Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rodinný dokumentární portrét všemi generacemi milovaného českého autora, herce, textaře, scenáristy a spoluzakladatele legendárního Divadla Járy Cimrmana Zdeňka Svěráka, který natočil jeho syn, světoznámý režisér Jan Svěrák, se svým kolegou Martinem Dostálem. Dali mu lehce humorný podtitul "Mramorizace Zdeňka Svěráka". Oba tvůrci laskavě nahlížejí do tvůrčího zákulisí i soukromého zázemí Zdeňka Svěráka a nechávají vyniknout jeho nezaměnitelné vnímání světa. Dávají rovněž možnost poznat kouzlo mnoho desítek let trvající sounáležitosti, na jejichž základech stojí úspěch slavného cimrmanovského souboru. Stranou však neponechávají ani momentky ze Svěrákovy životní cesty a soukromého života, na nichž odhalují pro řadu diváků možná neznámé odrazy jeho osobních osudů ve filmech, které si získaly trvalou přízeň publika. Snímek má nicméně osobní rozměr i pro samotného režiséra, který v době realizace prožíval společně s otcem tvůrčí i generační spor. Natáčením portrétu se pokoušel rovněž hledat nová východiska pro vzájemný vztah, jehož hodnotu mohli diváci ocenit na působivých filmech Obecná škola, Kolja či Tmavomodrý svět – plodech kongeniální spolupráce otce a syna, jež naštěstí měla úspěšné pokračování. (Česká televize)

(více)

Recenze (208)

Master19 

všechny recenze uživatele

Zdeňka Svěráka mám rád, a to se zřejmě promítá do mého hodnocení, nicméně i bez subjektivních brýlí lze zahlédnout hřejivou pohodu a "obyčejnost", která z tohoto člověka sálá. Dokument není jen vršením faktů a závěrů, ale vizitka člověka s možností udělat si svůj názor, což podle všeho část diváků příliš nezvládá... ()

anais 

všechny recenze uživatele

Tatínek je dokument, který si na nic nehraje. Zobrazuje Zdeňka Svěráka jako toho milého pána, kterého známe z divadla Járy Cimrmanna, ale pod tímto povrchem se dá vytušit i druhá vrstva jeho osobnosti... Ta je trochu přecitlivělá, často se cítí ublíženě, současně se žádnou svou depkou nenechá porazit a tvoří a tvoří. Rozhodně to není dokument, který by se vám snažil sdělit nějaké převratné moudro, není nijak zlomový, ale je (promiňte mi to otřepané spojení) svěrákovsky lidský. Nic víc, nic míň. Jsou tu zdařile zkombinovány všechny Svěrákovy aktivity - scénáře, písničky, herectví, dědečkovství. I na tomhle dokumentu je vidět, jak úžasně dokáže Svěrákovic tandem otec-syn balancovat na hranici kýče a chytré podívané. Jestli máte alespoň jeden z aspektů Svěrákovy tvorby rádi, nenechte si Tatínka ujít. Pokud máte rádi Zdeňka Svěráka jako celek, musím vás trochu varovat - po shlédnutí jsem měl smutný dojem, že je na tomhle světě Zdeněk Svěrák se svou upřímností úplně sám. Takže Tatínek pokračuje ve Svěrákově učitelování, promlouvání do dětských duší, a jako by podprahově říkal - buďte všichni jako Zdeněk Svěrák, svět pak bude lepší... Asi ano. ()

Reklama

Autogram 

všechny recenze uživatele

Dokument o Svěrákovoch je to príjemný, ale neprináša nič extra zaujímavého ani výnimočného. Ako rodinný dokument áno, ako zhrnutie zásadných diel oboch významných tvorcov ani nie. Napriek tomu Svěrákove rozprávanie je príjemné, nech už hovorí o čomkoľvek, deťoch, vnúčatách, filmoch alebo o vlastnom písaní. –––– Jedině psaním se něco napíše. ()

Gazy 

všechny recenze uživatele

Hned po začátku mi tento s citem natočený dokument, přivodil pocit naprostého klidu a pohody a já si Tatínka náramně užíval. Samozřejmě, že se divák dozví spoustu zajímavých faktů a perliček, mě ale především nadchla láska a radost, která plyne z každého záběru a když se objevily závěrečné titulky, bylo mi upřímně líto, že už je konec. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Tak pro fanclubáky Zdeňka Svěráka jednoznačná povinnost, otázkou však zůstává do jaké míry je tento dokument informačně přínosný. Měl jsem dojem, jako kdyby si dokumentík o všechno jen tak lehounce otřel a do ničeho pořádně nezajel. Vztah s Láďou Smoljakem vylíčen v několika větách, o Oscárkovi jen pár slov a o "dobře utajený" dvojici Uhlíř - Svěrák slov ještě méňě. Vzpomínky na dětství sice krásné, ale nějak blbě nastřihané viz "měl jsem jako kluk z Prahy problém mezi vesnický kluky zapadnout, tady tou cestou přicházeli pražáci.." To je fakt ryze cimrmanovské info, škoda že pan Svěrák neukázal odkud táhnul Napoleon. Nechci se tady tatínkovi nějak vysmívat, protože to hlavní, tedy upřimná výpověď v srdcovým obalu z toho jde, jen si myslím, že více je někdy více. Nicméně sympatie a upřimnost musí zvítězit nad dojmy a výtkami. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (9)

  • Film vznikl během pouhých čtrnácti dní... ovšem rozprostřených během téměř celého roku. Bylo pořízeno zhruba osmdesát hodin materiálu. (NIRO)
  • Sám Zdeněk Svěrák k filmu řekl: "Má-li někdo syna kameníkem, má nejlepší pomník ve vsi. (...) Kdo jiný mě zná víc než můj kluk, a ten Martin Dostál (...) byl zase takovej dotěrněj kladeč nepříjemných otázek. Myslím, že to zafungovalo a je to pěkný pomník. Neměl jsem právo cenzora, do obsahu jsem nezasahoval." (NIRO)
  • Za kamerou stál Ivan Zachariáš, jeden z nejznámějších režisérů reklam vůbec. Na domácí půdě působí jen zřídka, je například režisérem výpravných spotů TV kampaně na pivo Stella Artois aj. (hippyman)

Související novinky

Dlouho odkládaný porod

Dlouho odkládaný porod

15.04.2006

Natáčení nového filmu rodinky Svěrákových otce (scénář, hlavní role) a syna (režie) Vratné láhve se chýlí ke konci a brzy přijdou na řadu formovací práce ve střižně apod. Hlavním hrdinou je… (více)

Reklama

Reklama