Reklama

Reklama

Jáma a kyvadlo

  • USA The Pit and the Pendulum (více)
Trailer 1

Nicholas Medina je synem neblaze proslulého španělského inkvizitora. Nicholasova žena Elizabeth zemřela za velmi podivných okolností, což jejího bratra Francise přiměje k tomu, aby je jel na Medinův zámek prověřit. Zdrcený Medina věří, že byla Elizabeth pohřbena zaživa, a je přesvědčen, že slyší její hlas, který na něj volá. Elizabeth ve skutečnosti zosnovala se svým milencem, doktorem Leonem, plán, jak dohnat Medinu k šílenství, jehož součástí bylo předstírat vlastní smrt. Podaří se jí dosáhnout vytyčeného cíle (i když k vlastnímu zármutku, jak odhalí poslední záběr filmu), a Medina přijde o rozum. V domnění, že je svým vlastním otcem, si Medina oblékne inkvizitorské roucho, připoutá Francise ke stolu a spustí nad ním obrovské kyvadlo s ocelovou čepelí, které pomalu, pomaloučku klesá k jeho bezbranné oběti. (Cinemax)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (183)

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Námětem pro tento film je knižní předloha, povídka Edgara Alana Poea, kterou jsem rovněž četl. Film se jí ale zas až tak moc nedrží a myslím, že to je dobře. To co Poe skvěle popsal ve své knize, to Corman dovedl k dokonalosti na filmovém plátně. Samozřejmě je řeč hlavně o Kyvadle a jámě. Celým filmem nás doprovázela klavírní a varhanová hudba, která navodila tu správnou tajemnou a místy až mysteriózní atmosféru. Skvělý film, kterému se dá opravdu vytknout málo co. Skvělé herecké výkony, nádherná atmosféra i prostředí, to všechno jsou záruka kvality, kterou nám nabídl Corman. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Řeknu to na rovinu. Viděl jsem dřív film Zánik domu Usherů. Pokud si přečtete můj komentář k tomuto filmu můžete si z malou nadsázkou změnit název na Jáma a kyvadlo. Majitele domu hraje stejný herec, tedy Vincent Price, má i stejné sklony k malování. Člověk , který tentokráte přijede na návštěvu nahledá svou snoubenku, ale svou sestru. Je tu i sluha, ale mají i služku. Dům nestojí u jezera ( bažiny ) ,ale u moře...taky voda. Instrumentální hudba ( Lex Baxter ) podporuje ponuré prostředí obou domů a vedou se zde dlouhé debaty o příčinách smrtí. Předloha je taky od Edgara Allana Poa http://cs.wikipedia.org/wiki/Edgar_Allan_Poe Režii dělal taky Roger Connor. Scénář Richard Matheson, tak jak před rokem. Akorát je tady to kyvadlo, jinak nic nového. Zánik domu Usherů byl lepší a první, to možná rozhodlo o hodnocení. ()

Reklama

sportovec 

všechny recenze uživatele

Poe stojí a padá s náladou, kterou ve svých prózách ve verších - jinak se jeho povídky charakterizovat nedají - vyvolává; to ostatní je buď triviální, nebo zcela nicotné (říkám s určitou nadsázkou). Filmař s touto výchozí výstrojí ducha nevystačí. Film naopak stojí a padá do značné míry s příběhem, jsa příběhem sám (opět řečeno s nadsázkou). Spojit dva takovéto "živly" do sourodého celku není snadné. Je to o to obtížnější, oč snadněji a samozřejměji působí dosažený výsledek. Metoda, zvolená Cormanem, je téměř virtuózním vrcholem takovýchto snah. Propracovaná fabule, scénograficky přeplněná rekvizitami gotického románu a doplněná celou sérií nečekaných zvratů, vyúsťuje do zážitku, jehož citové podhoubí se blíží k tomu, které nabízí literární předloha. Lichotivější kompliment pro takto nesnadný případ nelze použít. Nabídnu proto ještě jednu - neméně svůdnou - paralelu: české filmové a televizní - zejména zemanovské - adaptace francouzských verneovek. Řekl bych, že v obou případech je dosažená úroveň srovnatelná, ač oba tvůrčí přístupy vycházejí z odlišných, velmi různorodých zdrojů. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Rozhodně nelze očekávat čistou filmovou verzi známé Poeovy povídky, s tou to má společného jen málo (zhruba 10-15 závěrečných minut), je to spíše slepenec více poeovských příběhů a námětů (spíše jejich ducha). Dobře vymyšlený a hlavně výborně natočený příběh s klasickými poeovskými proprietami jako je předčasný pohřeb, zazdívání zaživa, užírání svědomí a propadání šílenství. Dočkáme se klasických pochmurných gotických kulis, temně tísnivé a napjaté atmosféry a v neposlední řadě výborné hudby. Trojka Poe-Corman-Price je prostě klasika. 4,5* ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Gotický horor je pro mne zatím vcelku neprozkoumané území a tak mohu jen hádat, že Jáma a kyvadlo splňuje všechna patřičná kritéria svého žánru. Od pavučin přes hrobky až k potemnělým chodbám tajemného hradu. Co do prostředí tedy ideální a snad i matečné místo pro hrátky se strachem. Povídky E.A. Poea jsem četl v šerém dávnověku mladistvých let a prakticky si je nepamatuju, nijak mi tedy fakt, že Corman se spíš jen inspiroval, nevadí. Koneckonců až na výjimky mně obecně nesoulad s knižní předlohou v případě filmového zpracování nijak netrápí. De facto komorní vyprávění o tajemné smrti mladé šlechtičny s nádechem detektivního vyšetřování graduje k špičkovému strašidelnému vyvrcholení, ze kterého by si celá řada současných režisérů mohla vzít ponaučení. O fous víc téhle ingredience a šel bych na pět. Filmová Výzva 2015 od peter12 ()

Galerie (65)

Zajímavosti (10)

  • Výška kyvadla sa v rôznych záberoch neustále mení. (beso74)
  • Film nikdy neměl prolog. Ten byl přidán, když byla Jáma a kyvadlo prodána televizi a bylo potřeba, aby byl film o několik minut delší. Z herců byla k dispozici pouze Luana Andersová, takže s ní byla natočena scéna v blázinci a přidána na začátek. Ve skutečnosti se tato scéna vůbec neváže ke zbytku filmu. (liquido26)
  • Rozpočet filmu byl 300 000 dolarů. (Chatterer)

Reklama

Reklama