Reklama

Reklama

Harry Potter a Kámen mudrců

  • Velká Británie Harry Potter and the Philosopher's Stone (více)
Trailer 1
Fantasy / Rodinný / Dobrodružný / Mysteriózní
Velká Británie / USA, 2001, 152 min (Special Edition: 159 min)

Obsahy(1)

Před deseti lety položili čarodějové Brumbál, Hagrid a McGonagallová na práh domu Vernona a Petunie Dursleyových miminko s jizvou na čele. Je to malý Harry Potter, syn Petuniiny zemřelé sestry. Dursleyovi se o něj sice starají, na rozdíl od vlastního syna Dudleyho mu však neprojevují příliš lásky. Když se blíží Harryho jedenácté narozeniny, zjistí ke svému překvapení, že dokáže mluvit s hadem. V den narozenin mu čaroděj Hagrid doručí dort a dopis. Harry se dozví, že jeho rodiče byli čarodějové a nezahynuli při obyčejné autonehodě, ale v boji se zlým Voldemortem. Jizvu na čele si odnesl z tohoto boje. Nyní má právo nastoupit do učení ve Škole kouzel a čar v Bradavicích. Hagrid mu pomůže nakoupit školní pomůcky, včetně kouzelnické hůlky, a potom ho pošle na nádraží, kde z tajného nástupiště 9 3/4 odjíždí expres do Bradavic. Ve vlaku se Harry skamarádí se sympatickou Hermionou a dobráckým Ronem. Společně se pak dostanou na prestižní kolej Nebelvíru. Díky mimořádnému talentu k létání se stane novým chytačem nebelvírského famfrpálového mužstva. Po zápasu čeká žáky Vánoční volno, kterého Harry, Ron a Hermiona využijí k pátrání po tajemství, které střeží v podzemí školy trojhlavý pes. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (1 218)

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Harryho Pottera jsem jako mladší samozřejmě žral. Knížky jsem měl moc rád až do čtvrtého dílu. Co se filmů týče, to ale žádná sláva není. Narychlo spíchnutý, nezajímavý počin naprosto neschopného režiséra. Nulová atmosféra, vše je dětské, čisté, legrační, příjemné, rozhodně ale za hranou snesitelnosti. Williamsova hudba je jediné, co naprosto funguje. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Je mi to líto, ale fenomén jménem Harry Potter u mě neboduje. Podivná jména, absolutní boření fyzikálních zákonů a některé až moc ujeté postavy. Omlouvám se J. K. Rowlingové, ale mě si prostě do svého fanklubu nezíská. Jinak ale musím říct, že Chris Columbus odvedl solidní práci a vydržel jsem se koukat až do konce. ()

