Reklama

Reklama

Screamplay

  • USA Screamplay
Trailer

Peníze jsou smrtí undergroundu, ale když jich někdo nabídne hodně...? Nebudeme předbíhat. Scénárista Edgar Allan se snaží dokončit předlohu k hororu a jeho divoká představivost přechází do reality a naopak. Rozpadávající sny se potkávají s rozpadávajícími těly obětí podivných sériových vražd - a to vše v duchu německého filmu Kabinet doktora Caligariho. Humor ve stylu TROMY a staré filmové efekty - tentokrát pro milovníky německého expresionismu. (Levné knihy)

(více)

Recenze (26)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tohle mi vubec nepripominalo tromacky filmy, ale takovy ty desne stary cernobily horory a jelikoz to byl asi zamer tvurcu, tak muzu rict, ze se jim film poved. Po vizualni strance byste fakt nerekli, ze je film z roku 85. Co se tyce pribehu, sice to neni dnes uz nic originalniho, ale vzhledem k dobe vzniku a faktu, ze film vyrobila Troma, se urcite jedna o nadprumer. Co se tyce hercu, tak ty samozrejme prehravaj, ale je to vcelku fuk a hlavni hrdina je neskutecnej psychous, kterej ma ale slusny charisma. Celkove je film misty napinavej a strasidelnej, najde se i par uchylnejch foru a smrti jsou v pohode, ale na vic nez hodne dobry 3* to nebude, ale to je tim, ze me ani nak zvlast neberou ty stary cernobily horory. ()

obitus 

všechny recenze uživatele

Pokus o poctu klasickým horrorům funguje pouze v několika málo momentech, drtivá většina filmu je nepovedená, utahaná a nudná. rromou distribuovaný režijní debut Rufuse Butlera Sedera byl zároveň i jeho labutí písní. Možná je to škoda, nejsilnější devizou snímku byl rozhodně on sám v roli Edgara Allana s mimikou a výrazem velmi blízkým Reinfieldovi Dwighta Frye. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

[TROMA] Docela bláznivý retro. Mladý nadšený scénárista Edgar přijede do Hollywoodu s vidinou úspěchu, tak jako spousta ostatních, jenže jeho návštěva se zvrhne v sérii vražd. Navíc podle scénaře, který Edgar s tak ďábelským výrazem buší do svého psacího stroje... Nefalšovaná hra světla a stínu dělá ze Screamplay obrazově výtečnou podívanou. Jako taková nepostrádá ani vyšinutý humor nebo působivé charaktery, tady v čele s uhrančivým Edgarem mírně úchyláckého vzezření. Škoda jen, že to po skvělém úvodu trochu ztratí spád. Ách jo, jenže takovéhle filmy by měly vznikat častěji... ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Na Screamplay je nejhodnotnější produkční a scénáristický nápad využít starých expresionistických snímků německé výroby pro moderní parodii. Genialita nápadu spočívá v tom, že ve stylizaci se ztratí vlastní chyby a o jakémkoli kiksu se dá říct, že je to součást hry s divákem. Problém je v tom, že jak režie, tak herecké obsazení není první ani druhá liga, ale spíš krajský přebor. Herci přehrávají až běda, takže se jejich nezkušenost a neumětelství vcelku ztrácí a totéž se dá říct i o režii. Nicméně Seder by měl vědět, že němečtí expresionisté byli velcí puntičkáři a těžko by strpěli pomrkávající mrtvolu, odflinknuté kostýmy a ležérní herectví. Místy to připomíná spíš klasickou americkou grotesku, ale přesto všechno je to film sympatický a pokud člověk nemá velké očekávání, tak se může pobavit. Extrémně levný snímeček, vyrobený v těch nejjednodušších kulisách, na kterém se prakticky nedalo prodělat. Celkový dojem: 50 %. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Že Screamplay má něco jako screenplay je u značky TROMA milé překvapení, ale k čemu je poctít, když se divák musí postit.. Parodický konglomerát grotesky, německého expresionismu, hororů Universalu a filmu noir usazený v lesku a bídě místa, co scénáristy mačká jak odšťavňovač, sice možná inspiroval Coeny u Bartona Finka, ale z hlediska komična, či náhledu na křehkou svébytnost filmařské duše nemá (krčíc se u kotníků Burtonova Eda Wooda) moc co nabídnout. No nic, vrah je nyní odhalen a i když mu nejdou nasadit pouta, lze ho jednou provždy zavřít. Nevím jak vy, ale já bych to oplakal.. ()

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Velký náběh na plný počet. Screamplay se z tromácké produkce vymyká už tím, že nevypadá vůbec lacině, což je velmi dobře zakryto především zvolenou vizuální formou. Neskutečně stylová pocta všem starým flákům a ukázka, že v této produkční společnosti dokáže vzniknout film s dobrým scénářem a povedenou satirou na Hollywood. Škoda těch pár hluchých momentů. ()

3497299 

všechny recenze uživatele

V rámci produkce spol. TROMA dost neobvyklý úkaz. Nejedná se ani tak o parodii jako spíš o pastiche. Hravě napsaný scénář k filmu Screamplay, který se jak svou formou tak obsahem hodí do programu filmových klubů, obsahuje zdařile a vtipně zpracovaný příběh o tom, jak mladý scénárista píše scénář pro "krvák", jehož náplň se začne uskutečňovat v realitě - lze brát jako svéráznou variaci na téma umělecké sebereflexe (metarovina filmu); parafrázi exploatačních filmů, expresionistických hororů atd.; nebo zábavnou podívanou s příjemným hereckým výrazivem hlavního hrdiny Allana Edgara (představuje ho Rufus Butler Seder) s řadou vtipných momentů a drobných skečů a chytře vymyšlenou narativní strukturou. Nemyslím si, že by Screamplay obsahoval nějaká slabší, nudná místa. Film svou strukturou a koncepcí tématu zločinu, který se "přelévá" z meta-roviny fikce (scénář psaný hlavním hrdinou) do vlastní roviny vyprávění připomíná Trierův filmový debut Prvek zločinu (Forbrydelsens element) - toto srovnání ovšem nutno brát s velkou rezervou. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Screamplay se tváří jako pocta starým němým hororovým filmům z období expresionismu a také sem tam propašovává do děje i neco z universalovských filmů ve kterých hrál Boris Karloff. Bohužel jde o dílo vzniklé pod patronátem undergroundové firmy TROMA. Tromácké filmy mám hodně rád. Teda aspoň některé. Tentokrát ale její typický "sračkoidní" humor do filmu jenž má být poctou Kabinetu doktora Caligariho vůbec nezapadá. Atmosféra exprecionismu je zachycena celkem verně. Jenže herecké výkony jsou skoro až ochotnické. Snad jen samotný režiser R. B. Seder v titulní roly snaživého pisálka Edgara Allana celkem ujde. Jinak atmosféra veškerá žádná. Napětí jakbysmet. A gore efektů je pomálu. Ale ty se sem stejně vůbec nehodí. Divný, nudný a zbytečný film. ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

Na to, že je to produkt Tromy to bolo akosi podotrivo premyslené, ucelené, nezvrhlé a kompaktné. Milá pocta žánru a dobe. ()

iamek 

všechny recenze uživatele

Screamplay vůbec nevypadá jako film z produkce od Tromy. Vituálně snímku nemám co vytknout. Je to moc krásná pocta starým hororovým filmům, ale scházelo tomu trošku více napětí. ()

Xeelee 

všechny recenze uživatele

Vrah není zahradník, ale H…! Těžko uvěřit, že je pod tímhle mnohovrstvým černobílým snímkem s úžasnou atmosférou a scénářem produkčně podepsaná Troma. Vizuálně se filmu snad ani nedá nic vytknout a celkové vyznění umocňuje černobílá kamera. Na konci mě naprosto uzemnila excelentní pointa a já pak s blaženým úsměvem dokoukal na závěrečné titulky. Pocta expresionizmu a exploatačním filmům jak vyšitá. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Tento černobílý hodně zvláštní snímek natočil Rufus B. Seder, který si v něm zahrál i hlavní roli. Jde o nízkorozpočtový film, který si vzala pod patronát samotná Troma. Ovšem aby jste se nepletli: Kaufman a Herz s ním nemají nic společného, pouze pomohli tomuto filmu na televizní obrazovky. Ve filmu se na začátku objeví i pár krátkých střihů z filmu Kabinet doktora Caligariho. Má jít o poctu německému expresionismu a universalovských filmům první poloviny 20.století. Laciné kulisy byly přímo do očí, většina z herců předvedla otřesné výkony, tedy až na pár výjimek. Hudba byla jednotvárná, moc se v průběhu filmu neměnila a za chvíli jsme si na ní zvykli. Bylo tam hodně hluchých míst, které se občas podařilo zaplnit bláznivými scénkami s vedlejšími postavami. Chybělo mi tam více krve a dalších hororových prvků. Proběhlo tam pár dobrých hlášek – takže jste se mohli i zasmát. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Ta pocta atmosféře starých horrorů je fajn, černobílý formát je super, naoko a záměrně levné triky jsou super. Rufus Butler Seder v hlavní roli Edgara Allana je naprosto výborný, mnohé další postavy jsou parádní, ale celkově jako film to stojí docela za prd. Dějově nic moc, zápletkou nic moc, atmosféra hodně kolísavá, převážně nudná, těch pár dobrých záběrů a scén vás tak akorát probere z ospalosti (koukal jsem to na čtyřikrát!!!!!). Krátce řečeno - forma je hodně fajn, obsah je hodně nefajn. V podstatě všechno důležité zmínil již Obitus. ()

amirgal 

všechny recenze uživatele

Mám ráda Tromu, jaká je, trochu upatlanou nadsázku v exploatačním žánru, takže tímhle filmem mne skutečně překvapili. Námětem je povedená společenská satira Hollywoodu, scénář je šikovný - nepostřehla jsem žádnou repliku nebo dialog, který by k něčemu neodkazoval nebo nebyl nosný, co se děje týče. Zpracováním do filmu vznikla kompozice několika povedených pastiche v metafilmu (roviny screamlplay X screenplay). Děj je elegantní, logický a vtipný. Film je konzistentní, všechny aluze k němé a zlaté éře Hollywoodu, k německému expresionismu a exploatačním filmům 80.let aj. jsou dobře využité (moc se mi líbila zadní projekce ve scéně u bazénu aj.). Fikční svět - Hollywood a neurčitý čas filmu - komplexní a můžete se do něj ponořit a nechat se bavit. Myslím, že by mnoho Hollywoodských tvůrců mohlo Rufusovi B. Sederovi, který se zároveň zhostil hlavní role, jeho invenci závidět. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

TROME takéto experimenty nejdu. Oni z krátka potrebujú farbu, brutálne gore a nadnesenosť väčšiu, ako v tomto spektákly. Nápad dobrý, ale spracovaný chybnými tvorcami. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelná pocta starým němým expresionistickým německým flákům typu Kabinet doktora Caligariho. Nevěřil bych, že to někdo dokáže zfilmovat s takovou vášní a vizuální stránkou a dokonale se hodící jazzovou hudbou! Režisér Rufus Butler Seder ztvárnil i hlavní roli scénáristy Edgara Allana a je převeliká škoda, že stvořil jen tento jediný film. Moc by mě zajímala jeho další tvorba. Neznám podobný novodobější snímek, který by se staré klasice přiblížil tak, jako Screamplay. Produkci si pod svá křídla vzala Troma a já Lloydu Kaufmanovi opět tleskám, ten člověk má skutečně vytříbený vkus! ()

-Bomba- 

všechny recenze uživatele

Nádherná pocta starým horrorům (především tedy Psychu). Zajímavé postavy, úmyslná černobílost, krotící se násilí a monologové rozmluvy hlavního hrdiny. I když je to Tromácký film, tak se ostatním jejich dílkům moc nepodobá, to bude nejspíš tím, že ho nerežíroval přímo Kaufman, na kterého jsou diváci nejvíce zvyklí. Výborný film, na který se určitě ještě mnohokrát podívám. ()

Mleako 

všechny recenze uživatele

Tento snímek Troma pouze produkovala, takže to není klasická práce podobná Kaufmanově režii, ale naopak velmi vizuálně zdařilý a napínavý horor s akurátní dávkou ujetého humoru a správně vyšinutými hlavními protagonisty. ()

Reklama

Reklama