Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hrdinkou této americko-francouzské fantastické komedie je spisovatelka Lila Juteová (Patricia Arquette), která vypráví svůj neobyčejný příběh. V dospívání zjistila, že vlivem nevyléčitelné hormonální poruchy jí celé tělo porůstá chlupy. Vyřešila to útěkem do přírody, žila ve stanu a začala psát ekologické knihy. Ve třiceti ji však zpět do civilizace přivedla touha po muži. Kvůli tomu Lila podstoupí náročné depilační kůry a když se setká s krátkozrakým vědcem Nathanem Bronfmanem (Tim Robbins), zdá se, že problém je vyřešen. Jenže nic není tak snadné, jak vypadá – zvlášť poté, co se dvojice setká s divokým mladíkem, který vyrůstal od dětství v lese a myslí si, že není člověk ale opice. Nathan s Lily mu dají jméno Puflík a vědec se rozhodne necivilizovaného tvora polidštit… (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (99)

Kapybara 

všechny recenze uživatele

Naprostá šílenost a la Charlie Kaufman, jejíž podivný humor spoustě lidí nesedí. Příběh o chlupaté ženě, uprchnuvší do divočiny, o muži, který byl vychován jako opice a následně vycepován v téměř dokonalého snoba (zdůrazňuji: téměř), o neurotickém sociologovi, důsledně bazírujícím na používání předkrmové vidličky a o jeho francouzské milence, mě od začátku chytil. Říkejte si, co chcete, ale fantazii jako Charlie Kaufman má málokdo. Naše civilizace je zkažená a pokud někoho chytí, už ho nepustí. Ale - na druhou stranu - ani vzdělaný sociolog, snažící se neustále "správně" směrovat ostatní, není schopen potlačovat své primární pudy. Režie je výborná, děj má spád, nevím, proč se tu v tom skoro všichni tak pitvají a píší, že to za moc nestojí. Pro mě parádní záležitost, kterou kdykoliv zhlédnu ráda znovu. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Ten Charlie Kaufman je prostě geniální, zatím se mu nepovedlo mě zklamat a pevně dařím, že v tomto trendu bude pokračovat. Jeho druhý scénář dopadl mnohem lépe, než jak se podle zdejšího hodnocení může zdát. Ve spojením s Gondrym se mu totiž podařilo dát vzniknout podivné a hlavně pořádně ulítlé crazy komedii. Většina vtipů je zde dalo by se říci inteligentních, ovšem záleží na tom, jak se na ně nahlíží, neboť jsou přeneseny v mírně řekněme nadneseném smyslu. Zároveň se dočkáme propracovaných charakterů a zejména jisté řekněme sdělovací roviny, což není u komedii podobného typu dobrým zvykem. Celkově se totiž jedná o vcelku ostrou satiru zaobalenou do ztřeštěného kabátku, mohu-li to tak nazvat. První pohled tedy rozhodně není totiž ten žádoucí, díky kterému bychom mohli tento snímek odsoudit. Ze zdejších hodnocení se dá jasně vyčíst, jistá omezenost publika, která na Slez ze stromu nahlíží s krajní nedůvěrou, kterou může do děje vnést jak právě častá kritika tohoto díla, tak i jeho jistá expresívnost, přiznejme si totiž, že pokud na ně nahlédneme jen zběžně, bez širšího seznámení se samotným scénáristou a příběhem, není nijak složitě zařadit je do špatné škatulky. Doufám, že mě nikdo špatně nechápe a nebere si tento komentář jako kritiku zdejšího osazenstva, neboť tak v žádném případě nebyl myšlen. 90% ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Film, který nesplnil svá očekávání a těžkopádně se "dokodrcá" do svého konce, aniž bych nabídl něco zajímavého. A přesto postavy v něm trpí určitými neobvyklými komplexy. Jako třeba dívka s nadměrným ochlupením celého těla, která uteče do divočiny, kde se z ní stane spisovatelka a pak se zase vrátí. Anebo neandrtálec, kterého v rámci experimentu chtějí polidštit. Jenže nějak mně unikal smysl toho všeho, vtipy nebyly vtipné, postavy nebyly nijak zajímavě zahrané a všechno se to rozdrolilo na pár zprvu atraktivních scének postupem času roztroušených v prach. Hlavní herecké obsazení, Arquette, Ifans a Robbins taky nehrálo nijak extra a film vyšuměl do ztracena jevící se jako pěkná blbost. Režisér Michel Gondry rád experimentuje a divákům posílá své hokusy - pokusy, které se často dost vymykají běžné produkci, ale tady to dobře nepospojoval a jeho film působí jako vadný kousek z filmové laboratoře, který ještě neměl proniknout na veřejnost a raději se měl podrobit dalším testům, než bude prohlášen za převratný počin ve filmovém světě. 30% ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Charlie Kaufman zase jednou vysadil sedativa, aby sepsal pošahanou, ale hluboce lidskou komedii. Skutečně hluboce lidskou? Ne vlastně ne, Slez ze stromu je koncipováno primárně jako komedie, která chce bavit, což se jí se střídavými úspěchy na straně scénáristy i režiséra celkem daří. Je zde sice patrná jistá snaha o kritiku problému „kultivované“ společnosti jako takové, ale děje se tomu pod vrstvou něčeho tak absurdního a přitaženého za vlasy, že místy máte pocit, jako by k vám promlouval jedinec s vyjadřovacími problémy. Dlouho jsem váhal mezi třemi a čtyřmi hvězdičkami, zvlášť ke konci, kdy začala rodící se romantická zápletka opravdu nudit, nicméně úplně poslední záběr na dvě myšky s... mě přesvědčil, že Charlie Kaufman si za kreativitu nadprůměrné hodnocení zaslouží. 75% Zajímavé komentáře: Melies, Jordan, Kapybara ()

anura 

všechny recenze uživatele

Ještě zbývá nějaký čas, než se Gondry bude dívat svým hrdinům kukátkem do hlavy a po skluzavce jejich fóbií, snů a okamžiků pošle i nás. Ve filmu je už zárodek velkého výtvarného cítění, toužící se projevit a rozvinout a co do kreativity být dokonce o krok dál před současníky. Film charakteristiku Gondryho budoucích projektů nastiňuje, ale přitom ji sám ještě nemá. Jedná se o málo komediální frašku, nesoucí i nezřetelné sdělení. O pudech, které nás ženou do lesa a zase ven a nebo o těch pudech, jenž nutí lidstvo neustále myslet na sex? Sdělení o čemsi. Nejasné, bez psychoanalýzy mozků postav. ()

Galerie (23)

Reklama

Reklama