Reklama

Reklama

Úplné bezvětří

Trailer

Obsahy(1)

Thriller podle románu Charlese Williamse se odehrává v Tichém oceánu a téměř celý na jedné lodi. John a jeho žena Rae chtějí strávit nějaký čas sami, daleko od lidí. Avšak jejich samotu nečekaně naruší trosečník, kterého zachrání. (NFA)

Videa (1)

Trailer

Recenze (200)

Phobia 

všechny recenze uživatele

Jeden z mých někdejších oblíbených filmů: výborný thriller s naturalisticky šokujícím začátkem a poněkud mimózním koncem. Billy Zane je slizoň, což v téhle roli příliš nevadilo, ale hlavními tahouny filmu je sympatická ústřední dvojice hrdinů - Sam Neill a Nicole Kidman. Tahle trojka a její dramatický souboj na moři hravě udrží diváka v napětí od úvodních až do závěrečných minut. Škoda toho hloupého konce. 80% ()

jane1106 

všechny recenze uživatele

Zpočátku poněkud "bezvětrné" tempo nabere na obrátkách jakmile Nicole Kidman přestane být hadrovou panenkou a začne konat. Jinak na působivé, tísnivě izolované atmosféře má lví podíl Revellova geniální sugestivní hudba, která místy nabírá až hororových rozměrů. Pro Billyho Zanea určitě jedno z nejsvětlejších míst jeho filmografie. ()

Reklama

LEATHERFAC 

všechny recenze uživatele

Bohužel ukázkový příklad, jak se dá dojebat skvělý námět debilním scénářem a nudnou režií i se skvělým áčkovým obsazením. Úvodní scéna s nehodou je vlastně naprosto zbytečná a filmu celkově jen ubírá na uvěřitelnosti - protože na jeden pár trochu moc smůly najednou. No a pak se kupí jedna osudová chyba za druhou. Manžel vymyslí totální pitomost, díky níž přijde o loď i o manželku, se kterýmiž mu pláchne očividný psychopat, který ho nechá na své potápějící se lodi. Psychopat se chová dost stupidně i na psychopata - vždyť mohl zrzku pěkně v klidu svázat a dělat si s ní co libo??? Zrzka se chová jako nejhloupější naivní nána - viz klíč od motoru odhozený do moře i s dřevěným plovákem, mizerné svázání Billyho (proč toho chlapa prostě nehodila normálně přes palubu rovnou?) atd. A pes aspiruje na cenu nejblbější pes roku - tady není co dodat. Zrzka vypadá, že se aspoň ke konci trochu polepší (a udělá konečně co měla hned na začátku) leč pak to opět dosere jedním humanistickým člunem. K zcela zbytečné finální scéně, která už je hodně za zenitem parodie se raději nebudu ani vyjadřovat - tu si rejža mohl opravdu odpustit. Takže shrnuto - vlastně je to tak na tři dejme tomu, ale poněvadž mě už dlouho žádný film tak nevyprudil, ubírám ještě jednu hvězdu dolů. PS: jo a zapoměl jsem na to, že jsme se vlastně nedozvěděli nic moc o tom, co byl vlastně Billy zač a proč se na první lodi stalo to co se tam stalo. ()

HareS 

všechny recenze uživatele

Evidentný dôkaz, aký napínavý a nervóznou atmosférou disponujúci, až minimalistický film sa dá stvoriť s nízkym rozpočtom a talentom vtedy ešte v domovine režírujúceho Phillipa Noycea, ktorý sa neskôr vydal do služieb Hollywoodu, aby sa znepokojujúcej atmosfére Úplného bezvetria už nepriblížil. Film dodržiava čarovnú formulku jednoty miesta, pomaly sa stupňujúce napätie je čoraz intenzívnejšie a skľučujúce pocity vrejúce v divákovi sú tak ešte omnoho tiesnivejšie. Skvelo napomáha aj skutočnosť, že film je prakticky priestorom len pre troch hercov. Zaujímavosťou a takým malým paradoxom je, že svoju hereckú kariéru tu rozbiehala Nicole Kidman, zatiaľ čo Austrálska nová vlna, predstavovaná práve aj Úplným bezvetrím, ako jednou z jej posledných lastovičiek z konca 80. rokov, dohasínala (aby bola na počiatku 90. rokov nahradená tzv. Post New Wave). 75% ()

Merkin 

všechny recenze uživatele

Přemíra drastičnosti(vraždění neviňátek a pejsků), kýčovitá kamera a výprava(voskové figuriny na každém rohu polorzpadlé kocápky, poťouchlé vrahovy tanečky) a nadbytečnost příběhové linie manžela(Nicol všechno zmákla sama), ubírá snímku na brutální kráse. Scénáristé zřejmě vědomi si zbytečnosti Sama Neila mu pak nuceně dávají do rukou světlici, aby svým způsobem sympatického zvrhlíka sprovodil ze světa dost nevybraným způsobem, což mě také zklamalo. Kdyby se jen ,,ztratil" ve vlnách s kapkou naděje.... ()

Galerie (43)

Zajímavosti (18)

  • Natáčalo sa 14 týždňov vo Whitesunday Passage, Veľký bariérový útes, Austrália. (Danny88)
  • Film je založen na stejnojmeném románu od Charlese Williamse. (Chatterer)
  • Denník The New York Times film označil za jeden z 1000 najlepších filmov, aké boli kedy natočené. (Arsenal83)

Související novinky

Návrat krvavého kapitána

Návrat krvavého kapitána

25.07.2008

Captain Blood z roku 1935 je snad největší klasikou pirátského žánru. Na kapitánském můstku tehdejší megahvězda Errol Flynn, u kormidla pozdější tvůrce Michael Curtiz, na vlajce zlatem vyšitý nápis… (více)

Reklama

Reklama