Reklama

Reklama

Den, kdy prase spadlo do studny

(festivalový název)
  • Jižní Korea Dwaejiga umule pajin nal (více)

Obsahy(1)

Debut Hong Sang-sooa, adaptace novely "Podivné léto" od Ku Hjo-seho, sleduje osud spisovatele Yeog Hyo-seopa (Kim Eui-sung), kterému nikdo nechce vydat jeho knihu, a který se čím dál méně zvládá kontrolovat, čímž se dostává do dalších problémů. Později má styk s prostitutkou, který ale neskončí tak, jak by chtěli, praskne totiž prezervativ.
Za tento film Hong Sang-soo získal cenu za nejlepšího režiséra v Blue Dragon Film Awards. (Vojife)

(více)

Recenze (3)

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Emocionálna štúdia štvorice postáv, ktorých osudy sú výrazne poprepletané. Pri každom jednotlivcovi a jeho správaní záleží, ako sa budú mať ostatní. Paradoxne majú všetci sebadeštrukčné sklony, takže príbeh systematicky speje ku katastrofe( tej v ktorej nefiguruje už nádej) a smútku. Sang-soo Hongov debut je výborný v niektorých aspektoch. Prvý je, že nám pomáha nahliadnuť do životov a strastí obyčajných ľudí. Ich ašpirácií, túžob a snáh o dosiahnutie svojho šťastia. Druhý je putovanie po Soule a inom meste ( názov mi buď unikol, alebo sa tam nespomenul), kde z každého záberu dýcha kórejské prostredie so všetkými kladmi a zápormi, ktoré to prináša. Tretia je určitá jemnocitnosť s akou postavy a ich počínanie sledujeme. Bez výraznej dramatizácie ( až na dva krát - čo ale súvisí skôr s charakterom postavy) ten film plynie a odkrýva mnohovrstvovú deformáciu vzťahov. Zaujímavé natoľko, že nenudilo a chcem od režiséra vidieť viac. Tri* dávam ale preto, lebo v zásade ten film nič zásadné a invenčné neponúka. Pred 10 rokmi by sa mi to páčilo viac. ()

Ceres 

všechny recenze uživatele

Režiséra Honga mám s každým dalším filmem radši a radši. Libí se mi jeho styl, který je velmi nekomerční, ale hlavně se mi zamlouvá jeho nekompromisní kritika či vyobrazení Korejců. Pro spoustu lidí tohle bude většinou nuda a také nebude tento snímek ověnčen maximálním hodnocení. Ano, to je pravda, ale i tak nemohu popřít, že to byl dobrý film, a jako prvotina docela dobré. ()

Reklama

molotov 

všechny recenze uživatele

Debut Hong Sang-sua vzbudil v zemi velký kritický ohlas a s úspěchem byl promítán na mnoha festivalech. Tomu se není co divit, protože něco takového točí v Koreji jen pár lidí. Film je adaptací novely Podivné léto od Ku Hjo-seho a v mozaikovitě složeném příběhu ukazuje osudy čtyř lidí, jejiž touhy se ani v nejmenším nekryjí s realitou a nenachází naplnění. Bohužel pro mě já pro mistrovu estetika nemám moc pochoponí, nebo jinak řečeno, od filmu očekávám něco jiného. Nevadí mi brutální obžaloba korejské společnosti, ale ten styl, jakým je to natočeno, mě doslova ničí. Nuda, nuda, nuda, skoro až k zbláznění. Poslední čtvrhodina to trochu zvedla, ale málem jsem to nepřežil. Všechny postavy mi byly naprosto ukradené a nezajímaly mě. Asi rozumím, co se někomu na tom může líbit, ale tenhle styl filmařiny jde naprosto mimo mě. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama