Reklama

Reklama

Siworae

Obsahy(1)

Il Mare, „Moře“, dům u jezera. O Vánocích roku 1999 se odsud stěhuje mladá dabérka dětských pořadů, Eun-joo. V poštovní schránce nechává novému vlastníkovi vánoční pohlednici, v které ho prosí, zda by jí případnou opožděnou poštu neposlal na její novou adresu. Vánoce 1997. Čerstvě dostavěné Il Mare hostí svého prvního obyvatele, architekta Sung-hyunga. Ten nachází ve své poštovní schránce vánoční přání datované rokem 1999. Píše mu jakási Eun-joo a prosí ho o vyřešení jejího problému s poštou. Jihokorejský snímek Il Mare inspiroval americký remake „DŮM U JEZERA“ (2006) režiséra Alejandra Agrestiho, se Sandrou Bullock a Keanu Reevesem v hlavních rolích. (kiddo)

(více)

Recenze (116)

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Možno trochu moc gýč, ale to nevadí, kebo ke to strašne pekné. Pekný je príbeh, pekné sú myšlienky ("Dôvod prečo trpíme, nie je ten, že naša láska je v koncoch, ale že stále pokračuje. Aj keď už je po láske..."), pekná je hudba, pekná (krásna) je Ji-hyeon Jeon a najkrajší je záver. Ideálny film na romantický večer vo dvojici. A nezáleží, či sa zrovna nachádzate v rovnakom miléniu. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Nápad s pozvoľným rozlúsknutím časových posunov v úvode je skvelým, v pokojnom duchu šumenia mora vedeným tajomstvom s otáznikom. No od momentov, kedy sa trošku rozjasní, sa scenár príliš drží poštových regulí. Doručovanie správ sa potom prenesene stane pointou i spásou celého filmu, nielen jeho úvodu. Nejaká ta slzička sa v kútiku oka síce objaví, no vzhľadom na opakovane videné postupy romantických kórejských drám a priveľa zasnene prvoplánovo romantických scén prechádzok po pobreží, k domu či osvetlenému stromu, je výsledný dojem tentokrát o niečo chladnejší. ()

Reklama

wipeout 

všechny recenze uživatele

Uveriteľne prekrásny príbeh dvoch ranených ľudí, obyvateľov toho istého domu len v inom čase. Krehký príbeh, ktorý dokazuje, že pri hre s cestovaním v čase nezáleží ani tak na dokonalom zapadaní jednotlivých kúskov príbehu do seba ako na smere kam je sila okamihov, kotré táto téma ponúka nasmerovaná. Veľmi krehký a aj napriek stopáži ukludňujúco unášajúci príbeh, ktorý ma zase raz dokázal úplne strhnúť svojou srdečnosťou a nevynútenou tragikou. Podľa mňa si každý môže vybrať koniec aký vyhovuje jemu srdcu a momentálnemu rozpoloženiu. Prostredie domku Il mare je naprosto úžasné a práve svojou drsnou neobrúsenou poetikou vytvára pozadie jednému z najkrajších romantických príbehov aké som kedy videl. Láske tu nezáleží na čase, ktorý pre seba uhryzne osud a stačí jej poznanie, že niekto na svete je tu aby sme mu mohli prinášať dary vlastnej obety a to bez otázok a výhovoriek vediac o tragických konsekvenciách. Soundtrack je naprosto prekrásny a namä klavírne sekvencie sú plne v harmónii s celkovým tokom tohto reálne fiktívneho príbehu o superhrdinoch, ktorý ovládajú schonosť nadprirodzenej ľudskosti a čistosti citov. Tento balzam na dušu by si nik nemal nechať ujsť!!! ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Miluju filmy, které začínají slovy : Veselé vánoce. Kdo viděl dřív Americké remake Dům u jezera, ví o čem tento příběh asi tak bude. CITÁT - Žiju v roce 1999 a určitě si nemyslíte, že vám uvěřím, že mi píšete z roku 1997. Scéna se špagetama alá láska prochází žaludkem, je působivá, krásná a nažere se i pes. Trochu mě zamrzela scéna v metru a tím magnetofonem. On to ví a přesto.....stop. Naštěstí si to tvůrci uvědomí, ale opět scénu nedotahnou do konce. CITÁT - Měl bys trochu času ?....... Romantické schůzky obou aktérů jsou nádherné a akorát se odehrávají tak trochu jinak. CITÁT - Nejspíš narazíš na hezkou kavárnu........ Pak to naše hrdiny konečně napadne a dají si schůzku, divák zaplesá, no konečně !! CITÁT - Co budeme dělat ty dva roky ?....... Nakonec jsem to dokoukal celkem v pohodě, byl jsem ale zklamán vyvrcholením a některými zdlouhavými pasážemi. Jako celek to však působí dojemně. Rozhodl jsem se že snímku "Dům u jezera" přidám jednu hvězdu. ()

Hogun 

všechny recenze uživatele

Milý príbeh natočený typicky kórejským spôsobom. S peknými hercami, nevtieravou hudbou a zaujímavým príbehom platonickej lásky odohrávajúcej sa pomocou korešpondencie cez časopriestorovú poštovú schránku. A samozrejme s množstvom logických prešlapov s tým súvisiacich, ktoré asi tolerantne prehliadnete, keďže ide v prvom rade o romantický príbeh (aj keď rybka bola už silné kafé ;)) Naštastie sa režisér popri pomalom tempe vyhýba prílišnému pátosu a melanchólii, ktoré sú s veľkou obľubou s danou tématikou v kórejskej (a nielen tej) produkcii používané... Škoda, že koniec mi do celkovej kompozície akosi nezapadal, a ukončenie príbehu scénou "pochopenia" Kim koho a čo vlastne videla pri rozlúčke, by bolo podla mňa vhodnejšie. 8/10 ()

Galerie (29)

Zajímavosti (4)

  • Názov filmu v preklade znamená „Láska, ktorá presahuje čas“. (Arsenal83)
  • Rybka ve filmu je nožovka běločelá (Apteronotus albifrons). Pochází z Jižní Ameriky, dorůstá až půl metru, je zaznamenaný případ, kdy se dožila 16. let. Orientuje se pomocí elektrického pole, které vydává (podobně jako sonar u delfínů). V akváriu vyžaduje množství úkrytů a chov ve skupině. Není pro začínajícího akvaristu. V mořské vodě nepřežije. (Jirka_Šč)

Reklama

Reklama