Reklama

kitano 

všechny recenze uživatele

Uprimne, Potterovska filmova seria si mohola len tazko priat lepsi start. Nieje sice prekvapenim, ale zato splna vsetky polozky, ktore by takyto film mal mat. A to hlavne rozpravkovu-magicku atmosferu, ktorou je film prepleteny od zaciatku az do konca (mnoho krasnych momentov ako napr. Hagridov prichod po Harryho, ci . kupovanie kuzelnickej palicky). Aj s odstupom casu a v porovnani s ostatnymi dielmi velmi podarene. (8/10) ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Nechci být za škarohlída, ale knižní série Harry Potter mě nijak neuchvátila a nic na tom nezměnila ani filmová adaptace prvního dílu. Ta má podle mě hned několik "vad na kráse". Předně jsou postavy až příliš černobílé, mnohdy nudné, nevýrazné, v některých případech naopak až příliš výrazné (tak je potom hlavní postava ztvárněná Danielem Radcliffem zastíněna představitelkou Hermiony či Draca Malfoye). Jedinou pro mě zajímavou postavou byl profesor Snape, takže mě mrzí, že nedostal víc prostoru, ale to snad napraví následující díly. Další velice výraznou chybou je úloha obra Hagrrida, ten je sice skvěle zahrán, jenže je vlastně jediným elementem posunujícím děj dopředu. Navíc je to pokaždé stejné : "To jsem vám taky neměl říkat". Ze začátku je děj vlastně jen sledem jakýchsi epizod, kdy se postupně seznamujeme s postavami a prostředími, jednolitost se dostavuje až v závěrečné půlhodině. Dost nepovedené jsou i některé triky, ono totiž není moc dobré, když jsou poznat, občas to i dost ruší. Na závěr mi také vadily občas triviální dialogy s ponaučením a klasický happy end, kdy Nebelvír získal školní pohár. Kdyby jej vyhrál Zmijozel, mohl by to scénárista využít jako zpestřující dějovou linku v dalším díle. A teď ke kladům : jak jsem již zmínila výše, líbil se mi Snape Alana Rickmana, pak také výprava a hudba. Ústřední motiv je nezapomenutelný (hlavně proto, že se často opakuje :-) Nakonec však dávám 3* s vírou, že následující díly dopadnou přeci jen o něco lépe, zejména díky tomu, že postavy zestárnou a z pohádky pro mladší publikum se vyklube zajímavá fantasy pro zkušenější diváky. Snad... ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Po záplavě rozporuplných názorů jsem usoudil, že nejlepší bude od tohoto filmu raději nic moc neočekávat. Takže jsem k němu tak i přistupoval. A asi i díky tomuto faktu mohu konstatovat, že jsem nebyl zklamán. Jistě, film je primárně určen výrazně mladšímu divákovi, než jsem já (i když asi v každém z nás je ještě kus dítěte), takže děj tomu víceméně odpovídal. Nicméně líbily se mi poměrně slušné triky, vydařené interiéry i exteriéry, zápletka je sice jednodušší, ale nijak výrazně to není na škodu. Postupem času filmu malinko dochází dech, leč přesto neklesne až pod snesitelnou úroveň. Myslím, že se u tohoto filmu může pobavit i mnohý dospělý. ()

Galerie (234)

Zajímavosti (262)

  • Když pan Dursley (Richard Griffiths) přibíjí prkno na schránku, aby se dovnitř nedostaly dopisy, prkno je orientováno zleva doprava. Ale když se dopisy prorvou skrz, je prkno orientováno přesně obráceně. (orkadimenza)
  • Po letech režisér Chris Columbus prozradil, že měl obavy, aby jej producenti z natáčení po pár dnech nevyhodili. Zároveň si nebyl jistý dlouhou stopáží, která by mohla dětské publikum nudit. Pravdou bylo, že během testovacích projekcí byly děti nadšené a snesly by i delší stopáž, na rozdíl od jejich rodičů. To pomohlo režisérovi se přestat bát o svůj projekt. (Kinofil)
  • Při zařazování do skupin byla Hermiona (Emma Watson) zařazena do Nebelvíru, který se nachází na levo, kam také Hermiona zatočila, avšak Ron (Rupert Grint), který byl také zvolen do Nebelvíru, zatáčel do pravé strany sálu. (TonoM)

Související novinky

Symfonická show Christmas in Hollywood

Symfonická show Christmas in Hollywood

02.12.2023

Orchestr Prague Pop Symphonics připravuje velkolepý koncert filmové hudby, na kterém představí oblíbené melodie z filmů, bez kterých si období nejkrásnějších svátků v roce neumíme už ani představit.… (více)

Twilight sága se vrací

Twilight sága se vrací

20.04.2023

Mysleli jste si, že nic horšího než remake Harryho Pottera v podobě televizního seriálu už nehrozí? Pak vězte, že studio Lionsgate čerstvě oznámilo také návrat Twilight ságy. Stmívání se pak rovněž… (více)

HBO Max se mění

HBO Max se mění

12.04.2023

Sbohem HBO Max, seznamte se s Max. Šéf Warner Bros. Discovery David Zaslav si protlačil svoji a streamovací služba HBO Max, jež se v květnu spojí ještě s obsahem právě Discovery+, ponese v Americe od… (více)

HBO plánuje seriálový remake Harryho Pottera

HBO plánuje seriálový remake Harryho Pottera

04.04.2023

Tohle už bohužel není apríl. Server Bloomberg totiž přes noc přišel s nečekanou zprávou, že se HBO blíží k uzavření dohody ohledně nového seriálu vycházejícího z knižní série Harry Potter od… (více)

Reklama

Reklama