Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Píše se rok 1949. Ed Crane (Billy Bob Thornton) je kadeřník v malém městečku Santa Rosa někde na jihu Kalifornie. Jeho žena Doris (Frances McDormand) pracuje v místním obchodě a potají preferuje intimní společnost svého šéfa, Velkého Davea (James Gandolfini). Ed prostě nemá jediný důvod ke spokojenosti se svým doposud marněným životem. Jednoho dne se přijde k Edovi ostříhat člověk jménem Creighton Tolliver. Svěří Edovi svůj tajný sen - založit velkou síť chemických prádelen. Bez počátečního kapitálu deset tisíc dolarů je to ale stále jen sen

Každá scéna buduje tu následující, jedno překvapení za druhým exploduje s nemilosrdnou logikou, každý záběr je vybírán s maximálním účinkem, enigmatická tvář B. B. Thorntona se zarývá hluboko do paměti - tomu všemu dohromady se říká režisérská virtuozita. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (437)

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Trochu drsný příběh o tom, že žádný život není tak marný, jak se zdá a nikdy není tak špatně, aby nemohlo být ještě hůř. ____ Když se podíváte do zamyšlené tváře Eda Crane (Billy Bob Thornton), značně nekomunikativního samorosta, říkáte si, že s tímhle týpkem to nebude jen tak. Je jasný, že nás ještě hodně překvapí a to se také celý film děje. Ačkoli se to nezdá, po nějakém čase začne Crane od života chtít více než jen sříhat lidem vlasy. Citelná snaha o únik z celoživotní unitarity, která je ve tváři skryta, se následně má projevit činy. Pak už jen stačí sledovat, jak může vypadat americký sen v praxi. Za hlavní taháky filmu považuji originální způsob vyprávění společně s téměř vzorovými typovými charaktery vedlejších postav. Černobílou kameru lze vnímat jako poctu noir filmu s odpovídající atmosférou. Naopak 50. léta jako retro podívaná ubírá na autenticitě. Poněkud zbytečná věc, bez které by byl film aktuálnější a údernější. 76% ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Bol som muž, ktorý bol v kine, ale nebol som divák, ktorý bol po celý čas duchom prítomný. V roku 2001 som asi nepatril medzi cieľovú skupinu, uvidíme nabudúce. Vtedy som ani nevedel, čo je to film Noir. Ale za vyslovené sklamanie Muža nepokladám, tým je pre mňa od Coenovcov Braček, kde si. Vtedy mi stačilo, že som sa pri tom v kine nenudil a mohol pozerať na Scarlett. ()

Reklama

novoten 

všechny recenze uživatele

Řada oblíbených coenovských herců v přímočaré a černě komediální poctě noiru. A ačkoli se mi Edova temně laděná cesta líbila náramně, hluchá místa právnické linie dávají tempu nenápadné rány pod pás. Vše ostatní je ovšem na výbornou, jak skvělý Thornton, tak roztomilá Scarlett, výtečná atmosféra a krásný klavírní podklad. ()

golfista 

všechny recenze uživatele

Nic proti černobílému zpracování (tomuhle snímku fakt prospělo), ani hercům (Billy Bob Thorton je vynikající), ani proti režii a kameře, a už vůbec ne proti hudbě, ale jako celek to nezapůsobilo :( Sorry - možná to ale bylo tím, že když jsem si předem přečtetl ofic.text distributora (ten původní to byl jeden dlouhý spoiler!), tak už mě nemohlo nic překvapit. Uvidíme napodruhé :) ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Mám rád filmy bratov Coenovcov. Páči sa mi ich svojrázny rukopis. I tento krát mi Joel Coen a Ethan Coen naservírovali perfektne, kreatívne natočený príbeh o človeku, ktorý žije vo svete v ktorom nemá miesto. Tragický príbeh o mužovi, ktorý nebol. Hlavnú úlohu bravúrnym spôsobom stvárnil Billy Bob Thornton. Je to výborný charizmatický herec, ktorý v tomto snímku doslova exceloval. Titul "The Man Who Wasn´t There" je čiernobiela filmárska genialita. ***** ()

Galerie (67)

Zajímavosti (11)

Související novinky

Noir Film Festival 2021: Filmy bez předsudků

Noir Film Festival 2021: Filmy bez předsudků

18.08.2021

Noir bez předsudků bude stěžejním tématem 9. ročníku Noir Film Festivalu, který se letos stěhuje na nové místo – hrad Český Šternberk, v jehož pěti interiérových sálech a na hradním nádvoří bude od… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno