Reklama

Reklama

Dobytí severního pólu

(divadelní záznam)

Obsahy(1)

V pražské restauraci „Pod Vyšehradem”, kam Cimrman rád chodíval na rybí speciality, přisedl k němu jednoho večera majitel hostince a zeptal se ho, zda by pro příští ples ledařů branického pivovaru nesestavil živý obraz „Češi na severním pólu”. Cimrman nabídku přijal a rozhodl se, že prostuduje polární tematiku přímo na místě. Nejcennějším přínosem jeho cesty do Arktidy byl jeho objev sněžného člověka (játyho). Cimrman se s ním osobně setkal, a jelikož k tomu došlo právě v době říje, mohl zblízka pozorovat jeho pohlavní život. Po návratu do vlasti, jsa silně nachlazen, nadiktoval svému sousedu Padevětovi hru „Přetržené dítě”, která byla takřka nehratelná v podobě, jak ji rekonstruoval dr. Brukner, která je však naprosto hratelná po revizi textu, kterou později provedl prof. Vondruška. Když se Cimrman uzdravil, ale jeho pravá ruka díky omrzlinám nebyla s to udržet pero, napsal levou rukou hru „kompaktní a čirou jeko střechýl” (Šalda) Dobytí severního pólu Čechem Karlem Němcem. Z ní se svět – bohužel pozdě – dovídá, že čtveřice pražských otužilců stanula na nejsevernějším bodu naší planety o celý den dříve než Američan R. E. Peary. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (361)

Kremik 

všechny recenze uživatele

Těžko hodnotit, která hra je nejlepší, ale Dobytí je mým vážným adeptem. Ale na druhou stranu musím říct, že mám na mysli verzi s Janem Kašparem v roli Karla Němce. Tohle herecké obsazení mnohem přesněji a přesvědčivěji sází své vtipy a i ten seminář je tak nějak lepší. Nebojme se tedy uronit kroupu za Karla i Varla...Navždy v nás zůstanou :) ()

DruidKarel 

všechny recenze uživatele

987. hodnocený film: Další svělá hra, kde je smích stejně tak samozřejmý, jako skvělá souhra dvojice Smoljak - Svěrák. Při sledování se opravdu zasmějete a i když není tak skvělou hrou jako "Dlouhý, široký a krátkozraký", pořád ta aura kolem Járy da Cimrmana je nepřekonatelnou. Jenom co se nasmějete, když Petr Brukner, coby vedoucí výpravy, nedovede ani pořádně určit prvotní směr cesty na severní pól. No a pak Ladoslav Smoljak coby tažný "přítel", na kterého volají "Varle". 5* si jistě zaslouží a můžu jenom dále doporučit. 5* ()

Reklama

Appleboy 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv většina lidí považuje za nejlepší dílo dua Smoljak&Svěrák Záskok, mou nejoblíběnější hrou je bezkonkurenčně Dobytí severního pólu. Nestárnoucí inteligentní humor, výborné herecké výkony (zejména Ladislav Smoljak v roli Varla Frištenského je geniální) a obrovská kumulace hlášek, např: "Nezlob se, Václave, ale to bylo od tebe nedomyšlený. I mě to zmátlo, natož pak takovýho primitiva, jako je tady Frištenský!" "Děkuju ti, náčelníku, že ses mě zastal!" Kdybych mohl, dám 6 hvězdiček. ()

Krissty 

všechny recenze uživatele

Vynikající začátek s básničkou a živými obrazy. Hra byla taky dost dobrá, jak už to u Cimrmanových děl bývá, ale něco mi tam chybělo. Skvělých hlášek byla spousta, ale o veškerou zábavu se tentokrát staral jen pan Smoljak a ostatní se v podstatě vezli, aspoň tak mi to připadalo. Nebýt jeho postavy, nedosahovala by hra ani zdaleka takových kvalit. Na cimrmanology mi to sice připadalo slabší, vzhledem k jiným hrám to ale stále patří k tomu nejlepšímu. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Cimrmanovská klasika, u které si snad musí smíchy načůrat do textilu i takoví jedinci, kterým je cimrmanovský humor cizí. Já k nim nepatřím a tak nemůžu tenhle divadelní flák se spoustou geniálních hlášek hodnotit jinak - 100%. Už jen proto, že kdykoliv se vyškrábu na nějaký kopec, můžu si hrdě zasupět: "Byl dobyt!":-) ()

Galerie (7)

Zajímavosti (13)

  • Hru diváci nemohli vidět v letních měsících, protože děj vyžadoval, aby herci byli teple oblečení a v kombinaci s divadelními světly docházelo k tepelným kolapsům herců. (sator)

Reklama

Reklama