Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jejím jediným zločinem bylo, že se stala obětí. Psychologické drama Znásilnění (1988) režiséra Jonathana Kaplana vzbudilo ve své době značnou pozornost. Vyzývavá servírka Sára Tobiasová (Jodie Fosterová) je v nočním baru znásilněna třemi muži. Jejího případu se ujme mladá prokurátorka Kathryn Murphyová (Kelly McGillisová), která se rozhodne obžalovat nejen tři násilníky, ale také houf okolo stojících mužů, kteří všemu přihlíželi a nejenže zločinu nezabránili, ale naopak provinilce nadšeně povzbuzovali. Prokurátorka se při vedení obžaloby musí potýkat především se svojí nedůvěrou vůči Sáře, která je díky neuspořádanému životu velmi nevěrohodnou svědkyní… Film byl vyzdvihován především kvůli přesvědčivému výkonu Jodie Fosterové, která tady vytvořila svou první velkou „dospělou“ roli, za niž mj. dostala Oscara, Zlatý glóbus (ex aequo), Cenu Národní filmové rady (NBR) a Donatellova Davida. Rovnocennou partnerkou jí v úloze žalobkyně byla Kelly McGillisová, v té době i známější herečka díky hlavní ženské roli v diváckém hitu Top Gun (1986). Ani po třiceti letech neztratilo Znásilnění nic ze své naléhavosti. Spíš naopak, když ho dáme do souvislosti s nedávnými obviněními několika známých osobností ze sexuálního obtěžování, jež pobouřila nejen Hollywood, ale celou americkou společnost. Snímek uvádíme s původním distribučním dabingem z roku 1990, který jsme před vysíláním celý zrekonstruovali do přijatelné technické podoby. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (125)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Rozhodně silné drama, ale trochu se mi nelíbí, jak tady každý druhý vyzdvihne Jodie, aby pak následně zkritizoval samotný film. Moje oblíbenkyně byla samozřejmě bezvadná a naprosto uvěřitelná, avšak myslím si, že snímek sám o sobě má své kvality, a přestože nejsou herci ve vedlejších rolích (včetně Kelly McGillis) moc výrazní, motivy jejich postav vybízejí k zamyšlení (hlavně ono klíčově svědectví chlapce, bez ohledu na jeho diskutabilnost). Akorát mě trochu zklamala závěrečná řeč prokurátorky; překvapivě nebyla nějak patetická, jak to tak v podobných soudních dramatech bývá (palec nahoru), ale přišla mi, i s ohlédnutím na slova protistrany, o dost slabší a následný verdikt poroty jí na uvěřitelnosti moc nepřidal (opačný pohyb). Silné 4*, společensky závažný a důležitý film. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Pan Kaplan v kapli schematičnosti plakal.. Tuctové zpracování vyšlapanou cestičkou až k jasnému konci, uvěřitelná J.Foster a mnoho otázek ohledně možných "polehčujících okolností" u takové prasárny jako je znásilnění, či podněcování k němu. Co se týká trestů, já v tom mám jasno. Aplikoval bych krom odnětí svobody i něco z muslimského práva Šaría a to sice v podobě opakovaného vnoření středně velké cukety potřené tabascem do libovolného tělesného otvoru v dolní polovině těla sexuálního násilníka. A těm, co ho kdysi skandováním povzbuzovali, bych následně připravil mírně pálivý salát z tykvovité zeleniny.. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Rozporuplný film. Je samotné "fandění" pachateli zločinu trestným činem? Kdyby mi tu otázku někdo položil předtím, než jsem Znásilnění viděl, řekl bych jednoznačné "ne". Teď se můj názor změnil, ale zase nijak radikálně. Nicméně to, že nedokážu jednoznačně říct "ano" či "ne", mě hraje na nervy. Jody byla vynikající jako vždy apsát o ní, že to je její životní role je zbytečné - to je totiž prakticky každá. 85% ()

zdenny 

všechny recenze uživatele

Já to zase neberu jako nějaké nadupané soudní drama, které by mělo lidi přinutit zamyslet se nad fenoménem znásilnění a postavení žen v západní společnosti. Prostě parta buranů znásilnila holku, která před a při svém vyzývavém tanci mohla budit dojem, že to i chce. Samozřejmě znásilnění jako takové rezolutně odmítám a nemám pro něj omluvu. Ale dělat zrovna z tohoto filmu nějaký morální apel? Navíc ten vztah mezi advokátkou a její klientkou byl takový zvláštní. „Já je nechám zavřít, odskáčou si to“…“no, ale nebude to znásilnění, ale jen napadení.“ A: „Já už vás nechci, kašlete na mě a nic neumíte“, „a teď už vás zase chci, jo, jdeme do toho, ukážeme jim“. A tak pořád dokola. A nakonec to vypadá, že větší svině byli ti, co povzbuzovali než ti, co ji tam na tom automatu znásilnili. Takže pro mě rozhodně žádná pecka. ()

Schuldiner 

všechny recenze uživatele

Film jako takový šel možná natočit lépe, možná sugestivněji, dynamičtěji, ale Jodie Foster tyto menší nedostatky maže (nebo alespoň trochu zakrývá) svým perfektním výkonem. Samotná scéna znásilnění, především to chování přihlížejících, mohlo být taky trošku realističtější. Ale celkově se jedná o dobrý film, nikoliv vyjímečný, ale dobrý určitě! ()

Galerie (37)

Zajímavosti (23)

  • Jedná se o jeden ze tří filmů, který vyhrál Oscara za nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli, aniž by byl aspoň nominován v jiné kategorii. Další snímky jsou Tři tváře Evy (1957) a Misery nechce zemřít (1990). (GreatestFan)

Reklama

Reklama