Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Výpravné historické drama nás vrací do rozjitřeného období ruské občanské války. Dvoudílný snímek zachycuje 24 hodin života 1. jízdní armády, vedené maršálem Semjonem Michajlovičem Buďonnym. V útvaru sloužili jen jízdní oddíly, čímž získaly vynikající pohyblivost a byly tak nasazovány k překvapivým úderům. A právě na jeden z nich se nyní Buďonnyj a jeho armáda chystá. Společně vyrážejí proti nenáviděnému nepříteli – bolševickému odpadlíkovi Děnikinovi a jeho bělogvardějcům, urputně bránícím Krymský poloostrov. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Uměleckou invencí spíše slabší film, natáčený v soumraku ruského stalinismu, zaujme vnitřními inovacemi budovatelskoválečného žánru té doby. Skutečnost, že o rozkazu je možné diskutovat, naznačuje rozdíly mezi leninským a stalinským bolševismem. Zmínit takto otevřeně Trockého (generálními tajemníky byli r. 1984 umírající Andropov a k smrti se připravující Černěnko, následující rok vystřídaný Gorbačovem), bylo v lepším případě neobvyklé, v horším stále ještě dost statečné; minimálně preventivní výslech na KGB byl v tom roce v takovém případě stále ve hře. Může se zdát, že je to málo; vždyť v Gruzii Abuladze dokončoval monumentální POKÁNÍ. A už r. 1982 vyšel slavný román Čingize Ajtmatova DEN DELŠÍ NEŽ STOLETÍ (u nás nepochopitelně přeložen jako STANICE BOUŘNÁ). Tento rozměr PRVNÍ JÍZDNÍ značně připomíná psaní Izáka Bábela (stejnojmenný soubor povídek) a filmový i knižní životopis ČAPAJEVA. Na plátno jakoby se alespoň trochu vracela surová syrovost občanské války; na tom nic nemůže změnit barvotisková idylizace Buďonného a Vorošilova. A poznámka na závěr k české prezentaci, která je děsivá: Děnikin je na obálce Řitky označen za bývalého komunistu (musí z toho ve svém exilovém hrobě obracet), z První jízdní je kavalérie a ústřední výbor Ruské komunistické strany (bolševiků) je překládán jako ústřední komise (!?). Je smutné, je-li nutno konstatovat, že i ne zcela zdařilý ruský komunistický film má viditelný náskok před českou polistopadovou současností. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Přes dvě hodiny dlouhá nuda, která se tak neuvěřitelně táhne že jsem si po dokončení filmu vytáhl lahváče. Tohle bylo tak ubíjející že i v práci mi poslední hodina přijde neuvěřitelně rychlá. Navíc taková banda "neherců" se jen tak nevidí, a co mě štvalo nejvíc? Ty Ruský reálie a Ruský kecy, něco tak šílenýho jsem neviděl. Ale film v žádném případě nedoporučuji, ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Film o hrdinech a zrádcích. Je dobře, že v dnešní době si můžeme takové filmy kupovat na DVD, neb se prodávají to desítkách a za hubičku. Důvodem je ten fakt, že jich bylo natočeno hodně, v době, kdy hrdina nebylo jen slovo z encyklopedie a věřilo se, že hrdinství v lidech je, bude se rozvíjet a jednou bude hodně hrdinů a málo zrádců. ()

drankeryth 

všechny recenze uživatele

Sovetske prapory v tomto filme bolo vidiet docela vsade. Film je rozdeleny na dve casti, ktore len film natahovali do umerne zbytocnej dlzky. V prvej casti sa toho moc neudialo, len zbytocne polihovanie v jednom tabore bolo na moj vkus prilis zdlhave a horko tazko som tuto cast zdolal az do konca. Dalo mi to pekne zabrat, aby som to zvladol dopozerat v pohode. Druha cast bola na tom lepsie, ale vytuzeny boj dostal priestor az v druhej polovici tejto casti a to tiez nie moc ukazovali samotne boje. Jazdenie vojakov na jednej luke skor vyzerala ako nejaka modna prehliadka a nie boj. Obcasne vybuchy z diel a rachotenie gulometov v niektorych usekoch boja tento film nezachrania od mojho kruteho hodnotenia. Ocakaval som od toho viac. Pre mna je to velke sklamanie a zbytocny film. ()

Tormentor665 

všechny recenze uživatele

Rozhodně bych tomu nehádal rok vzniku takový, jaký skutečně je. Ale do odpadu bych neházel. Komparzu je tam dost a chvílemi ta závěrečná bitva vypadá docela slušně. Heroizace bojovníků z občanské války byla samozřejmě pro tehdejší režim důležitá. Kdo tohle nepřenese přes svůj (jednodušší mozek), tomu se to samozřejmě líbit těžce nebude. ()

Reklama

Reklama