Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mezi bělošskými osadníky a Apači panují neustálé spory, při kterých teče krev. Bývalý voják by rád obě strany smířil.  Tom Jeffords se spřátelí s náčelníkem Apačů Cochisem a oba se od sebe navzájem učí. Tom se časem také zamiluje do indiánské dívky Sonseehray, ta jeho lásku opětuje a Jefford jí slíbí, že se pro ni vrátí, až vyřídí, na čem se s Cochisem dohodli. Cochise souhlasil s tím, že umožní americké poště nerušený průjezd jeho územím. Když Jeffords tlumočí svým krajanům Cochisův slib, mnoho z nich mu nevěří. Ale Cochise své slovo dodrží - pošta přes jeho území projíždí bez potíží. Jeffords se vrací do indiánské vesnice, aby tam vyřídil požadavek generála Howarda - prezident Grant hodlá s Apači uzavřít mírovou dohodu. Cochise souhlasí, vyžádá si jen tříměsíční zkušební dobu. Někteří běloši však jsou proti dohodě a vlákají skupinu indiánů do léčky. Mezi indiány je i Jeffords se svou nevěstou, a také Cochise. Jeffords je zraněn a Sonseeahray zastřelena. Indiánské posily pak napadnou poštovní vůz. Mírová dohoda je vážně ohrožena... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (49)

fragre 

všechny recenze uživatele

Na rok 1950 a žánr, kde byli indiáni do té doby jen k odstřelení určení zlosynové, překvapivě dobré. Pravda ještě hodně romantické (tedy i dost naivní), James Stewart učebnicově kladný, a ta love story s magazinově krásnou squaw až přeslazená, ale snaha o revizi pohledu Američanů na indiány se cení. Cochise sošný a rétorický jak nějaký ušlechtilý antický barbar. ()

KIT.HL 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoc, ale J.Stewart, to prostě nejde jinak..............Neuvěřit tomuto člověku z upřímnýma očima a věčným chlapeckým pohledem, to prostě nejde ! Podle mne to klasický western není ,ale spíše romantické drama zasazené do reálií ,,divokého západu,, .. Na druhou stranu, co je to klasický western ?? Příjemné Technicolor barvy jsou fakt lepší než dodatečně colorovaná klasika.......... ()

Reklama

Slavníkovec 

všechny recenze uživatele

Pravá nefalšovaná 57 let stará westernovka. Tom Jeffords veden svým rozumem a srdcem se snaží spřátelit novoosadlíky středozápadu a místní indiány. Vzájemný kompromis, přátelství a spolupráce - To jest jeho krédo. Zprvu dařící se plán míru pokazí odpadlíci od obou skupin. Bandité a vyhoštěnci Apačů. Snoubenka Toma je při jedné přestřelce zabita. Ale nic nikdy nekončí dokud neumírá poslední naděje. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Tenhle nenápadný western o tolik předběhl svou dobu... Film, v němž nejsou Indiáni jen ti špatní, zákeřní a vhodní leda k vyhlazení a bílí pionýři na divokém západě jen ti dobří, kladní a charakterní hrdinové... Možná jeden z úplně prvních demýtizačních westernů... Ještě tedy ne ten velký, skutečný, ale přeci jenom...první vlaštovka (to on stál u kolébky takových děl jako Malý velký muž či Tanec s vlky...)...porušení nepsané premisy, že genocida Indiánů byla v zájmu společnosti a civilizace. James Stewart ztvárňuje bílého hrdinu, který stojí na pomezí dvou světů - ten, kam etnicky patří, ho téměř zlynčuje, a ten druhý je mu nakonec také osudový, ale důraz je tu kladen především na absolutní hodnoty - hrdinství, čestnost, držení slova, mír... To je hlavní hrdina v kostce - a to je také jediná slabina filmu...přílišná idealizace, trochu naivistické vhlédnutí do dob zlatokopů a Indiánské genocidy... Každopádně tenhle western si pozornost zaslouží i po té spoustě let... (třeba už jen kvůli reflektování Apachů a obecně indiánské společnosti coby přirozeně integrované součásti přírody...tedy žijící zjevně ekologicky...) ()

jonyyy 

všechny recenze uživatele

Nádherná příroda a jako vždy dokonale kladný James Stewart bojující, jako ve většině filmech, za pravdu a spravedlost. Člověka to donutí zapřemýšlet, co vlastně provedla civilizace indiánům a že stačí pár lidí co se vzepře a není lehké dosáhnout míru. A neměl bych opomenout plno vitpných hlášek. Velké překvapení. 85% ()

Galerie (28)

Zajímavosti (12)

  • Zlomený šíp bol ako symbol ukončenia boja v skutočnosti používaný Indiánmi z kmeňa Čiernonožcov, žijúcich v Montane a Alberte, a nie Apačov. (beso74)
  • Prvý western Delmera Davesa je vo svojom žánri priekopnícky tým, že sa zastáva Indiánov a má k ich požiadavkám pozitívny postoj. (HareS)

Reklama

Reklama