Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vědecká expedice pátrající po legendárních lebkách z Tougandy se vylodí u břehů Bengálských ostrovů. Ačkoliv jsou speciálně vyzbrojeni, netuší, že dávné kouzlo lebek může ohrozit nejen je, ale i celé lidstvo. A právě toho chce využít nelítostný Xender Drax (Treat Williams). Ale jen do té doby, než se objeví někdo, kdo mu v tom může zabránit - neohrožený hrdina Fantom (Billy Zane) - postava z comicxové legendy staré více než 400 let. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Recenze (41)

choze 

všechny recenze uživatele

Na začátku 30. let přestěhoval Chester Gould svým Dickem Tracym téma boje proti zločinu z rodokapsů do novinových stripů a Fantom scénáristy Lee Falka (populární strip Mandrake The Magician) a kreslíře Raye Moora se stal jejich prvním hrdinou s maskou, kterou nejsou vidět oči a přiléhavým kostýmem sahajícím od hlavy až k patě. Jako regulérní komiks pak Fantom vystřídal x vydavatelů, na přelomu 80. a 90. let i matadory DC a MARVEL a co je pro nás nejdůležitější, i náš SEMIC SLOVART, který ale jeho vydávání pro nedostatečný zájem zabalil po osmi číslech. Krom toho si Fantom našel cestu i do televize (úspěšný seriál z roku 1943 a jeho pokračování) a v roce 1996 i do filmu uzavírajícího neslavnou devadesátkovou minivlnu superhrdinského retra (ROCKETEER, MUŽ STÍNů), vzedmutou úspěchem Burtonova BATMANA. Filmový FANTOM nepřekračuje hranice nevýrazné, mírně nudné rodinné zábavy, na niž je Simon Wincer (ZACHRAŇTE WILLYHO, OPERACE SLON, KROKODÝL DUNDEE V LOS ANGELES) expert a které přes ucházející, správně komiksovou akci zoufale chybí pořádný drajv a nedodá ho ani mix známých herců. Billy Zane se omezuje nato, že přiteplalými úsměvy podtrhuje přiteplalost svého obtáhlého fialového kostýmu a Treat Williams si sice hughesovského záporáka užívá, ale potřebné charizma, zábavnost a démoničnost mu dát nedokáže, takže potěchu divák nalezne snad jen v tehdy ještě neprofláknuté Catherine Zeta Jones coby sexy záporačce, trénující tu na o dva roky mladšího ZORRA. Když dneska tak frčí superhrdinové, piráti a restarty, mohl by Fantom dostat znova šanci. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Fantom. U nás poměrně neznámý komiksový maskovaný hrdina, i když v Československu vycházel pod vydavatelstvím Semic-Slovart v letech 1992-93. http://www.komiks.cz/detail.php?k=130 Na růžích ustláno neměl, neboť tak brzy po revoluci vyběhlo na trh tak velké množství komiksových sešitů, že byl velmi brzy přesycen, což vedlo k velmi rychlému zániku. Vyšlo pouhých osm sešitů. Dobrodružné příběhy fiktivní postavy ve fiktivní africké zemi zvané Bangalla, známý jako ´Ghost Who Walks´, který je silný a nepřemožitelný ochránce nevinných a bojovník za spravedlnost všech, se od známějších postav Marvelu či DC odlišuje hlavně tím, že se nejedná o hrdinu oplývající superschopnostmi. A protože se toto pokolení dědí po generace z otce na syna, aniž by o tom kdokoliv věděl, všichni si myslí, že je nesmrtelný. Snímek z roku 1996 se nesnaží být nijak velkolepý a efektový. Celé pojetí ponechává na jednoduchosti a přirozenosti, což vede k divácké přístupnosti i mladších diváků. Na dnešní dobu komiksových filmů přesycených CGI efektů se takřka jedná o šok. Scénář je vystavěn dobře, takže vše pochopí i diváci komiksu neznalí. Celkově to samozřejmě lecjaká pecka není, ale i takto to hlavně pro menší diváky postačí. Plejáda hereckých hvězd vcelku překvapuje. Taková sešlost se zase jen tak nevidí. Takže když se to shrne, jedná se o jednoduchý rodinný dobrodružný film na základě komiksové předlohy, který ukazuje, že se to dá udělat i daleko levněji. ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Záměrný oddechový brak, tak nějak úsměvně zábavný, ačkoliv v porovnání s o čtyři roky starším filmem Shadow (a to porovnání se přímo nabízí) překvapivě málo výpravný, akční i vtipný. Především Billy Zane je hrozný herec... Ne, počkat, to není ono... Billy Zane je hrozný. Tak. A poskakování ve fialovém pyžamu bral očividně až moc vážně. Zato s Treatem Williamsem a dalšími herci už to bylo lepší. Tvůrci si sice od Fantoma určitě slibovali více, ale co se dá dělat. Koukatelné to je bez větší újmy a na scény typu seskok z letadla na koně se nezapomíná. ()

helrohir 

všechny recenze uživatele

Dobrodružný film podľa obvyklej šablóny, v ktorej nie je núdza o napínavé, zábavné, romantické, ale bohužiaľ aj nehorázne klišovité a stupídne situácie. Billy Zane je ako superhrdina veľmi nepresvedčivý, na druhej strane poteší účasť Catherine Zeta-Jones. Až doteraz som nevedel, že aj tento hrdina má základ v comixoch. Tým pádom však musím porovnávať s inými, kvalitatívne lepšími kolegami a "The Phantom" je oproti nim len nedokonalou jednohubkou. ()

iXtr3m3 

všechny recenze uživatele

Rovnaký koment ako pri Lige výnimočných, inak viem, že som mimo merateľných hodnôt, ale v tomto prípade sa obhajovať nejde, som to proste ja... Film, ktorý buď máte radi a prepáčite mu čokoľvek, alebo ho rovno nenávidíte. Našťastie som v tej prvej skupine. Pekná výprava, pekné dobové zasadenie, dobré obsadenie. Určite lepšie ako jeho moderné prepracovania. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (7)

  • Film je natočen podle stejnojmenné komiksové série Lee Falka. (Terva)
  • Natáčení probíhalo v amerických městech Los Angeles a New York. Poté se štáb přesunul do Thajska a Austrálie. (Terva)
  • Falkmoore (Bernard Kates) je jméno sluhy Palmersů a je odvozeno od jmen Lee Flak a Ray Moore, což jsou tvůrci stejnojmenné komiksové série. (Terva)

Související novinky

Bouchačky a fialové tepláky

Bouchačky a fialové tepláky

17.12.2008

V roce 1996 natočil „australský dobrodruh“ Simon Wincer adaptaci stařičké komiksové série Fantom. Laciné béčko povýšil na snesitelnou zábavu hlavně scénář Jeffreyho Boama (Poslední křížová výprava),… (více)

Reklama

Reklama