Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jacob Singer se vrátil z Vietnamské války. Chce dál žít svůj život, ale nemůže. Pronásledují ho podivné představy a duchové. Neví, co je skutečnost a co jeho noční můra. Není si jist, jestli skutečnost vůbec existuje. Má pochybnosti o tom, jestli vůbec ještě je mezi živými. Chtěl by se někomu svěřit, ale netuší, kdo je jeho přítel a kdo jen další přízrak... (Guild Home Video)

(více)

Videa (4)

Trailer

Recenze (298)

Pishin 

všechny recenze uživatele

Prvni pulka me znacne rozhodila, po celou dobu byl ve me svyravy pocit, druha pulka byla uvolnenejsi a konec vse krasne shrnul a objasnil. Ve filmu jsou tri roviny vypraveni vetnam, ktery byl realny a pak jedna realita a druha realita.. cely film neustale oscilujete a snazite se prijit na to, ktera z nich je ta prava, a ktera je jen pouhym snem. Konec prinese rozuzleni tohoto paradniho dramatu obsahujici spoustu hororovych prvku. Skvele zahrana hlavni postava Timem Robbinsem. Malem to bylo za plny pocet uvidime, az se me to rozlezi v hlave. ()

Happens 

všechny recenze uživatele

Mysteriozní thriller přeskakující v čase ke třem dějovým liniím, jež vzpomínkově na sebe navazují. Po celou dobu filmu nikdy nevíte, kdy začne hlavnímu hrdinovi přeskakovat a objeví se démonické výjevy, které umí vyděsit. Sedíte v napětí po celou dobu filmu, která se nesnaží, ale je obžalobou vlády USA z experimentů prováděných na vojácích. SPOILER: film není snadné pochopit, Jákobův žebřík je biblický motiv spočívající v žebříku vedoucímu do nebe, v filmu je parafrázován jako žebřík vedoucí do pekla, které je však má sloužit jako smíření se vzpomínkami a se smrtí, peklo netrestá, ale osvobozuje od života (zajímavě rozvinuto v románu Prokletí od Ch. Palahniuka (autor Klubu rváčů)), po očištění peklem se žebřík obrací a lze ho využít jako cestu do nebe. Budoucí dějová linie se vůbec nestane, je o životě s hlavní postavou partnerkou Jezabel (biblická bezvěrkyně, proslulá svou bezohledností), kterou viděl na poště, měl s ní smilné myšlenky Jacob v minulosti a která je jeho průvodkyní peklem způsobeným ztrátou syna a válečnými hrůzami z Vietnamu (po požití experimentálních drog). ()

Reklama

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Slastně těžkomyslný a geniálně depresivní alternativní film s motivem války ve Vietnamu, tentokrát však ne válečný, nýbrž spíš... veteránský. Jeho hlavní hrdina Jacob Singer se (už v poválečné době) stále vrací ve svých vzpomínkách a vidinách do válečných časů, a nejen tam, také ke své bývalé ženě a svému mrtvému synovi. A ony vzpomínky a vize postupně nabírají stále bizarnějších a děsivějších obrysů a přecházejí chvílemi až v horrorové výjevy. Realita se prolíná se sny a představami, až se hranice mezi reálným a snovým světem začnou vytrácet a hrdina je spolu s divákem zmítán pochybnostmi, stihomamem a existenciální úzkostí. Může za to tajné experimentování s halucinogenními drogami, které prováděla americká armáda na nic netušících vlastních vojácích? Těžko napsat něco podrobnějšího, aby člověk příliš nespoileroval, což by byla neodpustitelná netaktnost, neb si dodnes vzpomínám, jak se mnou kdysi hodně dávno pointa prozrazená až v samém závěru filmu zamávala. Jacob's Ladder možná nevyniká svým zpracováním (působí místy trochu nízkorozpočtově), ale ční vysoko nad průměr svým skvostným mysteriózním příběhem o věcech mezi nebem a zemí. A je v něm například prezentována jedna hluboká a dle mého soudu naprosto pravdivá myšlenka o tzv. pekle, ďáblech a andělech z pera středověkého německého mystika Mistra Eckharta. Ale nebyl bych to ovšem já, aby se mi z celého filmu nelíbila nejvíc jedna naprosto pitomoučká vedlejší scénka, ve které čtyři černé holky na chodníku zpívají kolemjdoucímu Singerovi v pošťácké uniformě "Please Mr. Postman". ()

