Reklama

Reklama

Kupec benátský

  • USA The Merchant of Venice (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Benátky, rok 1596. Melancholický Antonio má rád svého mladého přítele Bassania, který jej požádá o zapůjčení 3000 dukátů. Antonio souhlasí, aniž by tušil, že se Bassanio s danou částkou chce ucházet o ruku Porcie. Jelikož je ale Antoniův kapitál vázaný v obchodních lodích, které jsou právě na moři, musí jít Antonio za židovským lichvářem Shylockem. Nevraživý Shylock souhlasí, a dokonce mu nabídne tříměsíční půjčku bez úroku. Pokud ji však Antonio nesplatí včas, bude mu kupec dlužit libru masa. Shylockova dcera mezitím uteče s křesťanem, což podnítí Židovu nenávist. Bassanio odjel za Porcií, Antoniovy lodě ztroskotaly a Shylock se dožaduje své libry masa. Je sestaven soud a má být vykonán rozsudek, když se do záležitosti vloží Porcie snažící se zachránit život Bassaniova přítele. (Filmbox)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (369)

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Jocelyn Pook: 1. With Wand' Ring Steps - Andreas Scholl 2. Her Gentle Spirit 3. Ghetto 4. Blessing of the Boat 5. Synagogue Cantors 6. Portia 7. How Sweet the Moonlight - Andreas Scholl 8. Song For Bassanio 9. The Feast 10. Bassanio's Palazzo 11. The Ring Returned 12. A Subdued Wedding 13. Courtroom Drama 14. Jessica Escapes 15. Bridal Ballad - Hayley Westenra 16. Banquet for Shylock 17. Unsuitable Suitors 18. Song In Brothel (Paseabase El Rey Moro) 19. A Spectacular Procession 20. Fie Fie Gratiano 21. Bassanio Opens the Casket 22. Shylock Broken 23. Last Words 24. The Floor of Heaven 25. You Drop Manna 26. With Wand' Ring Steps - Andreas Scholl ()

Happens 

všechny recenze uživatele

To bylo tak poeticky zpracované dílo, romantika Benátek prolnutá s určitými zly v charakteru lidí. Příběh o majetnictví, velice prapodivné lásce hnané spíše touhou po penězích, nežli srdcem. Nejvíce sympatií se mi svázalo vůči diskriminovanému a utiskovanému židovi - kvůli tomu, že vede život mnicha a nehýří penězi, je schopen nashromáždit peníze a za to se společnost semkne a ztrestá ho? Gratuluji. ()

Reklama

viperblade 

všechny recenze uživatele

Nevím, co bych měl vyzdvihnout nejdřív. Snad všechny zúčastněné za to, jaké výkony podali? Či vynikající kameru? To opravdu nejde. Totiž, jediné co jsem o tomto filmu předem věděl, bylo obsazení a že to je podle Shakespearovy hry. Tak jsem si řekl, že se na to ze zvědavosti kouknu. A po těch dvou hodinách nestačím zírat. Jednak celá scéna u soudu, (která trvá cca. 20 minut!) je tak brilantní, že ji neváhám nazvat jednou z nejgeniálnějších scén v historii filmů! Ale to ještě není všechno, kdepak. Pak začíná, scéna s prsteny a to je taky hodně pěkná podívaná! Takže za mě doporučuji všemi 20 prsty, které mám k dispozici. Pokud vám tohle jako záruka kvality nestačí, co takhle libra mého masa? :-) ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Celkom vydarená adaptácia Shakespearovej hry, ktorej jednozančne dominuje (ako vždy) vynikajúci Al Pacino v úlohe tvrdohlavého žida Shylocka. Menej priestoru dostáva tiež výborný J.Irons a všetko ostatné je iba herecká výplň. Akonáhle sa stratí Al Pacino alebo J.Irons z obrazovky, film stráca iskru. Pacino a jeho obhajoba práva na pomstu ("Nemá žid oči, nemá ruky?") a scéna na súde patrí k tomu najlepšiemu, čo film môže ponúknuť. Osobne mi trošku vadili Shakespearovské kvetnané dialógy, niekedy až príliš antiseministické ladenie snímku, ktorej je ale pochopiteľné.60%. ()

Mordenroth 

všechny recenze uživatele

Škoda, že režisér nedodržal Shakespearom predpísaný žáner "komédia" a vybral sa svojou vlastnou (dramaticko - tragickou) cestou. Al Pacino je samozrejme famózny a celý film v podstate stojí a padá na jeho hereckom výkone. Scény, v ktorých sa postava Shylocka nevyskytuje pôsobia niekedy celkom nudným dojmom. Práve v týchto okamihoch začnete vnímať dĺžku filmu a to by sa pri Shakespearových adaptáciách nemalo stávať. ()

Galerie (66)

Zajímavosti (11)

  • Shakespeare za 30 milionů vynesl distributorovi Sony Classics během prvního víkendu promítání (31. 12. – 2. 1. 2004) 69 868 dolarů ve čtyřech kinech. Stačilo to na 37. příčku žebříčku návštěvnosti. Jelikož se promítal už od středy, úvodní obrat byl 103 260 dolarů. Celkový obrat se nakonec vyšplhal na 3,7 milionu. (imro)
  • Bruno Rubeo získal za výpravu Stříbrnou stuhu od Italského syndikátu filmových novinářů. (imro)
  • Režisér Michael Radford kvůli obavám distributora natočil několik scén ještě jednou. Proto se při uvedení snímku v televizi nedočkáme polonahých prostitutek, ale všechny jsou oblečené. (imro)

Související novinky

Al Pacino a Jessica Chastain v adaptaci Shakespeara

Al Pacino a Jessica Chastain v adaptaci Shakespeara

28.02.2024

Al Pacino (Irčan, Klan Gucci) byl před lety tím šťastným aspektem, který pomohl dnes oscarové herečce Jessice Chastain (Interstellar, Očima Tammy Faye) dostat se do Hollywoodu. Tehdy třicetiletá… (více)

Reklama

Reklama