Reklama

Reklama

Přejezd Cassandra

  • Československo Přejezd Kassandra (více)

Obsahy(1)

Skvěle obsazený katastrofický thriller plný napětí o tom, jak teroristé při přestřelce ve výzkumném ústavu rozbijí baňky s plicním morem a ukryjí se pak v mezinárodním expresu. Ten je izolován a má být odvezen do karanténního tábora... Mezinárodní zdravotnickou organizaci v Ženevě přepadnou teroristé. Postřelený strážný stačí zalarmovat ostrahu, jeden z teroristů však unikne. U druhého doktorka Stradnerová diagnostikuje vysoce nakažlivý plicní mor, kterým se nakazil v přepadené laboratoři. Pacient zanedlouho zemře. Terorista, kterému se podařilo uprchnout, se schová v transkontinentálním expresu směřujícím do Stockholmu – i on je s největší pravděpodobností nakažený. Případ vyšetřuje plukovník Mackenzie. Při kontrole seznamu pasažérů expresu zjistí, že ve vlaku se nachází též známý neurolog Jonathan Chamberlain. Plukovník se s ním zkontaktuje a pověří ho, aby zjistil, zda se terorista opravdu nachází v tomto vlaku. Jonathan se svou exmanželkou Jenny objeví teroristu ukrytého v zavazadlovém prostoru. Zdá se, že nákaza u něj už značně pokročila a protože se předtím pohyboval mezi cestujícími, u mnohých z nich se také začínají projevovat příznaky plicního moru. Situace je kritická. Mackenzie dostane příkaz odklonit vlak přes přejezd Cassandra do Polska, kde má skončit v karanténě. To by ale pro většinu postižených znamenalo smrt… (TV Prima)

(více)

Recenze (176)

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Zručně a nápaditě zfilmované, leč poněkud nedomyšlené a tím pádem vysoce nepravděpodobné ... mám na mysli konečné řešení plicně-morové otázky. Prostě se mi nechce věřit, že by si kterákoli ze zemí Varšavské smlouvy nechala jen tak mírnyx-týrnyx zavléct na své území za železnou oponou z nějakého státu NATO (!!!) nebezpečnou a vysoce nakažlivou chorobu ... prakticky biologickou zbraň. V době, kdy se o tom rozhodovalo, přece nikdo nevěděl, jestli a za jakých podmínek se může člověk uzdravit, ani jak dlouho virus přežívá po smrti svého hostitele. A potřebovala by ona socialistická země posvěcení z Moskvy ? Troufám si tvrdit, že ano. Pokud připustím, že by ho přece jenom obdržela, bylo opravdu široké okolí inkriminovaného mostu liduprázdné ? Kdo by se za to zaručil ? A co zvířata, co mrchožrouti ? Mohli by nemoc šířit dál ? Příliš mnoho otázek a žádná vyhovující odpověď. Zápletka vaří z vody, i když vkládá cestujícím - včetně lékaře (!) do ruky zbraně ... a předpokládá, že s nimi budou umět zacházet - a že je nebudou váhat použít. Nejsem vyloženě zklamaná, jen trochu nedůvěřivá ... vidím to na solidní, leč z šedého průměru nevybočující 3* ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

„Jste jen poslušný článek řetězu rozkazů...“ Ten bezskrupulózní plukovník v podání Burta Lancastera mi ale dovedl pít krev! Přes jednoznačně komerční styl snímku musím zde vychválit nejen samotný vynalézavý námět o rozšíření infekce i panice uvnitř vlaku, ale rovněž překvapivé rozpracování děje do zajímavě nadčasových rozměrů. Skrze postavu plukovníka, jeho personálu a roboticky poslušného týmu doktorů zde tvůrci dokonale vykreslili problém lidského konformismu ohledně až absurdně poctivého plnění rozkazů nadřízených, které mělo na svědomí tisícky lidských obětí mj. i za Hitlera. Napětí v rozjetém vlaku bez možnosti zastávky stoupá, i navzdory rozvláčnému rozjezdu jsme postupně svěkdy strhujícího thrilleru. Zatímco uvnitř vlaku se řítíme do zkázy „morové“, zvenčí se stále více blíží ještě větší zkáza v podobě nebezpečného území... polského mostu Cassandra. Škoda, že celkově silný dojem z velmi dobře rozehrané studie pestrých charakterů různých postav v hraniční situaci místy zabíjí dobové pojetí akčních scén. Cosmatos evidentně nepatřil v 70. letech k těm režisérům, kteří by uměli natočit realistickou akci, proto si mohl odpustit (na rok vzniku již opravdu směšné) pokusy plné zadních projekcí a místo zabírání osudové akce horolezce se raději v těchto chvílích ještě více zaměřit na psychologii uvnitř vlaku. 75% ()

