Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Píše se rok 1949. Ed Crane (Billy Bob Thornton) je kadeřník v malém městečku Santa Rosa někde na jihu Kalifornie. Jeho žena Doris (Frances McDormand) pracuje v místním obchodě a potají preferuje intimní společnost svého šéfa, Velkého Davea (James Gandolfini). Ed prostě nemá jediný důvod ke spokojenosti se svým doposud marněným životem. Jednoho dne se přijde k Edovi ostříhat člověk jménem Creighton Tolliver. Svěří Edovi svůj tajný sen - založit velkou síť chemických prádelen. Bez počátečního kapitálu deset tisíc dolarů je to ale stále jen sen

Každá scéna buduje tu následující, jedno překvapení za druhým exploduje s nemilosrdnou logikou, každý záběr je vybírán s maximálním účinkem, enigmatická tvář B. B. Thorntona se zarývá hluboko do paměti - tomu všemu dohromady se říká režisérská virtuozita. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (437)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepsich filmu bratri Coenu. Skoro az takove noir-krimi s nekolika vtipnejma scenama jak to umi jen Coenovi. Cely film stoji na vykonu hlavniho predstavitele a to co predved Billy Bob Thornton je naprosto dokonale, za to by mel dostat oskara, a je to pro me jeden z jeho nejlepsich hereckych vykonu. Ale i ostatni hrali vyborne. Presto, ze film ubiha celkem pomalu, tak nenudi, je velice napinavy a jak se to vsechno na konci zamotalo me naprosto odrovnalo. Videl jsem obe verze, barevnou i cernobilou a cernobila je skutecne vic pusobiva. Taky se mi hodne libila hudba a kamera, ktera vynikne vic pri cernobile verzi. Coenovi stvorily opet mistrovske dilo. Muj oblibeny film. ()

stilgar1 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem tento film v barevné verzi, avšak během sledování jsem netušil, že existuje i verze černobílá. Myslím si, že se pro něj bude čenobílé ztvárnění hodit. Avšak barevnost tomu téměř vůbec neuškodilo, i přesto se mi totiž film hodně líbil a výkon Billyho Boba Thorntona byla skutečně skvělý ( i když by se dalo polemizovat o tom, jak moc ve filmu vlastně "hrál", protože toho v podstatě ani nemusel moc dělat :D ). Avšak hodně jsem se bavil a na konci jsem byl vážně skvěle překvapen. Filmy bratří coenů jsou všechny nečím vyjímčené a tento za nimi rozhodně v ničem nezaostává. 9/10 ()

Reklama

Arbiter 

všechny recenze uživatele

Sled fotografií, kterým bratři Coenové darovali pohyb a skvělé dialogy. Absurdita snímku je vystavena tak, aby budila dojem prosté nahodilosti v životě člověka, který je spíše pozorovatelem, než aktivním přispěvatelem k směřování vlastní cesty. Teda, pokusí se být iniciativní jednou a na nečekané důsledky koukáme zbytek stopáže. Tím nejhezčím ale beztak zůstává vizuální stránka. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Po projekci jsem si říkal, co by asi tenhle film byl bez černobílé barvy, ale hned jsem to kvílení mozkových závitů musel zabrzdit, protože mi hlavou problesklo, že podobně můžou přemýšlet holky o tom, co bych byl já bez svých šílených keců. Ne ne ne, černobílá barva k němu zkrátka patří a spoluvytváří jeho jedinečný obraz. To si, milé dívenky, opakujte i vy o mně a máme vyhráno. Z Billyho Boba jsem tu měl pocit, že mu osobního poradce dělal Krobot, jak byla jejich mimika podobná. Thorntona bych ale na rozdíl od Mirka objahoval i za pouhé ostříhání, jak sympatický mi byl jeho hořkosladký osud. Třešničkou na dortu je pak Scarlett a její šikovné prstíky. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Psychologické drama ve stylu padesátkových noir filmů nemohlo být natočeno lépe. Je pravda, že bratři Coenové už asi nikdy nenatočí nic úplně "normálního" a jejich lehce monotónní vyprávění nepadne každému do noty, ale zde to všechno fungovalo naprosto skvěle. Ruku v ruce s parádní kamerou, dobře zvoleným černobílým zpracováním a v neposlední řadě již tradičně famózním Billy Bob Thorntonem v hlavní roli to jde hold ihned o něco snadněji, navíc řídí-li to všechno režiséři, jejichž filmy mají jednoduše zcela jinou krevní skupinu než všechny ostatní. Možná to není dokonalé, příběh není zrovna nadupaný a rozhodně by mu stačilo mnohem méně než 110 minut, ale už jen za Thorntonův podmanivý hlas a závěrečný pohled tenhle film stojí za to vidět... A ne jen jednou. ()

Galerie (67)

Zajímavosti (11)

  • Inspirací k natočení tohoto snímku byl plakát, na který bratři Coenovi narazili při natáčení Záskoku. Zobrazoval obrázky různých účesů a byl vytvořen ve stylu čtyřicátých let. (Tygrys)

Související novinky

Noir Film Festival 2021: Filmy bez předsudků

Noir Film Festival 2021: Filmy bez předsudků

18.08.2021

Noir bez předsudků bude stěžejním tématem 9. ročníku Noir Film Festivalu, který se letos stěhuje na nové místo – hrad Český Šternberk, v jehož pěti interiérových sálech a na hradním nádvoří bude od… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno