Reklama

Reklama

Phantasm

  • USA Phantasm (více)
Trailer

Kultovní horor Dona Coscarelliho, ze kterého čerpalo inspiraci mnoho pozdějších tvůrců. Dva bratři, žijící v okolí městského hřbitova, se snaží vypátrat původ záhadných jevů, které je obklopují. Postupně objevují bizarní podzemní svět a pouští se do boje proti vetřelcům ze světa nadpřirozených sil, kteří na sebe berou stále rafinovanější podoby... (MIDO FILM)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (170)

Hadža 

všechny recenze uživatele

No asi na to opet nemam ten spravny nahled,nebo jsem to nevidel ve spravnou dobu,ale je to opravdu velmi slaby a nevyrazny horror,herci katastrofalni!Asi kdybych to videl pred 25 lety,tak by se mi to libilo vic,ale s dnesniho pohledu je to vazne odflakla slabota!Ty dve hvezdy jsou snad jen za hudbu,ktera byla opravdu strasidelna,vic od toho ani necekejte! ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Kultová čiernohumorná pecka plná žltej krvi, s jedným z najlepších záporákov, akých kedy éra videa splodila. Pár malých výčitiek by sa našlo: herci a (zasa) dej - Coscarelli je ohľadne príbehu dosť veľký optimista a niektoré scénky, ako keby sa odohrávali v inej realite (niekto to tu dokonca nazýval surealizmom). Inak výborná zábava. 85% ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Nezletilý vyrovnávající se se ztrátou, smrt přemožitelná jen ve snu. Sled často docela bizarních výjevů (ataky stříbrné koule, místnost s portálem), při kterých podružný děj ustupuje moci surreálna a phantasmických syntezátorů. Všechno to píchání na hřbitově, podivínský basketbalový pivot v čele pohřebního ústavu, zombie trpaslíci v kápích či bramboro-mrkvový dětský příkrm namísto krve budiž součástí tváře. Ta sice není dvakrát důvtipná, ale Coscarelli do ní vtiskl rysy, které jsou místy černé jak ten Plymouth Barracuda.. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Phantasm není ani zdaleka dokonalý film. Scénář obsahuje řadu mezer a logických zkratů, které jsou relativně dobře záplatovány klasickou berličkou snové vidiny. Podobně by se daly zkritizovat výkony hereckých protagonistů, jednalo se pochopitelně o neznámé a nepříliš zkušené herce. To, co povyšuje Coscarelliho snímek nad žánrový průměr a dělá z něj svým způsobem kult, je originalita a schopnost pracovat nápaditě s tradičními hororovými rekvizitami, s hudbou a s kamerou tak, že vzniká příhodná hororová atmosféra. Coscarellimu se sice nedostává peněz, ale dokáže pochopit zákony fungování žánru mnohem lépe než řada slavných režisérů. Napětí a pocit paranoie z některých scén doslova čiší. Celkový dojem: 60 %. Phantasm je případ snímku, kdy za mizivé peníze vznikla slušná přidaná hodnota. Možná by si naši režiséři mohli vzít z Coscarelliho příklad... ()

Korbitch 

všechny recenze uživatele

Mno. Ani nevim, jak začít. Na to, jak jsem se na to těšil, musím říct, že jsem trošku zklamanej. Čekal jsem úplně jinej náklep. To, že se postavy chovaly naprosto iracionálně, to jsem schopen přejít, ale ničím už nemůžu omluvit chudou atmosféru. Naprosto chápu, že se jedná o stejný typ díla, jako je třeba Smrtelné zlo, ale to je, co si budeme povídat, úplně jiná liga. ()

Galerie (66)

Zajímavosti (49)

  • Film byl natočen již v roce 1977, avšak do kin byl puštěn až v roce 1979. (Chatterer)
  • Příběh je inspirován Coscarelliho noční můrou během dospívání, kdy se mu zdálo o tom, že je pronásledován v mramorových chodbách obrovskou chromovanou koulí. (Chatterer)

Související novinky

PHANTASM pokračuje

PHANTASM pokračuje

11.03.2005

Štúdio New Line Cinema chce nadviazať na kultovú hororovú sériu PHANTASM, a zrejme hneď trilógiou! Fanušíkovia však (prekvapivo) veľmi vysmiati nie sú - s Donom Coscarellim, "duchovným otcom" celej… (více)

Reklama

Reklama