Reklama

Reklama

Dementia 13

  • Česko Demence 13 (festivalový název) (více)

Obsahy(1)

Souvisí maniakovo řádění se strašlivým rodinným tajemstvím? Starobylý zámek Haloranů hluboko v deštivém Irsku jako každý rok hostí setkání celé rodiny u příležitosti vzpomínky na nešťastnou nehodu, při které zemřela mladá dívka. Tentokrát nedorazil John Haloran. Rodina si kvůli zprávám jeho ženy Louisy myslí, že je obchodně v New Yorku. Ale jen ona sama zná hrozivou pravdu o Johnově smrti. Pravé peklo nastává ve chvíli, kdy se mezi návštěvníky rodiného sídla objeví děsivý šílenec, který se pokouší jednotlivé členy Haloranova rodu vyvraždit. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (62)

FoxMulder 

všechny recenze uživatele

Film je slušně proveden ve všech směrech. Není to tupé vraždění a každá postava má i své hnací síly, proč dělá to co dělá. Proto jsou všechny postavy životné a uvěřitelné. Navíc Coppola velmi dobře buduje atmosféru tísně a nervozity, aniž by divák přesně věděl proč. K tomu všemu vydatně sekundují dobře zvolená lokace, hudba a hlavně černobílá kamera. Jen škoda že se nevěnovalo trochu více pozornosti flashbackům. Ty to mohly více napnout. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Dementia 13 je filmovým brakem a díky svému hororovému zaměření nepřekvapí vítaným nátěrem kultu. Dementia 13 je prvním samostatným vykročením Francise Forda Coppoly v profesi filmové režie. Starobylý irský hrad Howth byl obrozen ve vyceněných zubech neogotického slohu stavebního i žánrového. Motivace protagonistů se v gotickém rozechvění děsu mění v dětinskost, mentální zuřivost, prospěchářství, tvrdohlavost, maniakální euforii, starobní demenci a všemožná stadia rozpuku šílenství. Naštěstí nepatřím k fanouškům hororu a dějové, rozumové, či smyslové vrávorání mě nepřekvapí, neboť jsou předem očekávána. Oficiální text distributora záměrně láká na provazochodcovu exhibici, leč lano je položené jen v nízké trávě na břehu hradního jezera. Rozhovory občas zrezivěle skřípají, přesto kamera dokáže vykouzlit obraz, úhledně zabalený napětím i zvědavostí. Hlavní mužskou postavou je Richard Haloran (ucházející William Campbell), nerudný a starší ze synů majitelky panství. Sebetrýznivě lítostivá temnota nevybíravě ukončuje své obklíčení i těsné sevření hradu a nespokojenost se vybíjí v sochařské tvorbě a nevrle vrčí na nezvané hosty. Hlavní ženskou postavou je Kane (příjemná Mary Mitchel), mladá a atraktivní Richardova snoubenka. Přijetí neprobíhá podle představ, navíc se kolem krku obmotává a nezadržitelně stahuje smyčka hrůzy a strachu. Důležitou postavou je Billy Haloran (sympatický Bart Patton), nejmladší ze synů majitelky panství. Je jedním z mála laskavějších momentů rodinného přijetí, přesto se bez problémů podrobuje rituálu tryzny při budování pietního pomníku. Výraznou postavou je Louise Haloran (snaživá Luana Anders), manželka třetího z bratrů majitelky panství. Jejím cílem je získat výraznější podíl z budoucího dědictví a plně si vychutnává svou psychickou převahu. Výraznější postavou je lady Haloran (Eithne Dunne), majitelka panství s trvalým zármutkem z úmrtí malé dcerky před sedmi lety. Tryzna je velkolepou ukázkou slabomyslnosti! K výraznějším postavám patří také Justin Caleb (příjemný Patrick Magee), bystrý rodinný lékař, který se konečně odhodlal k rozpletení záhadného tajemství smrti a krve. Z dalších rolí: Louisiin manžel se srdeční vadou John Haloran (Peter Read), nenapravitelně drzý pytlák Simon (Karl Schanzer), dlouhá léta spolehlivý komorník Arthur (Ron Perry), ochotná služka Lillian (Derry O'Donavan), či malá mrtvá sestra bratrů Kathleen Haloran (Barbara Dowling). Dementia 13 je žánrovou zábavou, pro kterou nemám příliš citu zastání. Francis Ford Coppola upoutá svou připraveností na první samostatný krok ve filmové režii, ale rozplývat se nad gotickým oparem druhořadé kvality opravdu není na místě. ()

