Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Studentka práv Jiřina (N. Gollová) přijede na prázdniny do rodinné vily své babičky paní Bártlové (R. Nasková). Svezou ji autem kamarádi Vašek a Karel (R. A. Strejka a A. Novotný), kteří mají trampskou chatu v nedalekém lese. U babičky Bártlové žije druhá vnučka, patnáctiletá Jarmila (S. Májová), kterou zle sužují konzervativní názory staré paní a její přísná výchova. Do vily dochází pravidelně rodinný přítel a lékař MUDr. Kosina (J. Steimar), který léčí babiččiny vesměs smyšlené neduhy. Babička nemá ráda moderní mladé muže, ale svůj názor, když student medicíny Karel svým zákrokem zachrání život nešťastně zraněnému synovi jejího zahradníka. Babička začne chodit na procházky do přírody a konečně nepotřebuje žádné pilulky… Režisér Miroslav Cikán využil velkého komediálního talentu přední členky Národního divadla Růženy Naskové a velmi oblíbené Nataši Gollové, která zastupovala v českém meziválečném filmu typ moderní, vtipné a často ztřeštěné dívky. (Česká televize)

(více)

Recenze (100)

..Lucas.. 

všechny recenze uživatele

I přes to, že jsem viděl už spoustu starých českých filmů, tak z obsazení jsem znal pořádně vlastně jen Natašu Gollovou a tak mě ostatní herci mile překvapili. Růžena Nasková se do své role naprosto hodí, stejně tak i Stella Májová a Antonín Novotný. Příjemný film, na který se opravdu dobře dívalo a místy velmi pobavil (tepláky, táborák :)). ()

CaptainNor 

všechny recenze uživatele

Obvyklé a časté téma problémů a střetů dvou rozdílných generací je v tomto filmu podáno nenápadně a mile, na pozadí prosluněné letní atmosféry. Generaci konzervativní starší dámy Bártlové symbolizuje pochmurná vila, kde má všechno své místo a panuje klid a příšeří, zatímco generaci jejích vnuček Jiřiny a Jarmily bezstarostná volnost, radost ze života a sympatie k dvěma trampům, živořícím v nedaleké boudě. Trampové jsou zde na svou dobu až revolučně představeni v tom správném světle, na čemž má dozajista zásluhu trampský nestor a písničkář Jarka Mottl svou účastí na scénáři. Pozvolný přerod starosvětské dámy na moderní rozvernou a tolerantní ženu, chodící v teplácích, na kopanou a mezi trampy je asi totéž, jako kdyby si dnešní šedesátnice načesala emo patku, sedla na Choppera a vyrazila na technopárty. :-) ()

Reklama

triatlet 

všechny recenze uživatele

Divadelní hru Jana Snížka převedli do filmového scénáře Josef Neuberg a Jarka Mottl. Jednoduchý příběh mě dostává svou pohodovou, milou polohou a velice slušivým herectvím. Sledování proměn chování konzervativní starší dámy Růženy Bártové (přesvědčivá Růžena Nasková) je kouzelné. Scénky s uvzdychaným (nebo popíjejícím) služebnictvem, s vnučkami (naivní Stella Májová a tradičně okouzlující Naška Gollová), s trampy – kutily (Richard Strejka) a zachránci (Antonín Novotný) a padouchem (Jan Pivec) jsou milé. Příjemné je i jazykové zpestření. A pěkný motiv rádia. Natáčeno v Ratajích nad Sázavou a v Břežanech. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Je to svěží komedie, ze které naplno dýchá radost ze života. Sice se nejedná o žádné výjimečné dílo svým příběhem, nebo vtipem. Ale herecké výkony jsou více než obstojné, vše je zalité sluncem a bezstarostným veselím. Hlavní postavou je babička Růžena Bártlová (dobrá Růžena Nasková), do jejíhož zatuchlého a sterilního života, který lpí na mravních a zažitých hodnotách minulosti, vlétne závan mládí a radostného života. Vtažená do novot a novinek vdechuje život všemi smysly, aby nakonec dospěla k moudrému závěru o vnímání světa. Z dalších rolí: vnučka a studentka práv s moderním pojetím přijímání života Jiřina (Nataša Gollová), dospívající vnučka Jarmila (dobrá Stella Májová), která je svazována přísnou výchovou, rodinný přítel a lékař s laskavým srdcem Kosina (Jiří Steimar), mladý student medicíny s láskou v duši Karel (Antonín Novotný), mladý student architektury a bavič společnosti Vašek (R. A. Strejka), bývalý Jarmilin nápadník a nabízeč starých mistrů Kolář (Jan Pivec), upjatá a prudérní vychovatelka Klára Pěkná (Vlasta Hrubá), strojený sluha Adam (Stanislav Neumann), zahradník Prchal (Bolek Prchal) a jeho uličnický synek Eman (Vladimír Salač). A tak film pobaví a přinese optimističtější a radostnější myšlenky. ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Staré české filmy jsou postaveny na hereckém přehrávání, a dokonce je to většinou jedině ku prospěchu věci, ovšem v tomhle filmu to zejména Strejka s Májovou silně přeťápli. Kdyby jim aspoň autoři napsali nějaký vtipný text, ale to né, oba žvatlají jak pětileté děti, což není nejlepší přirovnání, protože děti většinou mluví velice chytře a promyšleně, spíš mluví jako lidi, co si myslí, jak jsou neskutečně vtipní a přitom jsou neskutečně trapní. To zase byla věta, ach jo. No a tuto rozjuchanou (skoro) ústřední dvojici nevyváží ani tradičně velice úsporný styl Naskové, která většinou jen tak stojí na scéně jako (velmi silný) sloup a udělá tak v průměru dvě gesta za minutu. Zvláště její úlek (pomalu daná ruka před pusu a ochotnicky vytřeštěný zrak a hlasitý nádech) by se mohl vyučovat na DAMU, totiž v tom smyslu, jak se tato emoce určitě hrát nemá. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (7)

  • Růžena Nasková ve filmu skutečně střílí z kuše, sama tento sport provozovala soukromě doma. (M.B)
  • Slogan „To je jen jednoduchý technický problém“, který ve filmu několikrát zazní, se ve své době stal oblíbenou hláškou. (raininface)

Reklama

Reklama