Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Farmář Charlie Anderson se stará ve Virginii o svou početnou rodinu bez ženy, jež mu zemřela před lety. Ve chvíli, kdy propukne válka Severu s Jihem, se pokouší současné dramatické dění ignorovat. Odmítá podporovat armádu Konfederace, protože nesouhlasí s otroctvím, také se nechce přidat k vojskům Unie, jelikož má v sobě zakořeněný odpor k válce. Brzy se ukazuje, že to jsou jen iluze. Když je Andersonův nejmladší syn Boy do válečných událostí zatažen a je uvězněn, vydává se jej s dcerou Jennií a čtyřmi syny hledat. Tváří v tvář válečným hrůzám však nedokáže již déle zůstat nestranným… (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (60)

Autogram 

všechny recenze uživatele

Rozprávka o farmárskej cti počas občianskej vojny v kombinácii s westernom. Starý pán vládne doma tvrdou rukou a má svoje morálne zásady. Môže si ich dovoliť, keďže má takú veľkú rodinu, že s ňou porazí aj celú jednotku konfederačnej armády. Počas Veľkej vojny existoval vojnový kôň, ktorý zblížil nepriateľské armády, a tu sa objavila vojnová krava. Trochu mi do tohto vážne ladeného filmu nesadla prvá bitka vo forme grotesky, iba lepšie tri hviezdy. –––– Ten, kdo nic nezkouší, nic nedokáže. A když nic nedokáže, jaký má pro něj život smysl? ()

Jezinka 

všechny recenze uživatele

Kdyby tento film byl natočen o 10 let dříve, tak bych přimhouřila oko. Ale vzhledem k tomu, že v této době již vstoupil do kin tichý muž s pončem působí příběh strašně naivně a učesaně. Sice hlavní hrdina přijde na to, že se mýlil, ale závěr je opět šťastný a všichni působí tak blahobytně, jako by ani ta několikaléta válka nebyla. ()

Reklama

YURAyura 

všechny recenze uživatele

6/10 James "Mirek Dusin" Steward jako spravne usislany jizan z dobre rodiny, co dal na smrtelne posteli manzelky slib chodit v nedeli do kostela. V te dobe ale probiha jak na svinu valka jihu proti severu a prestoze to neni jejich vec, tak se chte nechte zapoji. Nektere sceny jsou pateticky k smichu, nektere jsou i ftipne - poucovani budouciho zete a nektere jsou i po letech dojemne. Neni to ani tak wester jako spis walecny film z doby obcanskych nepokoju. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden z 10 nejlepších filmů z války Severu proti Jihu - 10 Greatest Civil War Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Westernová rodinná sága z US občanské války se zastává tradice a nezávislosti proti válečnému šílenství. Vdovec se šesti syny se odmítne zapojit do armády Konfederace a sám s rodinou brání svou nezávislou farmu. Film je však poněkud sentimentální a trochu pomalý, zato však s velkým výkonem Jamese Stewarta v roli patriarchy. Obsahuje však i mnohé zajímavé akční sekvence, které přidávají filmu na tempu.Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=Ec-lmjqBOw0 ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Zdatné scénáristické proplouvání peřejemi lidských osudů během dramatických událostí společné americké historie. Kondenzát amerických individualistických stereotypů plus zdařilá rozvíjení a oživování nosného základního příběhu, který v režijním zpracování s podporou ♫ konzervativní hudební složky naopak pluje v klidných vodách prastarého Hollywoodu. V českém znění vládne Brzobohatý ()

Galerie (21)

Zajímavosti (6)

  • Údolie Shenandoah s úrodnou a vysoko produktívnou poľnohospodárskou pôdou malo v čase vojny Severu proti Juhu veľmi veľký význam. (westerns)
  • Dr. Witherspoon (Paul Fix) hovorí Charliemu (James Stewart), že jeho syn je s generálom Forrestom a že je „kto-vie-kde je“. V apríli 1864 Nathan Bedford Forrest (generál konfederačnej armády) spáchal jedno z najväčších zverstiev vojny Severu proti Juhu, keď vzal asi 300 až 400 kapitulovaných odborových jednotiek, z ktorých dve tretiny boli černosi, a zmasakroval ich. Ďalšie veci, ktoré prikázal svojim mužom urobiť boli: strieľanie zranených vojakov, pálenie mužov zaživa, a ukrižovanie vojakov únie. (westerns)

Reklama

Reklama