Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rocková hvězda Rose, jejímž předobrazem je Janis Joplin, se během svého posledního koncertního turné snaží vyrovnat s neustálým tlakem, který na ní vytváří její bezohledný manažer. Životní styl "Sex, drogy a rock n' roll" jí však situaci vůbec neulehčuje, ba naopak, a končí nevyhnutelným kolapsem...

Film byl nominován na čtyři Oscary (za Nejlepší zvuk, Nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli, Nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli a za Nejlepší střih), nezískal však žádného. (havLord)

(více)

Recenze (22)

blitzer 

všechny recenze uživatele

Janis Joplin byla možná předobrazem Rose, ale maximálně tak v tom, že to byla ne příliš pohledná rocková zpěvačka, která se ufetovala k smrti. Jinak mohl být totiž předobrazem Rose v podstatě kdokoliv jiný z této branže (ve skutečnosti mi nejvíc připomínala kombinaci Courney Love a Dee Snidera). Film samotný nebyl vůbec špatný, ale k dokonalosti mu něco chybělo; bylo to takové trochu plácání se odnikud nikam a chvílemi se dostavovaly i pocity nudy. Ty byly nicméně pokaždé rozptýleny scénami z pódia, při nichž předváděla Bette Midler (kromě jiného držitelka čtyř cen Grammy) fantastický výkon. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Kdybych měl film hodnotit jen podle příběhu, řekl bych nic moc a dal bych tak maximálně tři hvězdy, ale jakmile vyjde skvělá Bette Midler na pódium, jako bych se díval úplně na něco jiného. Hraje a zpívá naprosto skvěle a životem zklamané ženě, která se sama pozvolna žene do záhuby, dokázala vtisknout opravdu všechno, co se vtisknout dalo. Hudební a herecký zážitek se vším všudy a solidní čtyřka. ()

Reklama

mm13 

všechny recenze uživatele

Napriek tomu, že vo filme sledujeme len pár posledných dní zo života speváčky Rose, dozvieme sa o nej všetko podstatné. Bez pomoci retrospektív, bez objasňujúceho sprievodného hlasu. Klobúk dolu. Plus platí, že The Rose nie je film o bezohľadnosti hudobného priemyslu, cicajúceho prostriedky svojho bohatstva do morku kostí. Skôr štúdiou seba-deštruktívnej osobnosti, uväznenej v absurdnej posadnutosti za naplnením amerického sna o úspechu a uznaní a zároveň túžby po najobyčajnejšom ľudskom cite. Len vo vzácnych chvíľach idú obe polohy ruka v ruke, inokedy to majú na striedačku, hlavne sa však v princípe a dlhodobejšej perspektíve navzájom vylučujú. Málokomu sa podarí získať si priazeň miliónov a lásku jedného zároveň... A niekde na pozadí sa vám po dopozeraní tohto snímku možno začne vynárať tiež otázka, o čo je horšia feťáčka skapíňajúca v tmavej uličke, od tej istej feťáčky, na ktorú sa usmialo šťastie a aspoň na chvíľu zažiarila na pódiách... či vlastne o čo je tá druhá lepšia. Dosť hustý potenciál na jeden nenápadný hudobný film. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Velmi přesvědčivě znázorněný úpadek na morální i fyzické dno. Schéma vyprávění už je ve druhé polovině trochu mechanické a zdá se, že jediná postava pořádně neví, co vlastně chce, ale všechno táhne dopředu výborná Bette Midler, které vám bude hrozně líto. Ona, skvělá hudba a nespoutaný feeling sexu, drog a rockenrollu, jenž uměl být stejně zlověstný jako opojný - a minimálně tohle dokázal film bezezbytku vykreslit.. ()

danecek24

všechny recenze uživatele

37. Zlatý Glóbus za rok 1979 - cena (3) - *Nejlepší herečka (komedie / muzikál) - Bette Midler, *Nejlepší filmová píseň - "The Rose" - Hudba a text Amanda McBroom, *Objev roku (herečka) - Bette Midler + nominace (2) - Nejlepší film (komedie / muzikál), Nejlepší herec ve vedlejší roli - Frederic Forrest ()

Galerie (67)

Zajímavosti (2)

  • Bette Midler bez problémů zvládla i veškeré pěvecké party filmu sama. (Cherish)
  • Pracovní název snímku byl Pearl a odpovídal tak názvu LP desky Janis Joplin, vydané rok po její smrti. (Cherish)

Reklama

Reklama