Reklama

Reklama

Antonínovo rozbité zrcadlo

(festivalový název)
  • Jugoslávie Antonijevo razbijeno ogledalo (více)
všechny plakáty
Krátkometrážní
Jugoslávie, 1957, 5 min (Special Edition: 12 min)

Obsahy(1)

Osamělý kouzelník se stane obětí svých vlastních iluzí, když zatouží po figuríně z výkladní skříně, která se promění v mladou ženu. Tragický konec upoutává na nebezpečí plynoucí z přílišné dychtivosti po objektu zájmu a na zrádnost lidské psychiky, kterou autor předtím i akademicky zkoumal. Zvukovou stopu, která byla ztracena, nahradila v roce 2011 skladba srbského skladatele Zorana Simjanoviće. (MFDF Ji.hlava)

(více)

Recenze (4)

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Slovy Hermanna Brocha: "Nicméně lidský život je požehnán i proklet obrazy; jen v obrazech je s to pochopit sám sebe, nezachytitelné jsou obrazy, jsou v nás od počátku stáda, jsou starší a mocnější než naše myšlení, jsou v bezčasovosti, uzavírají v sobě minulost a budoucnost, jsou dvojakou snovou vzpomínkou a jsou silnější než my." ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Sladšia je ilúzia sna než jeho reálne splnenie. Pretože naplnením dlho vytúžených snov, až pričasto dochádza k zničeniu a zlomeniu sladkých a vytúžených predstáv. Tematizácia lásky k neživej figuríne nie je výsadou tohto filmu. I keď nemožno vylúčiť Makavejevove prvenstvo. Literatúre i hudbe je táto téma známa. Ako časť za celok spomeniem len pieseň Barbara českej undergroundovej kapely Umělá hmota o láske k nafukovacej bábike niekedy zo 70.-80. rokov 20. storočia (úryvok z textu piesne: "Když si vzpomenu, že Barbaru doma mám, klečím u Barbary, jako kdysi u almary a necejtím se sám. Než si nafouknu Barbaru tak si vypiju půl litru rumu."). Slávny americký spisovateľ Charles Bukowski zase napísal (v roku 1988 sfilmovanú) poviedku "Láska za $ 17,50", v ktorej si chlapík kúpi vo výpredaji figurínu na šaty a začne s ňou sexuálne žiť. Žiaľ láska končí deštrukciou figuríny, podobne ako vo tomto filme. Nadšený očarovaný chlapík si predstavuje figurínu vo výklade po celý čas ako žiarivú živú bytosť. Skvelý hraný debut. Škoda, že sa nezachoval originálny zvukový pás filmu. ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Němý a černobílý film, odehrávající se kdesi v Jugoslávii, asi v Bělehradě. Pohřeb bílého králíka a jméno kouzelníka Antonín je možná důvod pro přidanou hvězdu, jak ze staré jugoslavské vlajky, navíc, ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Mladík flirtuje s ženou za výkladem, láká ji ven, tak však nemůže, takže on rozbije sklo cihlou. Vypadne na něj rozlámaná figurina... ()

Reklama

Reklama