Reklama

Reklama

Zánik domu Usherů

  • USA House of Usher (více)
Trailer

Snímek představuje první Cormanův přepis díla Edgara Allana Poea, k jehož tvorbě se pak v následujících letech několikrát vrátil, ať už k přímé adaptaci literární předlohy nebo je n jako ke zdroji inspirace. Mladý muž přijíždí do ponurého sídla Rodericka Ushera, aby si odtud odvezl jeho sestru, s níž je zasnouben. Od prvního záběru je však zřejmé, že majitel domu i jeho sestra jsou pronásledování rodovou kletbou, která se jako temný mrak vznáší nad kdysi honosnou stavbou. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (139)

Tayen 

všechny recenze uživatele

Další adaptace díla Edgara Alan Poa v podobě gotického hororu v hlavní roli s uhrančivým Vincentem Pricem. Film mi velmi připomíná Jámu a Kyvadlo s týmž hercem. A možná je to jeho smůla, protože i tady vidím onu melodramatičnost až teatrálnost. A protože Zánik domu Usherů jsem viděla později už mě tolik neohromil, spíše jako kdybych prožívala jakési Déjà vu. To ovšem není chyba filmu, ale moje, že jsem po sobě shlédla dva velmi si co do stylu tak do námětu podobné filmy. ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Parádna výprava, oku lahodiace exteriéry i interiéry. Hlavne tie interiéry, napríklad v rodinnej hrobke, tam som cítil, dusnú atmosféru..Tie obrazy predkov a vysvetlenie, že to bola zločinecká banda, zaujímave rozuzlenie šialeného rodokmeňa. Tento film je komorne ladený s vynikajúcim vizuálom, slušným spracovaním a s blondiakom bez fúzov. V.Price, ktorý hral parádne, ale aj ostatný hrali veľmi dobre. Nechýba tu dramatickosť, ponurosť a atmosferická veľkoleposť. Len pri niektorých scénach bolo viditeľné, že sú to divadelné kulisy, ale vobec ma to neodradilo dať vysoké hodnotenie lebo film má veľa predností. Môžem smelo povedať,že Jama a Kyvadlo bol vynikajúci film a tento sa mu všetkým vyrovnal. ()

Reklama

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Zajímavé! kdo jen přenese povídku od E.A.POEA do filmu, ať už animovaného (myslím, že při těchto povídkách se to hodí víc) či hraného, tak má to vypravování vždy pozoruhodnou sílu, hutnost, udrží vnímatele v napětí. Zde ale režisér si vzal jen co chtěl a udělal příbeh svůj, svoji variantu. Neplesám, ale taky nemohu říct, že by to nebylo inspirující. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Zázrak tzv. malorozpočtových filmů americké kinematografie spočívá ve faktu, že s minimem prostředků zpravidla docilují maxima výsledků. Jsou jakýmsi pozitivním pandánem extenzívní hollywoodské velkotvorby, v níž výprava často vítězí nad myšlenkou a někdy i elementárním řemeslem. Pochybujeme-li v Cormanově případě o kvalitě adaptace, vyjadřujeme tím současně nedůvěru i Poeově stejnojmenné literární předloze. Abstrahujeme-li však na druhé straně od předchozích premis a přiznáme-li Poeovi statut významného amerického klasika, začínáme doceňovat kvalitu nejen této, ale i dalších Cormanovy poeovských adaptací. Právě polodivadelní ráz natáčení, spíše divadelní herectví dramatických protagonistů, výrazně více než méně dialogů propůjčuje filmu žádanou atmosféru tajemna, oživuje text stránky knihy Poeových textů a do naší paměti trvale ukládá jeden z nevšedních zážitků. I lehké žánry kinematografie hraného filmu mohou mít počátky z úrovně tzv. "vysokého" nebo velkého umění ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

3,5*/5... Hororovo divadelná adaptácia E.A.Poa o štyroch hercoch, ktorej jednoznačným plusom je Vincent Price, ktorého herectvo je vždy zážitkom:) Oceňuje predovšetkým atmosféru a záverečnú 15 minútovku, kde po dlhšom a nudnejšom rozjazde naberá film na obrátkach a naskočia aj príjemné zimomriavky, doprevádzané šialenou hudbou a prostredím (obrazy Usherovského rodu- paráda!). ()

Galerie (67)

Zajímavosti (10)

  • Vincent Price si kvůli roli přebarvil vlasy. (Chatterer)
  • Původně měl Roger Corman točit dva jiné nízkorozpočtové černobílé filmy, studio ale nakonec souhlasilo, aby natočil tento barevný film s vyšším rozpočtem. (ČSFD)

Související novinky

Klasiky v novém šatu

Klasiky v novém šatu

19.05.2009

Edgar Allan Poe (na obr.): „Zánik domů Usherů“; Emily Brontë: „Bouřlivé výšiny“; Miguel de Cervantes: „Don Quixote“. A k tomu švýcarská legenda o kušostřelci Vilému Tellovi. Ano, nové adaptace… (více)

Reklama

Reklama