Reklama

Reklama

John Rambo je jedním z veteránů války ve Vietnamu a zakladatelů Zelených baretů. Je v současném civilizovaném světě poněkud dezorientovaný, putuje stopem od města k městu a navštěvuje přátele z války. V jednom městečku narazí na místního šerifa Willa Teasleho. Tomu zrovna nepadne do oka; snaží se ho vypudit, a když Rambo město opouští, nechá ho zatknout pro potulku a uvězní ho. Ve vězení ho zástupce šerifa pro své „potěšení“ ponižuje, což Rambo už nevydrží. „Rozvzpomene“ se na své zkušeností z vietnamské džungle a s jejich využitím uprchne do místních lesů. Šerif zorganizuje výpravu, která má za úkol Ramba najít a přivést zpět do vězení. Jenže Rambo je díky svému výcviku nepolapitelný – a navíc decimuje šerifovy muže jednoho po druhém. Tenhle případ se Teaslemu vymkl z rukou – a navíc vzbudil nežádoucí publicitu. Do městečka tak přijíždí plukovník Trautman, Rambův bývalý velitel, protože on jediný snad může zastavit Rambovu osobní válku… (TV Prima)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (1 103)

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Rambo za tu dlouhou dobu nezastárl ani o jeden den a je stále ve skvělé formě. Tahle klasika i dnes s přehledem nakope zadek drtivé většině soudobé akční produkce. Neskutečně uvěřitelný a charismatický Stallone se drží při zemi a je tomu jenom dobře. Áčkový akčňák, který nic ze své působivosti nezapomněl, je dokonalým archetypem akčního dramatu dotaženého do filmařského absolutna. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně nejlepší Rambo!! Takhle nízké hodnocení jsem nečekal. Na rozdíl od dalších pokračování postavy mají nějaký charakter a něco hrají a Johny není nadčlověk. Má to určitou hloubku a závěr. Další díly již neměli vzniknout. Vždy jsem se do postavy Ramba hrozně vcítil, všichni ho berou za podřadnou osobu. Jdyž je pak začne v oregonských lesích likvidovat (mimochodem skvělé exteriéry), měl jsem hrozný pocit zadostiučinění. // Po letech jsem si tuhle kultovku zopakoval a musím říct, že Rambo neztratil nic ze své působivosti...ať už se jedná o hudbu, kameru, akční scény či Stalloneho herecký výkon. Každému, kdo ho považuje za příšerného herce bych pustil závěrečnou scénu filmu. ()

Reklama

Aluska88 

všechny recenze uživatele

I naproti mému hodnocení musím Rambovi udělit kritiku. Nějak jsem si neustále říkala "tohle že má být ten slavný, neporazitelný a chladný Rambo?" Představovala jsem si ho asi jinak. Film uplynul hrozně rychle a já měla pocit, že kromě neustálého pátrání policie v lesích, pár elitních hlášek, poutavých dialogů, akčních scén a charismatu Stalloneho, jsem se toho o moc více nedočkala. Tyto mé dojmy nejspíše pramení z toho, že jsem si jej představovala o mnohem více drsnějšího. A některé scény, zvláště ta plačící na konci, tomu rozhodně nepomohly. Toť můj subjektivní dojem. Ano, Rambo je kult a klasika. Bohužel ne tak, jak jsem si představovala. ()

sud 

všechny recenze uživatele

To byly časy prvních videí a na nich Rambo. Tenkrát, neznaje problematiku navrátilců z Vietnamské války, byl pro mě Rambo prostě borcem, který dokázal zvládnout celou eskadru a udělat pořádnou čáru přes rozpočet nafoukanému šerifovi Teaselovi. A to jsem tehdy nevěděl, jaký kvalitní snímek sleduji. "First blood" není ani tak akční film, jako spíše psychologické dobrodružné drama o muži, který byl ve válce někdo a teď nedostane ani místo blbýho hlídače. Všechno je natočené realisticky, opravdově. Béčkař Ted Kotcheff natočil nestárnoucí snímek, daleko přesahující jeho ostatní počiny. Svůj herecký výkon nepřekonal jak Sylvester Stallone (kdo si myslí, že neumí hrát, ať se podívá na jeho konečný monolog), tak i Brian Dennehy. ()

Divočák 

všechny recenze uživatele

Ať si říká kdo chce, co chce, Rambo podle mě není akční film. Samotných akčních scén ve filmu najdeme pomálu, k opravdovému bojovému setkání "muž proti mužům" dojde jen jednou a v celém filmu zaklepe bačkorama snad jeden jediný člověk a to obtloustlý polda, který vypadne z helikoptéry, když po ní Stallone hodí šutrem. Rambo je jen trochu akčněji pojaté drama vypovídající o Vietnamském syndromu, které bych s klidem srovnával s Lovcem jelenů, s tím rozdílem, že Rambův Vietnam se znovu odehrává po návratu domů. Mou nejoblíbenější (sice jen několikasekundovou) sekvencí filmu jsou Rambovi vzpomínky na vietnamské mučení, které působí perfektně atmosfericky a opravdu rád bych viděl, co by Kotcheff dokázal stvořit, kdyby se celý film (řekněmě se scénářem, který se svou kvalitou vyrovná Rambovi) odehrával právě ve Vietnamu. ()

Galerie (154)

Zajímavosti (111)

  • John Rambo je tiež meno amerického športovca, ktorý získal bronzovú medailu vo vysokom skoku na letných olympijských hrách v roku 1964. (WalterIK7)
  • Sylvesteru Stalloneovi (Rambo) se údajně tak moc nelíbila první verze filmu, že ho chtěl sám koupit a zničit. Nakonec alespoň donutil tvůrce, aby film sestříhali tak, že příběh budou vyprávět ostatní postavy, a ne jeho postava. (don corleone)
  • V kanceláři šerifa Teaslea (Brian Dennehy) můžeme zahlédnout vojenské medaile. Je to odkaz na dílčí zápletku v knize, ve které Teasle bojoval v korejské válce a jeden z hlavních důvodů, proč nemá rád Ramba (Sylvester Stallone), veterána z Vietnamu. Teasle cítil, že válka ve Vietnamu zcela zastínila jeho vlastní službu a statečnost. (Jimmy15)

Související novinky

Stallone chystá pokračování Demolition Mana

Stallone chystá pokračování Demolition Mana

09.05.2020

Herec Sylvester Stallone má poměrně ikonickou kariéru, specificky jeho série Rocky a Rambo zůstávají dodnes naprostými kulty. Z čeho se ale kult na papíře nikdy stát neměl, a přesto film zaznamenal… (více)

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

17.04.2020

Filmový svět se v rozpětí několika hodin musel rozloučit rovnou se dvěma významnými filmovými tvůrci. Ve věku 77 let zemřel kameraman Allen Daviau, jehož budou diváci znát nejlépe díky skvělé práci… (více)

Rambo: Poslední krev

Rambo: Poslední krev

11.09.2014

O pátém dílu Ramba se mluví od roku 2008, kdy čtyřka vydělala 113 milionů dolarů. Její akční scény jsou navíc krvavým etalonem, kterému se následně vyrovnalo jen minimum eRkových filmů, takže… (více)

Nepokoušejte se zabít zabijáky

Nepokoušejte se zabít zabijáky

31.01.2009

Tohle staré filmové pravidlo (Chow Yun-Fat by mohl vyprávět) snad nikdy neomrzí. Přesvědčovat nás o tom bude i Channing Tatum. Ať už si o jeho hereckých schopnostech myslíte cokoliv, hvězda tohohle… (více)

Reklama

Reklama