Reklama

Reklama

Bitva na Sinaji

  • Itálie La battaglia del Sinai (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Děj BITVY NA SINAJI se začíná odvíjet v předvečer arabsko-izraelského konfliktu - takzvané šestidenní války. V úvodu snímku se divák seznámí s několika členy izraelského tankového praporu, kteří pocházejí z různých prostředí a rozdílných sociálních vrstev, ale spojuje je přátelství vzniklé během společné služby v armádě. 5. června 1967 vypukla válka zahájená úspěšným preventivním úderem izraelských vzdušných sil proti egyptskému, jordánskému a syrskému letectvu. Následoval útok 3 tankových divizí proti 7 egyptským divizím umístěným na Sinajském polostrově. Do této operace se zapojují i kapitán Rafi a členové hlídky, které velí. V průběhu tankové bitvy je zraněn jeden z vojáků, hlídka přichází o oba své džípy a zůstává odloučena od hlavních sil. Vrtulník, který jí přiletí na pomoc je v následné přestřelce zničen a Rafiho mužstvu nezbývá, než se vydat na pochod pouští. Cestou vojáci narazí na egyptskou raketovou základnu a díky momentu překvapení se jim navzdory početní převaze nepřátel podaří ji dobýt a zajmout jejího velitele. Následuje egyptský protiútok, přicházejí zranění a první ztráty na životech... (Crocuta)

(více)

Diskuze

Niktorius

Niktorius (hodnocení, recenze)

USA a Izrael možná nejsou úplně v módě, ale stále mají v evropských zemích velké množství téměř fanatických fanoušků (hlavně mezi konzervativci), pro nějž jsou ty státy naopak nedotknutelné modly :)

A taky si myslím, že u mnoha lidí je ten antiamerikanismus-antiizraelismus jen lacinou pózou, než skutečným přesvědčením.

Je fakt, že USA si veřejné mínění asi nikdy před tím nepodělali tolik, jako invazí do Iráku; izraelské války měly (výjma nějakých protestů právě proti té šestidenní) evropskou podporu zhruba až do invaze do Libanonu, jejíž oprávněnost a bohulibost jejích cílů si dovolím zpochybňovat taky.

Neznám žádné filmy o izraelsko-arabských konfliktech mimo ty moderní izraelské, palestinské, libanonské a egyptské, ale třeba v  raeganovských akčňácích let 80. (které byly populární v Evropě) byla oslava Izraele (a naopak dělaní debilů z Arabů) naprosto běžným jevem...

Každopádně to, že se v evropě netočí pro-izraelské filmy, ještě neznamená, že kdyby někdo takový natočil, tak ho kariérně zruinují (ony se tu netočí ani proti-izraelské filmy).

S tím jednohlasným názorem jsem se špatně vyjádřil, myslel jsem celkově arabsko-izraelský konflikt, ne konkrétně šestidenní válku.

zlabus

zlabus (hodnocení, recenze)

Já bych to trošku otočil. Můžeš mi jmenovat nějaké filmaře, kteří se postavili na Izraelskou stranu? Troufám si říct, že Izraelsko-arabské války jsou podobný případ, z pohledu médií, jako války v Iráku (s tou vyjímkou, že války Izraela jsou prostě bez debat oprávněné). Kolik si viděl filmů, které by se stavěly výhradně na stranu US? Jestli jsi si nevšiml, tak Izrael a USA dnes nejsou zrovna politicky úplně v módě, co se veřejného mínění týká. ;) A jinak ano, troufám si říct, že v Izraeli rozhodně existuje jendostranný názor na tento konflikt. :))

Niktorius

Niktorius (hodnocení, recenze)

A můžeš mi jmenovat nějaké filmaře, kteří se "jednoznačně postavili na izraelskou stranu" (a co to vůbec znamená, copak v Izraeli existuje jednohlasný postoj k tomu konfliktu?) a byli kvůli tomu kariérně zruinováni, či dokonce připraveni o hlavu? :)

zlabus

zlabus (hodnocení, recenze)

Myslím, že Subjektiv nepřehání vůbec. Holywood sice třeba i ovládají židé, ale nic to nemění na tom, že i ti jsou podřízeni politické korektnosti.

Niktorius

Niktorius (hodnocení, recenze)

"Prostě nic, o čem by stálo za to hovořit. S jedinou výjimkou: totiž tou, že evropská země, Itálie, se mohla v 60. letech podílet na vzniknu filmu, který se nebál jednoznačně postavit na izraelskou stranu. Dnes by si to mohl dovolit jen filmař, který touží spáchat karierní sebevraždu."

Nepřehání to ten Subjektiv trochu? :) Nezdá se mi, že by veřejné mínění v arabsko-izraelských konfliktech bylo nakloněno zrovna arabské straně :-/ A jak by šlo tohle tvrzení dohromady s hlasy konspirátorů, podle kterých Hollwood (a nejspíš celou světovou kinematografii) ovládají Židé? :))

Reklama

Reklama