Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Plukovník Shannon (John Wayne), vynikající pilot US Air Force, je vybrán k eskortování zběhlého sovětského pilota. Nejedná se však o muže, nýbrž o půvabnou mladou ženu Annu (Janet Leigh). Ostřílený stíhač Shannon je zasažen jejím kouzlem a zamiluje se do ní. Ona jej nabádá, aby společně utekli do Sovětského svazu. Američan má však své vlastní plány. Nezmění je láska? Bude Amorův šíp mocnějším nástrojem než politické přesvědčení a vlastenectví? (cheyene)

(více)

Zajímavosti (7)

  • V roce 1950 byl film v produkci společnosti RKO, kterou vlastnil Howard Hughes, jenže do premiéry v roce 1957 Hughes společnost RKO prodal a Jet Pilot byl vydaný společností Universal. (Cheeker)
  • V některých scénách odehrávajících se nad "Ruskem" se objevil prototyp letadla Northrop XP-89. (Cheeker)
  • Ruské "Jaky" byly ztvárněny americkými letadly T-33A Shooting Star. (Cheeker)
  • Howard Hughes, producent filmu, chtěl ve filmu ukázat nejnovější letadla. Protože si snímek ale odbyl premiéru až po sedmi letech, technika byla již do jisté míry "zastaralá". (Cheeker)
  • Chuck Yeager, první člověk, který pokořil rychlost zvuku, dostal nabídku spolupráce na tomto filmu jako pilot kaskadér. Během provádění prvku Inverted dive (obrácený střemhlavý let) s letadlem F-84 podcenil svoji výšku a přetížil oces letadla, což způsobilo rozpad horizontálního stabilizéru a on byl příliš nízko na katapultáž. Jako zázrakem se stihl katapultovat. (Cheeker)
  • Film se natáčel od 8. prosince 1949 do 8. února 1950. Přesto měl svoji premiéru až 25. září 1957 v Los Angeles a hned po Los Angeles byl tento film uveden 4. října 1957 v Palace Theatre na Manhattanu v New Yorku. (Cheeker)
  • Natáčelo se na leteckých základnách Edwards a George v Kalifornii a Williams v Arizoně. (Cheeker)

Reklama

Reklama