Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Horor
  • Western
  • Akční
  • Dobrodružný

Recenze (582)

plakát

Vražedná sekera II (2010) 

Trochu lepší než jednička, ale zase ne takový zázrak. Párkrát se člověk zasměje (sešla se parta skutečně ukázkových kreténů), ale na komedii humoru málo a jako slasher to není až tak napínavé, aby to byl horor. Podobně jako u jedničky tu máme velkou výhodu - hodně pěkného a docela nápaditého gore. 60%

plakát

Chytrák a dva společníci (1975) 

Jestli tedy ty do očí bijící pitomosti, které ve filmu jsou (a to jak z hlediska scénáře, výpravy, akcí či hereckých výkonů), tvůrci dělali účelně, tak to klobouk dolů. Ta vlajka Unie a Západního Německa v pevnosti...ono to jako celek působí až MontyPythonovsky. Jako film je to vskutuku svěží a neotřelá koláž nápadů, ty fory jsou oproti obvyklé spaghetti produkci o třídu lepší. Až geniálně je tam podaný rasismus, vojácká hloupost a hračičkování s westernovým klišé. Viděno po pěti letech a podstatně názorově revidováno. "Moje máma byla bílá! A to tak bílá, že jí v bordelu říkali duch!"

plakát

Mr. Horn (1979) (TV film) 

Celkově to není špatný western na svou dobu, Starý Widmark je výborný (zvlášť ta řeč u soudu) a Carradine je jako mladý Horn též vhodný. Celkově ta první půlka plná akce působí lépe, přelom do zrádné a trochu melancholické nálady ala Peckinpah se tolik nepovedla. Nicméně je to mírnější revizionistický western, kdy poslední muži divokého západu nemohou odolat kruté nespravedlnosti nového systému promíchané politiky a organizovaného zločinu.

plakát

Únik z temnot (1990) odpad!

Jako tohle už ne. Je jasné, že od Claudia toho člověk nemůže čekat moc, ale nemyslete si, že se za Domem pětkou skrývá nějaká veselice typu Skřet II. či Zombi Flesh Eaters. Tohle je prostě jen totálně zprasená nuda.

plakát

Witchcraft: Vražedná magie (1988) 

První polovina je celkem o ničem, ale pak se to rozjede. Budeme svědky pár pěkných scén s různým mučeníčkem, matka upečená v krbu mě přiměla přemýšlet nad vyšším hodnocením. Hororovou atomosféru nečekejte, i když se o ní režisér chvílemi snaží. Pokud vám stačí k přijemnému pobavení trocha gore a pár "hlášek" od Davida Hasselhoffa ("Pomůžete mi jí sundat, prosím" a obligátní "Take it easy"), tak vás Dům čtyřka neurazí.

plakát

Jan Hus (2015) (TV film) 

Po historické stránce je to celkem vyrovnané, ale jako film příliš ne. Možná kdyby to nebyl seriál, ale snímek na dvě a půl hodiny a vypadlo z toho trochu vaty, tak je to lepší. Herci mě moc nezaujali, zkrátka prostě nějak bez charismatu, Hádek jakž takž zvládá tu část ve vězení, ale slyšet ho kázat, tak jdu domů a nechce se mi dělat sociální revoluci:-) S Kocábem to byla úplná tragédie, ale velká viny za to padá na hlavu produkci a režii, když připustili něco podobného. Prostě na současnou produkci rozhodně ne úplná ostuda, ale prostě si to přizneje - stalinistická verze ala Zdeněk Nejedlý má prostě větší koule i po letech.

plakát

Dům duchů (1988) 

Klasický příklad italského hororového trashe z konce 80. let. Lenzi evidentně kopíruje Fulciho, přičemž exteriéry a prostředí je v podstatě totožné jako ve filmech Dům u hřbitova a Pastor Thomas. Fulci přece jen dostal ze svých "shitů" hodně děsivé atmosféry, ale tohle působí spíš jako hororová komedie. Možná Lenzimu v půlce filmu došlo, že s podobným materiálem, klišé a herci prostě dobrý duchařský horor nenatočí a začal si z toho dělat spíš prdel. Chvílemi se u toho sice možná vyděsíte, ale spíš film prosmějete. Ovšem užijete si to! Přes veškerou kritiku má film skutečně koule, ani chvilku nenudí a obsahuj všechny prvky, které dělají z italských hnojů klenoty - především gore a fakt střelené nápady. A ta klaunova odrhovačka je prostě k sežrání, nemohl jsem ji dostat z hlavy ještě několik hodin.

plakát

Archa bláznů aneb Vyprávění z konce života (1970) 

Přes ten veškeré chaos a excentričnost v tom stále Čechova vidím, tohle ho navíc dost vizulně obohacuje, Bída, beznaděj, zoufalství, alkoholismus a nemožnost svůj stav změnit. Prudký humusácký (pravda Morien, trochu Pasoliniovský) naturalismus za chaotického snímání a poněkud odlidštěného herectví. Bídu prostě žádné filosofování nespasí. Důležité je být spravedlivý. Dost mi to připomnělo dílo Alexeje Germana Je těžké být bohem, ovšem tohle je o dost koukatelnější.

plakát

L'assassino è costretto ad uccidere ancora (1975) 

Ty jo...prostě nářez. Těžko hledat nějaká hlubokomyslná slova, než že se mi to kurva prostě líbilo. Hilton jako vychcaná svině, Saint-John jako šílený zabiják, co ale až na výjimky umí situace řešit s chadnou hlavou a samozřejmě tehdejší dandyovská mládež. Chybí jen panenky, aby to bylo giallo, tohle je něco mezi tím, krimi a exploitation.

plakát

I tre volti del terrore (2004) 

Tak tohle je prostě strašná věc. Nejspíš se to snaží navázat na trashe z osmdesátek, ale ty byly alespoň autentickým kanálem. Tohle je prostě tak technicky špatné, že jakákoli případná nápaditost (a že ani té moc nebylo), by byla silně zmrzačena. Jedna hvězda za ono rozuzlení, které sice není nijak originální, ale alespoň dává smysl.