Reklama

Reklama

Dnes již klasický western režiséra Vincenta McEveetyho z roku 1968 nás zavede do odlehlého městečka „Firecreek“. Tam přijedou jednoho dne podezřelí dobrodruzi, kteří mají zřejmé problémy se zákonem. Parta nájemných vrahů ze severu napáchá ve městě spoustu zla. Místní šerif a šéf bandy, dvě silné osobnosti, se střetávají tváří v tvář. Ač jsou si v mnohém podobní, stojí vlivem nejrůznějších okolností na opačné straně zákona. Ve hře je nejen čest šerifa Johnnyho Cobba, ale i bezpečí všech obyvatel městečka. V hlavních rolích dvou nesmlouvavých mužů uvidíme Jamese Stewarta a Henryho Fondu. (Česká televize)

(více)

Recenze (45)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Spíše slabší western, který sice dokázal zaujmout, ovšem něco mi v něm chybělo. A tuším co ;) Postrádal jsem buď více akce nebo více nějakých myšlenkových odkazů na úkor té akčnosti. Celkově se totiž něco děje až na samém konci. Ale k tomu závěru, vrcholu, pěkně stoupáme. Henry Fonda, opět charismatický záporák (v tomto snímku trochu netypický záporný hrdina) posunuje spolu s Jamesem Stewartem celý film na 3*. Byť píšu komentář, který působí spíše v neprospěch tohoto westernu, musím i pochválit několik scén, které měly "grády" a udržovaly diváka v nejistotě, jak to celé dopadne. Přiznávám, že závěr jsem čekal zcela jiný, ovšem jsem za něj rád...Právě tato nejistota konce filmu mě dost zaujala. A také oceňuji vzhled Brooke Brundy, která je tu poměrně hezká a je tedy jakousi ozdobou oněch 104 minut. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Dobrý, klasický americký western s jednoznačnou moralizující tendencí (základ - křesťanská rodina, neustupovat zlu, chránit zavedené hodnoty, právo na ochranu soukromí, vlastnictví atd). V mnohém podobné westernu "V pravé poledne", rovněž pozvolné houstnutí, gradace a nakonec napínavé finále. Bohužel, zcela nevýrazná hudba. Přesněji 3, 5. ()

Reklama

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Nepříliš známý, ale dobrý western, jehož největší předností je kvalitní obsazení všech významnějších (ženských i mužských) rolí. Na pořádnou přestřelku se sice dost dlouho čeká, ale snímku nechybí gradace a krásná indiánka i šerifova dcera jsou zárukou kvalitního vizuálního zážitku. Hudba mi tentokrát moc nesedla, ale to je jen detail. Naopak mne potěšil Jack Elam v úloze vousatého Larkinova parťáka. Tento specialista na menší westernové role si v tomtéž roce získal nesmrtelnou slávu jako šéf trojky zabijáků, kteří přijeli uvítat na nádraží Harmoniku v "Tenkrát na západě". Celkově 3 a půl * . ()

Han22 

všechny recenze uživatele

James Stewart a Henry Fonda by mohli být zárukou výborného westernu, ale bohužel to režíroval neznámý McEveety a výsledkem je děsivá nuda. Je to podobné jako předchozí Fondův western Vítejte do zlých časů. Do městečka o pár domech přijíždí banda lumpů. provokují, dělají brajgl a lidi z města jsou zbabělí a neschopní se jim postavit. Největší zbabělec je místní "šerif" v podání Stewarta, za toho jsem se až styděl. Vůdce lupičů v podání Fondy to moc nezachrání, protože je to víceméně klaďák, proleží půlku filmu zraněný a banda se mu vymkla z rukou. Nakonec tedy dojde k střetnutí, které je výborné, ale dojem z ultra pomalého a "zbabělého" westernu to nezachrání. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Téměř neznámý, ale naprosto vynikající western. Stoupající napětí je tu cítit s každou přibývající minutou a závěrečný souboj je nervy drásající a realistický. James Stewart je v roli svého nehrdinského hrdiny jako vždy skvělý a potěší též Henry Fonda, ve velice zajímavé roli neprvoplánového záporáka Boba Larkina (viz můj komentář k filmu Muž ze Západu). Vynikající nedoceněné dílo. 95%. ()

Galerie (14)

Reklama

Reklama