Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rusty James (Matt Dillon) je vůdce malého, bezvýznamného gangu na předměstí metropole. Žije ve stínu vzpomínek na svého zmizelého staršího bratra Motorcycle Boye (Mickey Rourke), který byl šéfem gangu v dobách jeho největší slávy. Předtím, než Motorcycle Boy zmizel, však zakázal jakékoliv pouliční šarvátky mezi gangy. Rusty James neváhá porušit dohodu a dochází k boji s šéfem další bandy otrapů Biffem Wilcoxem (Glenn Withrow), při níž je James díky své horké hlavě málem zabit, nebýt nečekaného návratu bratra. Ten, se však už nezdá být oním pověstným hrdinou – zmatený a deziluzovaný tráví více času v obchodě se zvířaty, než oprašováním zašlé slávy. Tam pozoruje dravé ryby v akváriu (jediné kolorované objekty v černobílém filmu) a střeží tajemství minulosti. Během následujících pár dnů bude nejen Jamesův život balancovat na ostří nože. (kwietitze)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (104)

Rominator 

všechny recenze uživatele

Ve filmu si zahrálo mnoho známých začínajících herců jako Mickey Rourke, Matt Dillon, Chris Penn, Laurence Fishburne, Nicolas Cage a jeho sestřenice Sofia Coppola. Čekal jsem, že Nicolas Cage bude mít ve filmu svého strýce trochu větší roli. Překvapilo mě, že byl snímek černobílý. Z prostředí gangů bych doporučil The Warriors (1979). ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Černobíle artová kamera a přepjaté dialogy skupinky kluků z předměstí, kteří to kvůli okolnostem dotáhnou nejdál tak do kriminálu nebo k obsluze benzínky. Jenomže ty dialogy plné nadnesených frází vůbec nepasují k mladistvému lumpenproletariátu, dělají z nich vycmrndlé, neživotné postavy, jen efektní postavičky vystřižené z papíru. Navíc neexistuje žádný příběh, žádné směřování, nic. To by se dalo ustát, kdyby měl snímek aspoň zajímavou atmosféru nebo úhel pohledu, on ale nenabízí nic. Jenom k uzoufání nudné hraní si na umění, které je až směšně laciné. ()

Reklama

Shit 

všechny recenze uživatele

Coppola se tady podle mě trochu utápí v tom, jak chce aby ten film byl odlišnej a přemýšlivej narozdíl od jiných s tématikou gangů a pro mě to jaksi postrádalo nějakou větší příběhovou zajímavost, nicméně Matt Dillon s Rourkem skvělý a potěší mladičkej Nicolas Cage, kterej to je ještě takovej vychrtlej chudáček a v malý roli se tu objeví i Sofia Coppola ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Ve vší úctě k panu Coppolovi, kulturní status tohohle filmu nechápu nebo možná chápat nechci, protože bych musel opět rozvíjet své teorie o stádnosti a snobismu. Dravé ryby jsou totiž podle mého neúnosně zatížené balastem melodramatičnosti, patetického vyhrocování scén a hraní si na těžké psychologično tam, kde to jaksi není na místě. Snaha naroubovat umění na protěžované téma v tomhle případě skončila výsledkem, který by šlo až příliš snadno zparodovat. Je to ze života asi tak, jak odpovídají knihy pana Foglara životu tehdejších chlapců. Zároveň film určitě nechce být běžným dobrodružným nebo akčním filmem, takže příznivce tohohle druhu žánrovek musí zákonitě zklamat. Fanoušci Nicolase Cage můžou ocenit mladičkou vizáž svého oblíbence z doby, kdy ještě nebyl za velkou hvězdu, a pochopitelně se ve snímku objeví celá řada známých herců, kteří se později výrazně prosadili, ale to je asi tak všechno. Kdo chce vidět pouliční gang v akci, ten si může pustit pětiminutový videoklip Beat It Michaela Jacksona a bude to podstatně přesvědčivější... Celkový dojem: 40 %. ()

SallyZen 

všechny recenze uživatele

Budu sice plavat trochu proti proudu ostatních, ale tento film je moje první setkání s režií FFC. Když jsem se tak, ale na to díval a podíval se jak jsou hodnocené jiné filmy od FFC, tak si říkám, že ostatní budou fakt filmový pecky. Protože tento film se mi dost zamlouval především režijně. Scénaristicky taky dobré a herecky to bylo uplně parádní. Mladý Rourke byl o dost lepší než ten starší, co je teď a s Dillonem teprve mé druhé setkání. Přesto se těším až si pustím další snímky tohoto režiséra. 80% ()

Galerie (94)

Zajímavosti (12)

  • Autorka S.E. Hintonová tvrdí, že scénář k filmu napsala na jednom ze svých prvních osobních počítačů za méně než dva týdny. (CliffLee)
  • Matt Dillon četl knihu několik let před natáčením tohoto filmu a při rozhovoru s S.E. Hintonovou řekl, že je to jeho oblíbená kniha. Hintonová na to řekla, že když někdo označí její knihu ''Dravé ryby'' za oblíbenou, pobýval obvykle v polepšovně. (CliffLee)
  • Zvukaři filmu měli problém uslyšet šeptajícího Mickeyho Rourka, jehož často nabádali, aby mluvil hlasitěji. Film si tak od nich vysloužil přezdívku "Mumble Fish" ("Mumlající ryby"). (aluna)

Reklama

Reklama