Richie666 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle film mě cupoval na kusy, každá scéna přikládá solidně pod kotel.., schizofrenie, strach a kýbl potu; v půlce jsem se klepal a cítil podobně jako Jacob... "I was burning from ice." Znamenité 'psycho'. Bohužel ale od chvíle, kdy "pravda" vyjde najevo, to najednou ztrácí šťávu a směřuje už jen k řekl bych neutrálnímu konci, kterej mě ničím nezaujal ani nedojal. Možná jsem ho nepochopil... Přesto velmi povedený thriller s doléhavou atmosférou a skvělým Timem Robbinsem. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Velmi silný snímek. Brilantní Tim Robbins pod režijní rukou Adriana Lynea vyrostl do velmi kvalitního herce (což potvrdíl hlavně ve Vykoupení z vězníce Shawshank). Příběh točící se okolo pokusů americké armády na vojácích ve Vietnamu a jejich "vylepšování", které mělo zlepšit jejich výkon v boji. Jaccob žije vlastní život mimo armádu, od které odešel s poctami po válce ve Vietnamu. Útržkovitě si pamatuje velký masakr, při kterém byl zraněn, ale za jakých podmínek a proč se masakr udál mu není jasné. Ve svých snech vidí jasně, že Vietnamci zaútočili na jeho tábor, ale časem mu dochází, že ne všechno je tak jak má být... Když se dohodne se zbytkem přeživších ze své roty,že půjdou žalovat US Army je natěšen jak se na vše přijde. Když druhý den zjistí, že všichni z jeho čety se rozhodli mlčet rozhodne se na vše přijít sám a to se mu nemusí zle vyplatit. Snímek z kterého si hodně vzal i Shyamalan ve svých dílech Vyvolený a hlavně Šestý smysl, je plný silných míst, ale bohužel neudržuje po celé skoro dvě hodiny stejnou kvalitu děje. Jaccob skáče ve svých vzpomínkách a tak i v čase. Sám neví jestli patří ke své manželce nebo do časů, kdy se s ní rozešel a žije s novou přítelkyní. Konec vás možná usadí, ale pokud u filmu budete hodně přemýšlet budete ho lehce očekávat. Po shlédnutí i vystřižených scén na dvd jsem zjistil, že Adrian Lyne měl v kapse ještě pár dalších trumfů. Ted kdo neviděl nečtěte ať si nestěžujete na spoiler. Ve vystřižených scénách je ještě o slušný kus prodloužena část s doktorem, který vyvíjel "posilovací lék" pro armádu a tento asi 6 minutový přídavek je velmi krvavá alegorie na projití pekla a cestě k očištění své duše. Doktor Jaccobovi nabídne protilátku na halucinogenní látku Ladder(Žebřik, ale anglicky to zní dobře :)). Ten přijme a je podroben krátké terapii, při které hodně trpí a celá místnost během okamžiku je plná krve a ze stropu se snaží k Jaccobovi dostat démon. Scéna končí jeho probuzením a prohlášením, že ted již může žít normální život. Druhá scéna, která měla být ve filmu: kousek před koncem ukazuje Jaccobovu přítelkyni měnící se v démona a nakonec mizející pod jeho rukama... Konec SP. Podle této scény byl jednoznačný konec filmu, proto její vystřižený bylo nutné. Kdo chce vidět i jinou stranu války než je ta amerikou propagovaná jednoduchá válka raketa sem raketa tam ať shlédne tento snímek a možná pochopí, proč tolik vojáku již nikdy nebylo schopno normálního života. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (26)

  • Bruce Joel Rubin řekl, že je scénář silně inspirován "Tibetskou knihou mrtvých", tibetsky "Bardo thödol", biblickým příběhem "Jacob's ladder" a oscarovým krátkometrážním filmem La rivière du hibou (1962) od Roberta Enrica, založeným na novele "An Occurrence at Owl Creek Bridge" z roku 1980 od Ambrose Bierce. (Seabeast)
  • Funková skladba "My Thang" od Jamese Browna, která je slyšet v bujaré párty scéně, se nachází na Brownově dvojalbu z roku 1974 nazvané příhodně "Hell", v překladu "Peklo". (Seabeast)

Reklama

Reklama