Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jacob Singer se vrátil z Vietnamské války. Chce dál žít svůj život, ale nemůže. Pronásledují ho podivné představy a duchové. Neví, co je skutečnost a co jeho noční můra. Není si jist, jestli skutečnost vůbec existuje. Má pochybnosti o tom, jestli vůbec ještě je mezi živými. Chtěl by se někomu svěřit, ale netuší, kdo je jeho přítel a kdo jen další přízrak... (Guild Home Video)

(více)

Videa (4)

Trailer

Recenze (298)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Těžko se komentují filmy jako je Jakubův žebřík. To, co se ve filmu dělo, je totální peklo. Někdy v půlce filmu to příběhově trošku sláblo, protože start to mělo víc než brutální. Závěr byl ale finišem se vším všudy a dlouho se mi nestalo, že bych na obrazovku civěl s otevřenou držkou, ze které stačilo málo, aby mi začaly odkapávat sliny hrůzou. Tento příběh tak dokazuje to, že je vlastně úplně jedno, jestli žijete v demokracii nebo totalitě. I domnělá demokracie jako je USA dokáže takové zvěrstva, jako testování žebříku na lidech, kteří o tom ani neví. Výsledek? Podívejte se na tento film. ()

Nick Tow 

všechny recenze uživatele

Psycho, ktoré sa chvíľami mení na horror a podtým všetkým po celý čas tlie hustá a silná dráma o manipulácii, výdatne podporovaná geniálnym výkonom Tima Robbinsa. /Pozor, vyletí spoiler: Po filme Carnival of Souls /1962/ už druhý film v poradí, ktorý pointou predbehol Shyamalanov 6. zmysel/1999/. ()

Reklama

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Musím poděkovat J.Roseovi z Crazydiamondu, který píše o filmech neuvěřitelně poutavě. V jednom článku rozebírá právě Jakubův žebřík. U tohoto snímku platí známá Hartlova věta (Z Vesničko má středisková) ..."a konec? Konec je úplně nejlepší. V žádném případě neodcházej před koncem." Tady by to sedělo naprosto přesně. Celý film je směsicí divnoty, hnusu a neuspořádaného zmateného děje. Hlavní postavě se dějí dosti zvláštní věci, aby nám závěr dal konečně odpověď! I když dal? No já myslím že ano :) Jacob's Ladder je hodně nepříjemnou pilulkou, kterou ovšem z hlavy člověk jen tak nedostane. 75% ()

Happens 

všechny recenze uživatele

Mysteriozní thriller přeskakující v čase ke třem dějovým liniím, jež vzpomínkově na sebe navazují. Po celou dobu filmu nikdy nevíte, kdy začne hlavnímu hrdinovi přeskakovat a objeví se démonické výjevy, které umí vyděsit. Sedíte v napětí po celou dobu filmu, která se nesnaží, ale je obžalobou vlády USA z experimentů prováděných na vojácích. SPOILER: film není snadné pochopit, Jákobův žebřík je biblický motiv spočívající v žebříku vedoucímu do nebe, v filmu je parafrázován jako žebřík vedoucí do pekla, které je však má sloužit jako smíření se vzpomínkami a se smrtí, peklo netrestá, ale osvobozuje od života (zajímavě rozvinuto v románu Prokletí od Ch. Palahniuka (autor Klubu rváčů)), po očištění peklem se žebřík obrací a lze ho využít jako cestu do nebe. Budoucí dějová linie se vůbec nestane, je o životě s hlavní postavou partnerkou Jezabel (biblická bezvěrkyně, proslulá svou bezohledností), kterou viděl na poště, měl s ní smilné myšlenky Jacob v minulosti a která je jeho průvodkyní peklem způsobeným ztrátou syna a válečnými hrůzami z Vietnamu (po požití experimentálních drog). ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Docela zvláštní horor se zajímavým zvratem na konci. Tim Robbins svou roli hraje naprosto skvěle a atmosféra vás taky pohltí. Trochu mi to připomnělo seriál Awake a film Pan Nikdo. Pořád totiž nevíte, co je skutečnost a co ne. Tim tu hraje veterána z Vietnamské války a dějí se mu divné věci. Pořád se mu vrací hrůzy z bitvy a on začíná být paranoidní a odpoutává se od reality. Naštěstí v tom není sám a jeho bývalá jednotka to prožívá s ním. Jenže nic není tak jednoduché. Je celý systém spiknutý proti němu, nebo je Jakob jen blázen? "Chtějí mě zabít!" ()

Galerie (39)

Zajímavosti (26)

  • Drogový aspekt příběhu byl inspirován knihou "Acid Dreams: The CIA, LSD and Sixties Rebellion" od Martina Leeho a Bruce Shlaina. (Seabeast)
  • Režisér Adrian Lyne se ujišťoval, že Jakub (Tim Robbins) a jeho vize se nikdy neobjeví spolu ve stejném záběru. (Seabeast)
  • Bruce Joel Rubin napsal scénář začátkem 80. let na základě snu, ve kterém byl uvězněn v metru. Nicméně dlouho nemohl najít pro film producenta, protože studio moc duchařským filmům otevřené nebylo. Teprve po úspěších filmů Duch (1990) a Angel Heart (1987), které se staly hitem, studio svůj postoj ke scénáři přehodnotilo. Poté, co byl zvolen režisér, tak sám Rubin strávil přes rok s Adrianem Lynem na jeho vylepšování. (Seabeast)

Reklama

Reklama