Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Kdo o nás vlastně rozhoduje? A jak mají být souzeny naše skutky? Příběh ženy, jejíž cesta do pekel byla dlážděna dobrými úmysly. Život v poválečné Anglii není lehký. Alespoň ne v dělnických kruzích, v nichž se pohybuje Vera Drakeová. Ale ona z něj přesto dokáže pro sebe, pro své nejbližší i pro své přátele vytěžit vše, co se dá. Postarší, nenápadná paní, pracující jako posluhovačka v lepších domech, je věčně usměvavá, věčně dobře naložená, od rána do večera obětavě pečuje o své bližní. O milujícího manžela Stana, o dvě dospělé děti, o nemohoucí matku, o všechny potřebné ze svého okolí. A nikdo z nich netuší, že dvakrát třikrát do měsíce pomůže i nějaké chudé holce, která si nemůže dovolit mít dítě. Nedělá to ze zištných důvodů, nic za to nebere, řídí se jen svým nejlepším svědomím. Ale překračuje zákon. Zákon, který bude v Anglii platit až do roku 1967, zákon, podle něhož je vyvolávání potratů zločinem...
Ve filmu Vera Drakeová pokračuje scenárista a režisér Mike Leigh ve svých sondách do života obyčejných lidí, v němž se odrážejí dobové sociální poměry i intimní krize. Věcně předvádí realitu Anglie padesátých let minulého století, nesoudí, nemoralizuje, jen konstatuje fakta. O to víc je jeho sdělení aktuální i dnes, kdy se na celém světě znovu diskutuje o oprávněnosti potratů. Sugestivita díla spočívá v jeho melancholické atmosféře, komorním hudebním doprovodu a ve skvělých, nesmírně civilně působících hereckých výkonech.
Strhující je především výkon Imeldy Stauntonové, držitelky tří prestižních divadelních cen Laurence Oliviera, která se touto rolí konečně vymanila ze škatulky menších komických filmových či televizních roliček – jichž má na svém kontě víc než čtyři desítky. Po zásluze za ni také získala řadu mezinárodních ocenění, především Volpiho pohár za nejlepší ženský herecký výkon na MFF v Benátkách či nominaci na Zlatý glóbus.
V Benátkách byl oceněn i film jako takový – získal Velkou cenu, Zlatého lva. Řadu dalších cen pak posbíral po nejrůznějších dalších světových festivalech. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (80)

klukluka 

všechny recenze uživatele

Moc pěkné. Uměřené, realistické. Příliš okatě z toho vybočovala pouze bratrova mladá žena. Závěr bych naopak uvítal o něco dramatičtější, pochopení pro Veru měly nakonec i spoluvězenkyně (před nimi se k ní chovali maximálně slušně a lidsky už policajti a většina rodiny). Nic to ale nemění na tom, že je to výborně natočený, malý velký film. ()

JimmyII 

všechny recenze uživatele

Dobře napsané, výtečně zahrané a profesionálně natočené smutné drama o ženě, která provádí nelegální potraty. Jenomže Vera Drake nemá nic, co by ve vás zůstalo déle, co by vám něco dalo. Vášnivá debata o potratech cestou z kina, ale ráno už ani stopa. Viděno na Febiu s následnou besedou s režisérem, což je mimochodem moc sympatický chlapík:) ()

Reklama

emma53 

všechny recenze uživatele

Už dlouho se mně nestalo, že bych cítila takovou emocionální roztříštěnost k hlavní postavě, jako v případě Very Drake. Výběr Imeldy Stauton byl zcela jistě trefou do černého, protože svou roli hrála naprosto excelentně a hlavně díky ní se tento film stává nezapomenutelným. Tím nechci říct, že bych si ho chtěla pustit někdy znovu, ale pokud přede mnou kdokoli řekne jméno Vera Drake, tak budu okamžitě vidět tu tvář se slzami v očích, přesvědčenou o tom, že pomáhá ženám z jejich velkých nesnází. Mike Leigh se umí vžít do pocitů prostých lidí a daří se mu velmi dobře a citlivě jít až do hloubky takového člověka, kterým byla i tato žena. Díky mistru v improvizaci (např.scéna při zatýkání) Mikovi za tenhle smutný, ale svým způsobem dojemný příběh. ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Byla to dobračka, kterou měl každý rád a ona každému nezištně pomáhala, měla několik zaměstnání, aby přispěla k blahu své rodiny. Ta žena si snad za celý život nepostěžovala nebo neposteskla. Jenže někdy není radno pomáhat, i kdby byly předchozí zkušenosti jakékoliv. Vera Drakeová je citlivě natočený film, který nikoho nedémonizuje navzdory vážnému tématu. Překvapilo mě, že tentokrát Leigh nehustil atmosféru sociálním dnem společnosti a natočil vcelku svižný film, který rozhodně stojí za vidění. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Nechcem tu rozoberať tému interupcií, to je veľmi háklivá téma, ale v zásade si myslím, že je výsostným právom ženy rozhodnúť, čo so svojim telom urobí... no ale potom aj treba niesť následky, samozrejme... Inak v prípade Very Drake je krásne vidno, ako všetkého veľa škodí. To sa týka aj dobroty srdca a ochoty pomáhať iným. Ak je toho nekriticky veľa a zabudne sa na zdravý rozum, pričom zostane len to srdce a city, tak sa to určite skôr či neskôr otočí proti takémuto dobrákovi. Ľudia sú už proste raz takí, ľahko si zvykajú na dobré veci, no časom chcú viac a viac, čo samozrejme nejde donekonečna... Nech je ako chce, hlavnej hrdinky mi bolo ľúto a to hneď z viacerých dôvodov. A tiež treba uznať, že to Imelda Staunton zahrala parádne, ba čo parádne, geniálne. Slušný nadpriemer. 80/100 ()

Galerie (13)

Zajímavosti (11)

  • Režisér Mike Leigh prosil herce, jestli by si ve filmu nemohli broukat nějaké melodie, protože si nemohli dovolit koupit práva na hudbu. (Cheeker)
  • Celosvětová premiéra proběhla 6. září 2004 na Mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách. (BMW12)
  • Film bol poslaný ako kandidát do hlavnej súťaže filmového festivalu Cannes v roku 2004, no bol zamietnutý. (Astonko)

Reklama

Reklama