Reklama

Martin741 

všechny recenze uživatele

Klasicky priklad filmu, ktory ma sice hviezdne obsadenie ako skvelu Sofiu oren a dobreho Burta Lancastera, ale behom casu priserne rychlo zostarol a dnes uz posobi nepatricne ale hlavne zostarnuto. Atmosfera ma ale nieco do seba a obcas sa aj napinavejsi okamih najde. No ale stale len priemer, George P. Cosmatos sa teda niajko nepredviedol : 60 % ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Jedna nafúknutá bublina tento katastrofický triler. Silne cítiť z neho, že to netočili Američania a napriek áčkovému obsadeniu niektorých hercov (Harris, Lancaster) ho pochováva slabšie remeselné spracovanie - také skoro až typicky taliansky odfláknuté. Spracovanie, ktoré by nemalo prejsť ani o 15 rokov skôr. Samozrejme nemožno mu uprieť určitú originalitu príbehu, celkový odkaz a aj atmosféru, teda hlavne teda prvej polky filmu a dobrej hudbe. Ale to ostatné - od réžie a scenár cez hercov, charaktery postáv až po dialógy, je na pováženie. A na zbabraný záver radšej ani nepomyslieť. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Docela zajímavý katastrofický film s rozjetým vlakem a slušným obsazením. Do vlaku z Ženevy do Stockholmu nastoupí muž s neléčitelnou nemocí. Během chvíle ji po vlaku roznese a vznikne panika. Velení odmítá vlak zastavit a rozhodnou se ho odklonit a zapečetit. Začíná tedy závod s časem i s nemocí. Podaří se cestující zachránit? Je tam docela dost akčních scén a kaskadérských kousků Závěr je dost drsných. Můžeme zde vidět například Sophia Loren, Richarda Harrise, nebo O.J. Simpsona. Film se docela hodí vidět v současné situaci. "Jsi přece horolezec, ne?" ()

Galerie (93)

Zajímavosti (9)

  • Filmaři si evidentně nehlídali řazení vagónů rychlíku, protože červený restaurační vůz je v různých záběrech řazen obráceně (pozná se to podle toho, že tento vagón má na střeše sběrač elektrického proudu a ten je na vagóně jednou vpředu a pak zase vzadu). Ještě pět kilometrů před mostem nejsou na trati vidět žádné sloupy elektrického vedení s trolejí, ale kilometr před ním ano, ačkoliv nikde není žádná odbočka. Jízda vlaku se natáčela na různých místech a produkce si neohlídala, zda je trať elektrifikovaná či nikoli. Při vrtulníkové akci kolem trati opět chybí sloupy elektrického vedení a trolej. To by samo o sobě nebyla taková vada, kdyby vlak netáhla elektrická lokomotiva. Z minimálně tří záběrů těsně před katastrofou je vidět, že první třída (od lokomotivy po restaurační vůz) čítá šest vagónů. Ovšem do propasti se těch vagónů zřítí hned devět. (Robbi)
  • Rychlík ze Ženevy táhne elektrická lokomotiva Re 420 (Re 4/4), vyráběná v letech 1965–1985. (Robbi)

Související novinky

Zemřel O. J. Simpson

Zemřel O. J. Simpson

11.04.2024

Ve věku šestasedmdesáti let zemřel ve středu 10. dubna v nevadském Las Vegas bývalý profesionální hráč amerického fotbalu, úspěšný herec a později jedna z nejkontroverznějších osob americké kultury a… (více)

Reklama

Reklama