Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Píše se rok 1949. Ed Crane (Billy Bob Thornton) je kadeřník v malém městečku Santa Rosa někde na jihu Kalifornie. Jeho žena Doris (Frances McDormand) pracuje v místním obchodě a potají preferuje intimní společnost svého šéfa, Velkého Davea (James Gandolfini). Ed prostě nemá jediný důvod ke spokojenosti se svým doposud marněným životem. Jednoho dne se přijde k Edovi ostříhat člověk jménem Creighton Tolliver. Svěří Edovi svůj tajný sen - založit velkou síť chemických prádelen. Bez počátečního kapitálu deset tisíc dolarů je to ale stále jen sen

Každá scéna buduje tu následující, jedno překvapení za druhým exploduje s nemilosrdnou logikou, každý záběr je vybírán s maximálním účinkem, enigmatická tvář B. B. Thorntona se zarývá hluboko do paměti - tomu všemu dohromady se říká režisérská virtuozita. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (437)

Ruut 

všechny recenze uživatele

Skvěle natočený noir film. Výborná režie, výborný B.B. Thornton v hlavní roly, výborný námět i hudba a zvláště kamera. Tak proč to není celkově za 5? Film má skvělý rozjezd s i následující dění má spát. Bohužel v poslední třetině filmu už nejsou žádné opravdu překvapivé momenty a je to docela nastavovaná kaše. Také si myslím že film měl skončit havárií auta několik minut před koncem a ne tak jak dopadl ve skutečnosti. ()

stilgar1 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem tento film v barevné verzi, avšak během sledování jsem netušil, že existuje i verze černobílá. Myslím si, že se pro něj bude čenobílé ztvárnění hodit. Avšak barevnost tomu téměř vůbec neuškodilo, i přesto se mi totiž film hodně líbil a výkon Billyho Boba Thorntona byla skutečně skvělý ( i když by se dalo polemizovat o tom, jak moc ve filmu vlastně "hrál", protože toho v podstatě ani nemusel moc dělat :D ). Avšak hodně jsem se bavil a na konci jsem byl vážně skvěle překvapen. Filmy bratří coenů jsou všechny nečím vyjímčené a tento za nimi rozhodně v ničem nezaostává. 9/10 ()

Reklama

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Au!!!! Billy Bob Thornton je holič, neseká hlavy jako Sweeney Todd, ale on bodá.. teda bodne...jednou...naposledy. Člověk, který má život k uzoufání nudný a pořád černobílý (doslova). Přesně jako tenhle pán, jsem si při sledování filmu připadal i já. Coeni to mysleli dobře a měli to i promyšlený, jenže ono to je k uzoufání nudný a hlavně strašně dlouhý. Při scénách jako byla například ta v soudní síni, jsem se naprosto dokonale připejkal ke gauči a v závěru už jsem se rozpadal na malé kousíčky. Bohužel to ani nezachránila fantastická Scarlett Johansson, které pořád dřepákovala za klavírem a ani neměla možnost se pořádně předvést. Černobílé zpracováni alespoň trochu povzbudí, ale nemění nic na faktu, že jsem se při sledování připadal pořád ubimbanej. Jestli od vás očekávám facky? No samozřejmě, že ano.... ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Braťja Coenovci zrají jako víno a s každým dalším filmem jsou lepší a lepší. Billy Bob tu předvádí nesnesitelnou lehkost nebytí a se svým kamenným výrazem rozehrává herecký koncert. Miluju Coenovskou poetiku, miluju jejich smysl pro absurdno, kterého si i v tomto díle užijete dosyta. Jasná pětihvězdičková záležitost. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Tajomný, ponurý, bez čiernobieleho nádychu nepredstaviteľný, noir ako vyšitý. Aj takto by sa dal charakterizovať tento vinikajúci film. Už začiatok zaujme piesňou, ktorá sa objavila aj v The Shawshank Redemption a tiež pútavým rozprávaním hlavnej postavy. Až na pár momentov sa pri film určite nebude nudiť. Réžia nepoľavuje zo svojho vysokého štandardu a diváka presvedčia aj herecké výkony - predovšetkým Tony Shalhoub v úlohe nekompromisného právnika. Filmu napomáha prevedenie do čiernobieleho formátu. Nejde o to, že by tvorcovia chceli takým jednoduchým spôsobom navodiť atmosféru a pomôcť si v návrate do 40. rokov minulého storočia. Tento krok im skôr napomáha v samotnom manipulovaní a ak by bol film vo farbe, nemal by taký silný dosah. A po zhliadnutí filmu si aj tak uvedomíte, že prostredie v ňom je také monotónne, že farby by ho až príliš oživili a ubrali mu na jeho pôsobnosti. V prípade že ste fanúšikom noiru a rokov minulých, nenechajte si tento film ujsť. ()

Galerie (67)

Zajímavosti (11)

  • Název filmu je převzat z básně "Antigonish" amerického autora Hughese Mearnse. (Avalon820)

Související novinky

Noir Film Festival 2021: Filmy bez předsudků

Noir Film Festival 2021: Filmy bez předsudků

18.08.2021

Noir bez předsudků bude stěžejním tématem 9. ročníku Noir Film Festivalu, který se letos stěhuje na nové místo – hrad Český Šternberk, v jehož pěti interiérových sálech a na hradním nádvoří bude od… (více)

Reklama

Reklama