Reklama

Reklama

Má je pomsta

(festivalový název)
  • Jižní Korea Boksuneun naui geot (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Hluchoněmý Ryu se ze všech sil snaží vydělat dost peněz, aby mohl svoji umírající sestru poslat na transplantaci ledvin (což není zrovna snadné, když jste právě přišli o práci a ještě ke všemu vám v nemocnici řekli, že potřebný orgán není k dispozici). Po menší epizodě s překupníky s lidskými orgány dá Ryu na radu své přítelkyně a rozhodne se získat peníze na sestřinu operaci únosem malé holčičky. Zpočátku slibně rozjetá akce se ale velmi brzy příšerným způsobem zvrtne a únos uvede do chodu kolotoč událostí, které všem pořádně zacloumají životy. Úvodní díl Parkovy trilogie o pomstě (následovaný snímky OLDBOY a SYMPATHY FOR LADY VENGEANCE) získal v roce 2003 na filmovém festivalu ve Philadelphii první cenu za nejlepší film. (kiddo)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (265)

genetique 

všechny recenze uživatele

Brutalitka akú som od aziatov čakal sa naozaj dostavila. Bolo mi jedno, či sa bude film uberať čiernym humorom, nechutnou, svojskou vyvražďovačkou, alebo smutnou a tragickou drámou, jasné mi však bolo jediné - nečakaj klasickú príbeh o pomste. Na to tu máme hollywoodske trháky. Nakoniec prišlo všetko dokopy a ja som len tíško sledoval čo sa bude diať. Nefalšovane originálny pohľad na pomstu, ktorej ale predchádza silne tragický príbeh. Spracovanie je unikátne, s každým strihom medzi scénami nasleduje scéna, ktorá nemá s klasickou šablónou filmu skoro nič spoločné, príbeh je spletitý, no ako film celok pôsobí ucelene a pôsobivo. Trošku možno menej humánnosti, viac svižnosti a lepšieho hereckého korenia a bol by to naozaj unikát. 80%. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý som videl ako posledný z "pomstitelskej" trilógie, a ktorý ma úplne dostal. PANI POMSTA trochu schladila moje očakávania, a tak možno aj preto sa mi zdal byť tento filmík minimále rovnako silný a skvelý ako OLDBOY. Je to niečo medzi citovosťou Lady Vengeace a drsnosťou Oldboya. Vo svojej priamočiarosti a brutalite je skytá jedinečná myšlienková sila... ()

Reklama

Tyler 

všechny recenze uživatele

Chtělo to dvě projekce, navíc s různými titulky. Kdyby vám tedy "Sympathy for Mr. Vengeance" napoprvé nesednul, dejte mu ještě šanci, klidně s delším odstupem než 24 hodin jako já... Z Parkovy volné trilogie o pomstě jsem nejdříve viděl "Oldboye" a "Sympathy for Lady Vengeance", k "Boksuneun naui geot" jsem se dostal až teď. Všechny tři filmy spojuje téma pomsty, ve všech je na ni pohlíženo jinak, všechny filmy jsou natočeny jiným stylem, ale spojuje je jedna základní věc - jde o ryze režisérské filmy. Velmi zajímavé scénáře hrají jen druhé housle, hlavním virtuozem na scéně je bezsporu Parkův způsob vyprávění. Často nelineární, zdánlivě zmatečný, jednou vysoce expresivní, jindy plný jen velmi jemných náznaků. Slovy se šetří, kamera maluje obrazy posouvající děj vpřed i prohlubující charaktery postav. Nic se zbytečně nevysvětluje, přesto výsledná skládanka do sebe zapadá do posledního dílku... A přesně tak funguje i "Sympathy for Mr. Vengeance". V něm dominantní roli hraje také zvuková stopa, respektive její absence v přesně promyšlených momentech odrážejících postavu Ryua. Hodně střídmé užití hudby (oproti mladším sourozencům) dále minimalizuje tradiční filmařské postupy, přitom však pomáhá ukotvit emoce pryštící z plátna v realitě. "Sympathy for Mr. Vengeance" působí v rámci "trilogie pomsty" navenek nejobyčejněji, nejméně dravě a stylizovaně. A nejvíce ambivalentně, vzhledem k neurčitosti toho, kdo má vlastně být hlavním hrdinou. O to více vyniká hrůznost příběhu, zmar nad zbytečně zmařenými životy a prolitou krví. Lítost se střídá s nenávistí a opovržením, fandění jedné postavě s jejím odsouzením o pár minut později. Tahle drásavá dvojakost, kdy podle mě není možné zodpovědně říct, kdo byl "zlý" a kdo "hodný", tvoří jeden z trumfů filmu. Zároveň jde o prostředek ke splnění hlavního cíle - nechat diváka prožít bludný a stále se rozšiřující kruh pomsty jako nekonečně nesmyslnou a krutou hru, jíž nakonec neunikne nikdo. Vedle toho "Sympathy for Mr. Vengeance" stíhá být i filmem konkrétnějším a angažovanějším než "Oldboy" a "Lady", ukazuje prstem na ubohou sociální situaci jeho hrdinů, která se de facto stává odrazovým můstkem pro lavinu událostí následujících... "Boksuneun nai geot" není podobně jako "Oldboy" a "Sympathy for Lady Vengeance" jednoduchým filmem, rozhodně si při něm neoddychnete. Přestřelená extrémnost určitých scén (nikoliv vizuální ale psychologická) a neuchopitelnost dobrého mi brání dát tomuto filmu pět hvězdiček. Přesto - a možná i proto - na něj nikdy nezapomenu. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Na druhý krát zvyšujem na päť. Pán pomsta sa rozbieha pomaly, aby nás o to silnejšie dostal do svojich osídiel a zžili sme sa postavami. Park napísal prepracovaný scenár plný prekvapení, ktorý vďaka režisérovej silnej obrazotvornosti a kompozícii záberov nikdy nenudí (ak by bol ale o 15 minút kratší, nič by sa nestalo). Pri tej všetkej krvavej lázni netreba zabúdať, že pôvodcom všetkých nešťastí je zlý zdravotný a sociálny systém, čiže vláda. Park nás preto zavedie aj do kórejských takmer slumov, kritizuje systém, ktorý dopustí prepúšťanie a veľké triedne rozdiely a dotkne sa aj zahraničnej politiky. Naj(tragi)komickejšia scéna: onánia pri stene, najsilnejšia scéna: výťah. Film, ktorý sa zauzluje a mení úlohy postáv natoľko, že mu prináleží iba jediné možné rozuzlenie. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Zničující sled bezvýsledné krutosti a násilí, který na náladě zrovna dvakrát nepřidá. Ačkoli podobné filmy chovám celkem v oblibě, tento mě moc neoslovil. Film mi přišel ne příliš dobře natočený - nesedla mi kamera, herci ani překomplikovaný scénář, jako by všechno neslo jakýsi nevalný punc jisté amatéřiny. Za mě slabé 3 hvězdy, Park Chan-wook je podle všeho prostě magor. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (10)

  • Seung-beom Ryu pobýval v přípravě na svou roli mladíka postiženého mozkovou obrnou se stejně postiženými lidmi, aby se naučil jejich pohybům. (HellFire)
  • První film v historii, ve kterém je sexuální scéna se znakovou řečí. (HellFire)
  • Most přes jezero postavil štáb. (HellFire)

Související novinky

Korejský mstitel a další krvavá sága

Korejský mstitel a další krvavá sága

20.09.2012

Chan-wook Park se proslavil tzv. „trilogií o pomstě“, která zahrnuje dnes už kultovní kousky Sympathy for Mr. Vengeance, Sympathy for Lady Vengeance a Old Boy. Pak si natočil několik žánrových… (více)

Korejská žízeň v Hollywoodu

Korejská žízeň v Hollywoodu

23.05.2009

Pamatujte: Nemá smysl se rozčilovat. Hlavně klid. Oč jde? O jihokorejské hororové drama Bakjwi (na obr.), které jen před několika dny představil v Cannes Park Chan-Wook. Film vypráví příběh kněze,… (více)

Program FILMASIE

Program FILMASIE

20.11.2005

Hlavním bodem programu prvního ročníku festivalu asijských filmů FILMASIE, který se uskuteční ve dnech 1. 7. prosince 2005 v pražských kinech Světozor a Aero, bude Jižní Korea. Tu budou zastupovat… (více)

Reklama

Reklama