Reklama

Reklama

Jsouc na řece mlynář jeden

  • angličtina There Was Once a Miller on the River (festivalový název)
Animovaný / Krátkometrážní / Horor
Československo, 1971, 10 min

Obsahy(1)

Jiří Brdečka, milovník braku a pokleslých žánrů, ztvárnil námět jako jarmareční píseň, jejímž dějem provází vypravěč Miloš Kopecký.
Po mnoha letech vojny se domů vrací vojáček. Tolik let nebyl doma, že jej ani vlastní sestra nepoznala. A tak se bratr se sestrou smluvil, že vyzkouší rodiče, zda dávno neviděného syna, až se vrátí z kostela, poznají. Nepoznali a cizímu vojáčkovi nabídli nocleh. Jeho dukáty a zlaté řetězy jim však nedali spát... (Weissik)

(více)

Recenze (38)

fragre 

všechny recenze uživatele

Paní Švankmajerovou a panem Brdečkou geniálně zobrazená kramářská písnička- morytát. Slovní komentář pana Kopeckého je kongeniální. Někdy člověk při všech těch taškařicích, v kterých ho viděl účinkovat, zapomene, že to byl velký herec. Při jeho výkřiku: " A pak ho zamordovali!", našinci zatrne. Je jen škoda, že se paní Švankmajerová nepodílela na více filmech. ()

Adman 

všechny recenze uživatele

Jde o horor, v kombinaci s muzikálem, tak se na to připravte. Jednoduše animovaný klip na stejnojmenou píseň. Syn přijede z války po dlouhé době a doma se shledá se sestrou, která ho bez váhání poznává a zve domů. Poté ji nabádá, ať rodičům neříká jeho pravou totožnost jstli ho poznají sami. Sestra rodičům napovídala, že u nich přespí jeden vandrák, i věřili jí to a syna svého nepoznali. Večer před spaním, si vědomi jeho bohattství domluvili, že ho zamordují. A tak ho zamordovali. Obnažili, všechno svému nebohému synáčkovi ukradli a hodit do řeky ho jeli. Když se vrátili domů a dcera se probudila, ptala se na svého bratra, vše rodičům vypověděla. Otce - vraha málem klepla pepka. Jel vylovit syna a pak se sám oběsil. Synovi přichystali řádný a důstojný pohřeb. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Působivý animovaný horor, který vychází z kramářských písní, a tomu je přizpůsobený i expresivní hlas vypravěče Miloše Kopeckého. Chuťovka s dokonalým výtvarným zpracováním, údernou pointou a stylizací. Jeden z vrcholů české žánrové animované tvorby. Tahle záležitost vážně není pro malé děti. Celkový dojem: 95 %. Na realizaci filmu se vedle Brdečky sešla výtvarnice Eva Švankmajerová, což je poznat z výtvarného stylu, který připomíná její obrazy, a animátor Jaroslav Doubrava, jinak známý ze spolupráce s Macourkem a Bornem. ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Krátké, atmosférické, drsné a perfekcionistické. Miluji tyto animované filmy vytvořené touto metodou. Sama kresba je zde prioritní součástí děje a pohyb je již jen doplněk. Vše k dokonalosti vede skvělý hlasový projev Miloše Kopeckého. Pokud tedy toužíte po strašidelném vyprávění pro dospělé, říznuté animovaným doprovodem ala Švankmajer, určitě dejte tomuto snímku šanci. Věřím, že vás nezklame. 85% ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Opravdu smutný ale nádherně zpracovaný příběh, který patří k vrcholům naší animované tvorby. Kopeckého zpívaný způsob vypravovaní navodí příjemnou hororovou atmosféru, stejně jako jednotlivé obrazce. Všechno do sebe pěkně zapadalo a zase ukázalo, že lidská chamtivost nezná mezí. Bohužel často dochází právě k Nedorozumění a špatnému konci. Jiří Brdečka si zaslouží uznání a nezbývá mi, než se před tímto snímkem poklonit. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama