Reklama

Reklama

Dementia 13

  • Česko Demence 13 (festivalový název) (více)

Obsahy(1)

Souvisí maniakovo řádění se strašlivým rodinným tajemstvím? Starobylý zámek Haloranů hluboko v deštivém Irsku jako každý rok hostí setkání celé rodiny u příležitosti vzpomínky na nešťastnou nehodu, při které zemřela mladá dívka. Tentokrát nedorazil John Haloran. Rodina si kvůli zprávám jeho ženy Louisy myslí, že je obchodně v New Yorku. Ale jen ona sama zná hrozivou pravdu o Johnově smrti. Pravé peklo nastává ve chvíli, kdy se mezi návštěvníky rodiného sídla objeví děsivý šílenec, který se pokouší jednotlivé členy Haloranova rodu vyvraždit. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (62)

5150 

všechny recenze uživatele

Ze všeho nejvíc se jedná o hodně upovídanou detektivku, něco na způsob HOUSE ON HAUNTED HILL, u které se napětí - atmosféra kamsi vytratily. Zajímavý byl však několikrát se opakující dramatický hudební motiv, který mi vzdáleně připomínal slavný carpenterův HALLOWEEN motiv. Že by inspirace? (Festival Otrlého diváka 2008) ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

"Dementia 13" patrí medzi prvé režisérske kroky, dnes už svetovo rešpektovaného, Francisa Forda Coppolu. Zaujalo ma i meno producenta - Rogera Cormana, ktorého si pamätám predovšetkým tiež ako kvalitného režiséra. S týmto produktom ich spolupráce, ktorý mal premiéru v roku 1963, som spokojný. Nejde o nejak výnimočné dielo, ale pri jeho sledovaní som sa rozhodne nenudil. Klasický slasher-horrorový námet o vrahovi so sekerou je tu obohatený silnou atmosférou. To vďaka prostrediam starého rodinného sídla v sychravom Írsku, vhodnej hudbe a dobre zvládnutej réžii. *** ()

Reklama

anais 

všechny recenze uživatele

Já bych to viděl spíš na spojovací článek mezi Psychem - vykrádá ho, a Plan 9 from outer space - podobné herecké výkony, geniální scéna ve které je vidět mikrofon přímo, i jako stín na tělech postav... prostě shit, který je nechtěně zábavný...Třeba kdyby měl Ed Wood ty miliony co Coppola na Apokalipsu a Kmotry, natáčel by taky jedny z nejlepších filmů všech dob... :) ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Nádherná příroda dala šanci vyniknout tomuto filmu, hlavně co se prostředí týče. Irsko je zemí nádherných lesů, rákosem zarostlých jezer i starobylých hradů, zámků a zřícenin. Tato konspirace se do filmu skvěle hodila a Copollovi tak pomohla výrazným dílem k úspěšnosti tohoto snímku. Skvělá tajemná hudba nabudila tu správnou atmosféru a mistrovsky zvládnutá kamera nám ukázala co všechno s ní uměli už v roce 1963. Záběry, které se natáčely pod vodu, byly čisté a pěkné. ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

Podle mě těžce podhodnocený film. Jako jediné mínus bych uvedl, že je docela předvídatelný, ale na druhou stranu, stejně jsem si až do konce říkal - a není to náhodou jinak? Film je sympaticky dlouhý (krátký) a bavil mě tak po celou dobu, narozdíl od jiných klasických a vychvalovaných hororů, které ale podle mě mají dost hluchých míst (Noc oživlých mrtvol, Vymítač ďábla..). Herci nepřehrávají, triky nejsou ubohé, scénář není blbý a atmosféra není předstíraná ( i díky skvělé hudbě), zkrátka Dementia NENÍ béčkový horor. Pokud někdo tvrdí, že ano, snad nikdy neviděl filmy "mistrů" jako Fulci, Mattei, Lenzi nebo Uwe Boll. Můžete říct, že to už jsou spíš céčkové horory, ale to už je slovíčkaření. Důležité je, že Dementia mě nejen příjemně překvapila, ale dokonce místy napnula až vyděsila (třeba když lovec vlezl do jámy a...) - když ještě vezmu v potaz rok vzniku! Také poslední záběr je hodně dobrý. Zkrátka není nutné mluvit o tomhle filmu jako o projevu Coppolova "hříšného mládí". Mě to třeba bavilo víc než druhý Kmotr. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (4)

  • Původně se film měl jmenovat jen Dementia. Číslo 13 bylo připojeno kvůli faktu, že jméno Dementia bylo již použito u filmu z roku 1955. (Rodriguez)

Reklama

Reklama