Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V této pohodové komedii Michaela Schultze upjatý kalifornský manažer Walter Whitney znenadání zjistí, že má dlouho ztraceného, sedmnáctiletého syna tmavé pleti. Otcův bohatý, uspořádaný život se díky tomu začne beznadějně a přitom komicky rozpadat. Když jeho nově objevený syn Roger Porter přijede, Walter jej před svými sousedy v uzavřené, výhradně bílé čtvrti prezentuje jako sociologický experiment. Když ale nakonec přizná rodičovství své ženě Vivian , jeho svět se začne hroutit. Jako mávnutím proutku mizí jeho bělošské atributy příslušnosti k vyšší společenské třídě - přijde o práci, zablokují se mu kreditní karty a Vivian jej vyhodí z domu. Bez bělošské nadřazenosti nyní musí přijmout pomoc od utiskovaných menšin. Teprve když je Walter donucen k manuální práci, začne pomalu rozumět problémům, kterým musí čelit jeho syn. Tato odlehčená komedie s protirasistickým podtextem byla prvním filmem Denzela Washingtona. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (12)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Výborná svěží komedie, u které se divák rozhodně nenudí. Od okamžiku, kdy se Denzel Washington ocitne v kanceláři svého otce, se příběh rozjíždí na neuvěřitelné obrátky a než stačíte párkrát mrknout, už je z nadstandardně bydlícího boháče upocenej chlápek ve špinavé košili, co právě vykydal 32 boxů ve stájích. A hlášky typu "mám černýho syna, co neumí basket" taky nemaj chybu :-) Škoda, že film je u českého diváka tak neznámý. Díky MGM za něj! ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Námět příběhu je založen na jednoduchém konceptu. Muž bílé pleti, manažer Walter Whitney, se jednoho dne dozví, že má syna tmavé pleti, čímž se mu život následně obrátí o 180 stupňů. Filmový veterán George Segal vs Denzel Washington, pro nějž to byla naopak první velká role. Děj je založen na komediálnosti, jehož humor bohužel na dnešní doby značně zestárnul, takže kromě ohromné užvaněnosti onoho překvapeného otce tu už zbývá pouze moralizace ohledně rasismu. Bílý člověk je tu prostě postaven do naprosté nadřazenosti vůči tmavé pleti a daná situace, vlivem které Walter přijde o rodinu, o práci a svůj typický sociální příjem, je donucen prožívat to samé, co lidé pleti tmavé. Rasových střetů v různých situacích je tu požehnaně a to z jediného důvodu. Diváka to má přimět k zamyšlení. Něco funguje, něco ne. Snímek není dobrý, kupodivu ani špatný. George Segal tu exceluje a Denzel Washington mu svým způsobem nahrává. Jenomže po zhlédnutí tento film prostě z hlavy vyšumí. Škoda, myšlenka námětu k zamyšlení skutečně je. ()

Reklama

tomeš 

všechny recenze uživatele

Ucházející "rodinná" komedie, které se vždycky točily a vždycky si své diváky našly, tedy i v době začátků Denzela Washingtona, kterého "černoši nemají rádi, protože ho milují všechny černošky" (jak mi říkají přátelé-černoši). Nad dějem se není třeba zastavovat (jednoduchý, ale funkční), čím je ale film asi mimoděk výjimečný, je drsné znázornění normálnosti rasismu v bělošské jižanské rodině v novodobé historii. Nevím, jestli by takový film dnes nechala politická hyperkorektnost projít, ale začátkem osmdesátých let, tedy necelé dvě dekády pro projevu Martina Luthera Kinga, to mohla být pro některé skvělá příležitost ukázat černochům, kde bylo/je jejich místo. A takových prozřivších hrdinů, jako je Segalův otec, existuje i dnes - sice v Americe Baracka Obamy, nicméně v níž stále například stále existují černošské kostely a kde cena pozemků v neiboughhoodu s černošskými rodinami je pořád nižší, než s těmi bělošskými - povážlivě málo. Carbon Copy je skvělá ukázka toho, proč je rasimus stále nevyřešeným tématem. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (1)

  • Mnoho nechybělo a snímek s Denzelem Washingtonem v jeho první velké filmové roli jsme mohli v 80. letech vidět i v československých kinech. Byl totiž schválen a zřejmě i zakoupen k promítání, do kin byly v předstihu distributorem (tehdejší ÚPF) rozeslány původní české plakáty formátu A1, avšak tím to skončilo. Filmu samotného se kinaři ani diváci už nedočkali. Zřejmě neprošel na poslední schvalovací projekci na ÚV KSČ. (charles3)

Reklama

Reklama