Reklama

Reklama

Dobrodružství Priscilly, královny pouště

  • Austrálie The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert (více)
Komedie / Drama / Hudební / Road movie
Austrálie, 1994, 104 min (Alternativní 100 min)

Obsahy(1)

Život je hořkosladká show... Hrdiny svérázného road movie jsou dva transvestité a jeden transsexuál, kteří se ze Sydney vydávají v ojetém autobuse láskyplně nazývaném ženským jménem Priscilla přes poušť do australského vnitrozemí, aby v městečku Alice Springs účinkovali se svou show, v jejímž rámci muži tančí ve výstředních ženských kostýmech na populární hity ze 70. let. Cestou se trojice setkává s nejrůznějšími lidmi, z nichž ovšem ne všichni jsou ochotni jejich odlišnost akceptovat... Režisér a scenárista Stephen Elliott se ve svém snímku nevyhýbá pečlivě volené vulgaritě a křiklavé melodramatičnosti. Jeho snímek, odkazující ke klasickým, často kýčovitým hollywoodským muzikálům, je prokládán řadou tanečních čísel, jimž dominují vizuálně opulentní kostýmy ústřední trojice. Jeho hlavním tématem však zůstává tolerance k odlišnosti a hledání životní rovnováhy a naděje. V hlavních rolích excelují Terence Stamp, Hugo Weaving a Guy Pearce. Snímek, který byl premiérově uveden na věhlasném filmovém festivalu ve francouzském Cannes, získal Oscara za nejlepší kostýmy a celou řadu dalších cen. (Česká televize)

(více)

Recenze (137)

666teen 

všechny recenze uživatele

Už jenom ten nápad, že se hovno zpěvačky ze supergrupy ABBA projede napříč Austrálií v autobuse, je skutečnost hodná minimálně zapamatování. No, a kdyby Hugo Weaving dával dohromady Společenstvo prstenu v jakémkoli mundůru z tohohle filmu, tak by všem členům mohl ušetřit nechutnou štrapác. Stačilo by Sauronovi poslat fotku a Mordor je smíchy v troskách. ()

Faye 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film jsem před mnoha lety vyrazila do kina jen a jen kvůli mé milované ABBě. Víc mě nezajímalo a popravdě o moc víc jsem si z filmu ani nepamatovala. Trochu přeháním :- ). A konečně jsem měla možnost vidět ho znovu a pokorně přidávám 1* do plného hodnocení. Australská poušť a v ní tak nepatřičně působící šílené kostýmy podivné trojice. Zvláštní, výstřední a rozevláté bytosti v lodičkách, tančící na hity 70. let. Jejich nejoblíbenějším repertoárem je ABBA ( v tom jsme zajedno), i když písniček ABBy ve filmu moc nezazní. Autobus Priscilla se švédskou vlajkou a nápisem „hajzlové s AIDS táhněte domů“ přetřený levandulovou barvou a velké putování za sjednaným angažmá. Nádherný film. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Now listen here, you mullet. Why donˈt you just light your tampon and blow your box apart? Because itˈs the only bang youˈre ever gonna get, sweetheart!“ Stamp jako elegantní vdova s vytříbeným slovníkem je ředitel tohohle autobusu a Pearce s Weavingem jsou tam jen na pac a pusu.. Excentrické, chvílemi smutné a chvílemi hrozně vitální road movie plné ještěrek, extravagantních kostýmů a více, či méně zásadních proměn (tak jak to na cestách, co bývají cílem, často chodí). P.S.: To takhle pozitivně portrétujete LGBT témata a najednou zjistíte, že jste sexista a rasista s předsudky vůči Filipínkám. Dá se vůbec zavděčit všem..? ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Rozkošný gýč s úchvatnými výtvarnými nápadmi, štipľavým humorom a očarujúcimi hereckými výstrelkami ústrednej trojice, ktorý sa nevie rozhodnúť, či chce byť komédiou alebo drámou, a tak je výsledok trochu neistý. Hudobné čísla v extravagantných šatách, teatrálna a nesmierne vtipná exhibícia transvestitov, to všetko je síce pekné, ale občas je to prehnané natoľko, že už to vtipné nie je, alebo naopak prichádzajú dramatickejšie momenty. Asi najlepšie by poslúžila čisto komediálna forma s vypointovanejšími vtipmi. V tomto smere ma viac bavila francúzsko-talianska klasika Cage aux folles. 70% ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Road movie s tranďákama, které snesu jen díky tomu, že jde nyní již o známé ksichty. Takže v první řadě jde o zábavné porovnání s jejich jinými rolemi. Dále jsou ve filmu fajnové písničky, i když k nim taneční čísla jsou totálně jalová. Pro méně znalé filmové fandy je tak hlavním konfrontace tranďáků s místními vidláky. A to je docela sranda. Určitě to tak stojí za zkouknutí. Mimo jiné i kvůli vystoupení s pingpongáči alias Winona Ryderová v Southparku Pekle na Zemi. ()

Galerie (59)

Zajímavosti (1)

  • Julia Cortez v tomto filmu debutovala. (Pumiiix)

Reklama

Reklama