Reklama

PKD 

všechny recenze uživatele

Kvákání žab. To nehorázně hlasité...KVÁKÁNÍ. Všudypřítomné a neodbytné...kvákánííííí! Z toho by zešílel skoro každý a nepotřeboval by k tomu starobylé sídlo kdesi v Irsku, nebo ´´temné´´ rodinné tajemství. Brutální existenciální nuda smíchaná s prudou díky tomu...kvákání. Hudba je z 60% totální úlet, co se týče dramatických scén, protknutých spinetózní mjůzik, která ve spojení s Williamem Campbellem silně ewokuje Zemana z Gothosu aka pana Trelanea. Znalci vědí. Aspoň že pobavila úvodní noční vyjížďka na lodičce z důvodu dosti srandovně napsaných dialogů. A pak za ním hodila do vody i to blbý rádio, které mě osobně dosti lezlo na nervy. To byl asi TOP celého filmu. Že tohle natočil Coppola, bych nepoznal ani pod mikroskopem. A nejvíce mě fascinuje skutečnost, že tahle chujovinka někomu před 5 lety stála za remake. To už jde mimo mé chápání. Je ovšem možné, že je o něco lepší a koukatelnější. Ani bych se nedivil. P. s. nějak jsem nepobral (což lze přičísti tomu, že mozek již před 1.pol. odmítal soustředění se na děj) proč zrovna 13? Dementní to bylo dost. Ale 13? Že by těch úděsných žab bylo 13 a přitom vyřvávaly jako by jich bylo 130? Vesmír je plný záhad a tajemna. A žab. Kvákajících z plna hrdla. A při té stopáži mi přišlo, že sleduji min. 2h epos a ne film s délkou průměrného DC animáku. ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

Podle mě těžce podhodnocený film. Jako jediné mínus bych uvedl, že je docela předvídatelný, ale na druhou stranu, stejně jsem si až do konce říkal - a není to náhodou jinak? Film je sympaticky dlouhý (krátký) a bavil mě tak po celou dobu, narozdíl od jiných klasických a vychvalovaných hororů, které ale podle mě mají dost hluchých míst (Noc oživlých mrtvol, Vymítač ďábla..). Herci nepřehrávají, triky nejsou ubohé, scénář není blbý a atmosféra není předstíraná ( i díky skvělé hudbě), zkrátka Dementia NENÍ béčkový horor. Pokud někdo tvrdí, že ano, snad nikdy neviděl filmy "mistrů" jako Fulci, Mattei, Lenzi nebo Uwe Boll. Můžete říct, že to už jsou spíš céčkové horory, ale to už je slovíčkaření. Důležité je, že Dementia mě nejen příjemně překvapila, ale dokonce místy napnula až vyděsila (třeba když lovec vlezl do jámy a...) - když ještě vezmu v potaz rok vzniku! Také poslední záběr je hodně dobrý. Zkrátka není nutné mluvit o tomhle filmu jako o projevu Coppolova "hříšného mládí". Mě to třeba bavilo víc než druhý Kmotr. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Kombinace gotického hororu a slasheru má milosrdnou stopáž, napínavý příběh a obstojné herecké výkony. Prostředí zámku je samo o sobě tajemné, o rybníku ukrývajícím tajemství nemluvě. Vrah je vyzbrojen sekerou, vděčným to vraždícím nástrojem. Šokující gore samozřejmě nepřijde, ale letící useknutá hlava nechybí. A pak jsou zde dvě blondýnky, kdy Mary Mitchelová je tou půvabnější. Coppola samozřejmě využil oblíbená klišé - záběry jen na nohy, hra stínů, smysl pro detail a postava vraha zahalená temnotou. I když ke konci už asi leckdo tušil, kdo je vrah, jeho odhalení bylo epické. I po letech jsem spokojen, a proto hodnocení z dřívějška ponechávám. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (4)

  • Původně se film měl jmenovat jen Dementia. Číslo 13 bylo připojeno kvůli faktu, že jméno Dementia bylo již použito u filmu z roku 1955. (Rodriguez)

Reklama

Reklama