide o komédiu, paródiu alebo nejaký experiment na divákoch. Prečítal som aj zopár komentárov, ktorých pisatelia ubezpečovali, že druhá polovica je omnoho lepšia a záver priam fantastický. Tak som sa nechal nachytať a dopozeral to do konca. Rozdiel bol akurát v tom, že tí superpoliši v druhej polovici mlátili iného podozrivého, než v prvej. Tie dve hviezdičky sú za filmové spracovanie a v podstate sú z milosti. ()

Reklama

Traffic 

všechny recenze uživatele

Přestože nevím, jak probíhalo tehdejší skutečné vyšetřování série jihokorejských vražd, musím říct, že mě příjemně překvapilo, jak civilně tuto kauzu Pečeť vraha rekonstruuje. Nemožnost dobrat se pravdy tu nenabývá filosofických rozměrů, ale drží se striktně v rámci jednotlivých vyšetřovacích metod. Do opozice se tu proti sobě staví (v podobě dvou detektivů) intuice a racionálno a jako poslední instance figuruje americká vědecká laboratoř. (Téma USA je obecně docela humorné, protože se tu o zámořských tajných službách mluví s až náboženským respektem a nakonec i na samotné výsledky z laborky se čeká jako "na smilování boží", jako na něco, co nezpochybnitelně vysloví verdikt - divák ale tuší výsledek ještě předtím, než se hrdina do zprávy začte.) Vrah není vyšinutá, excentrická osoba, která by se snažila upozorňovat na vady společnosti (jako např. Spacey v Sedm), film naopak úchyly a retardy důsledně staví do rolí falešných podezřelých. Pachatelova neodhalitelnost a zrádnost spočívá v jeho obyčejnosti a ve finální scéně jsou dokonce diváci sami označeni za potenciální viníky. _____ Někde jsem se dočetl, že Korejci tento film milují také proto, že jim dobře připomíná dobu tehdejšího vojenského režimu (např. noční sirény), ale západní divák by tady vůbec neměl mít problém se orientovat; dokonce mám pocit, že jde o jeden z nejpřístupnějších filmů a potenciálně dobrý úvod do jihokorejské kinematografie. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Pečeť vraha má hlavně skvělou atmosféru a druhou polovinu osmdesátých let, ve které se děj odehrává, tomu filmu prostě věříte. Netradiční zádumčivý krimi-thriller, který místy svým černým a podivným humorem připomíná téměř tragikomedii, ale několika temnými a drsnými scénami i naprosto vážné drama. Poslední chválu namířím k hudbě, povedená. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Taky bych z toho neděl zrovna nějak závratné dílo, protože tahle průměrná krimi/detektivka si to moc nezaslouží. Herecké výkony byli místy neskutečně trapné, stejně jako český dabing. Zhruba po půlhodině jsem byl už tak znechucený, že jsem si to raději pustil v originálu s titulkami. Ani se moc nedivím, že tento případ nikdy místní policisté nevyšetřili, protože pokud tam ve skutečnosti vyšetřovali takoví primitivové, tak je to navýsost jasné. Vraha to asi po těch deseti vraždách přestalo bavit, protože s IQ rozhodně nebyli na jeho úrovni. Nemůžu však upřít tvůrcům snahu. Některé scény se jim opravdu povedly a přestože jsem měl spíš pocit, že sleduji jakousi variaci na komedii, tak náplň filmu mi rozhodně k smíchu nebyla. Myslím si že průměrné tři * jsou akorát, protože navíc to prostě NENÍ! ()

Galerie (33)

Zajímavosti (10)

  • Postavy detektivů jsou často viděny v oblečení, jejichž barva splývá nebo ladí s pozadím stěn. Symbolizují svět ovládaný autoritou a poškozený jejich brutalitou, jsou k nerozeznání od bezútěšného světa, který je obklopuje, protože jsou součástí problému. (Filip.Fridri)
  • Film je inspirován skutečnými událostmi, které se odehrály mezi lety 1986 až 1991. Deset žen bylo zavražděno v jihokorejském městě Hwasong. Jejich věk se pohyboval od čtrnáctileté školačky až po jednasedmdesátiletou ženu. Sériový vrah nebyl nikdy dopaden. Případ byl promlčen v roce 2006. Policejní záznamy jsou však stále zachovány kvůli důležitosti případu. (Jigvell)
  • Po deváté vraždě byly DNA důkazy poslány do Japonska (ve filmu do USA) na analýzu, ale výsledky byly nedostačující. (Jigvell)

Související novinky

Režisér Bong Joon-ho přijíždí na Filmasii!

Režisér Bong Joon-ho přijíždí na Filmasii!

02.12.2011

Korejský filmař bude mít retrospektivu na 7. ročníku festivalu Filmasia. Setkat se s ním můžete na projekcích v neděli 4. prosince. Celý festival se koná v pražském kině Světozor 1. - 4. prosince… (více)

Filmasia: posedmé na východě

Filmasia: posedmé na východě

26.11.2011

7. asijský filmový festival Filmasia se uskuteční v pražských kinech Aero a Světozor 1.-4. prosince 2011. Uvede novinky různých žánrů z dálného východu (Japonsko, Hongkong ad.) i profil výjimečného… (více)

Reklama

Reklama