Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ve filmu Na pokraji slávy se režisér a scenárista Cameron Crowe inspiroval vlastními novinářskými začátky – jako mladý psal pro prestižní časopis Rolling Stone. V roce 2000 tak natočil vtipný i citlivý příběh o patnáctiletém vášnivém fanouškovi rockové hudby, který se roku 1973 vydává s kapelou Stillwater na turné, aby o nadějné skupině napsal reportáž právě pro Rolling Stone. William má před sebou téměř nadlidský úkol: uchovat si v šíleném cirkusu rockových produkcí nadhled a zdravý rozum, nepropadnout alkoholu ani drogám a ještě napsat objektivní článek. A nijak mu to neusnadňuje ani přítomnost několika náruživých fanynek, které tvoří nezbytný doprovod všem rockovým kapelám. (HBO GO)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (387)

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Bože, ten SCÉNÁŘ!!!!! Cameron Crowe si dřepnul za stůl, zápálil si cigaretu (pokud fajčí) a rozehrál ve své hlavě úchvatnou ódu na hudební svět. Ty detailní slovní přestřelky, filozofování, který vůbec není prvoplánový a hlavně ta svoboda všech postav...hmm, to mě vždycky dostane. Za zmínku stojí také Kate Hudson, která už pro mě není jen blbou ozdobou nevkusných filmů. Její nominace byla zasloužená, byť nakonec neproměněná. A Frances McDormand je bezpochyby třešničkou na tomhle výborným kusu "kytarovýho" dortu. Silných 4,5* ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Úůůůů, to zas byla ale jízda. Ach jo... Tak jo, taková milá, romantická, učesaná, čisťounká, naivní, korektní, hollywoodská rocknrollová moc moc moc miloučká pohádka pro celou rodinu - a možná i bába s dědou někde v tom velkém domě na středostavovském předměstí uroní slzu, co že to ta jejich děcka v tom třiasedumdesátým vyváděla... Tenhle scénáristicky vypointovaný mejdan však v reálu byl asi lepší nežli film - protože když chcete udělat film pro pokročilé děti a začínající teenagery (aby se i máma s tátou koukli beze ztráty autority), můsíte být opatrní až běda (a to je škoda teda... :-). Na tomhle turné zapomeňte na sex, drogy a rocknroll (a když tak něžně s láhví v pytlíku ;-). Je to nakonec vlastně jen "...taková úvaha o relativně úspěšný kapele, zápasící s vlastním omezením a popularitou..." a až na jedno odpanicení a vskutku kouzelné vyrovnávání si účtů v bouřkových mracích při letu na další štaci je tahle komedie příliš vysněná, stylizovaná a zidealizovaná a konec konců bez rockecu skončí až v tom kýči. Vše se totiž (jako vždycky, že...) v dobré obrátí - a tak Willi nakonec dostane svůj článek v Rolling Stone, Peny Lane se stane nazpět Lady Goodman a odletí si do vysněného Maroka a naši milí a nepochybně polepšení kluci ze Stillwater zase jako kámoši osedlají svoj(i) Doris a vyjedou na další turné vstříc pofidérní hvězdné slávě... . . . Ano, je to příjemný a zábavný film. A(le) nic víc. Bohužel. Tři a půl hvězdičky tedy budiž dány, však (byť s těžkým srdcem) přesto nemožno zaokrouhlit nahoru. A to navíc mluvím o dvd s >Untitled< Collectors Edition, což měla by být vylepšená (o 35 minut prodloužená) režisérská verze... - - - P.S. (29.4.2008) Něco málo dále do diskuze v "diskuzi"... ;-) - - - P.P.S. (Po opětovné tv repríze na >pokrajním prostoru< 13.12.11) Tak jsem si tu prosvištěl všemožné adorantské komentářní přírůstky za posledních cca pět let a musím se fakt lehce ušklíbnout pod fósy při pohledu, jak to dopadá, když stádečko podlehne hollywoodské továrně na SNY a dokáže se takzvaně "ztotožnit" s naprosto nereálnou pohádkou a postavami v ní vystupujícími! Stupidující, stupity supity dup... ;o))) - - - P.P.P.S. Ale jinak to byl fakt moc hezkej a miloučkej film... JEN FILM(!!!), děcka, jen film... ;-[] ()

Reklama

Aky 

všechny recenze uživatele

Nesmírně zajímavý film o zákulisí světa rockových kapel se všemi atrakcemi svobody, alkoholu, trávy a nevázaného sexu, které se atrakcemi zdají být jen do doby, kdy člověk pochopí, že "skutečný svět" je někde jinde. I přes tento základní motiv atmosféra ani na chviličku neupadá do pesimismu nebo ještě hůř do moralizování, člověk se pořád pohupuje na příjemné vlně nadhledu. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,JEDNOHO DNE BUDEŠ FRAJER. PODÍVEJ SE POD POSTEL. TO TĚ VYSVOBODÍ....“ /// ...takže porno časáky? Pche! Rockový desky, který ovlivní jeho život, protože ,,ROCK SPASÍ SVĚT“! (...nebo spíš to: ,,ODPANIT!“?) Frances je skvělá matka (,,DOSPÍVÁNÍ JE NÁSTROJ KOMERCE“), Hoffman zase sympatickej kritik, ale hlavně tady jsou ROCKOVÝ desky (vinylový, to jsou takový ty....), ROCKOVÝ názory, ROCKOVÁ muzika a ROCKOVÝ fanynky (žádný kurvy chlapče...fanynky!). Chcete něco vědět o životě v ROCKU? Někomu stačí Ozzy, někdo bude chtít třeba víc. Film plnej optimismu (ROCK vole!... a taky tráva, LSD.... jo dám si...kurva na světě je tak krásně!) o mladým géniovi, kterej prožije životní orgasmus na svoji ROCKOVÝ ,,Pouti“. ROCKOVEJ ALMANACH (neměj za přátele lidi, kteří tě využijou – hustý!! ROCKOVÝ...) ve kterým se o povyražení staraj muzikantský ,,Lidušky“ a tak si na tomhle ROCKOVÝM turné můžu užít věci, který (kurva bohužel!) nezažiju. ROCKOVÁ kapela – to je panečku složitej proces. (,,Většina zkurvenin na světě vzešla z mozku, ne z instinktů“ – tý jo, to je taky ROCKOVÝ!) To je totiž tak: místo Willa si dosaď sebe a místo ,,Stillwater“ třeba .... (když se ti to líbí....). Dám 5*. Víte co, tohle technaři prostě nepochopěj. A těch 160 minut je vlastně málo! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Pamatuju ty časy, kdy se chodilo do obchodu s deskama pokecat s přáteli. 2.) Kdo je fotbalovej fanoušek (už) vím. Teď potřebuju naštudovat ,,fanynku“. 3.) Mám rád filmy s pořádným soundtrackem. 4.) Thx za titule ,,dragon-_-“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ** AKCE ne NAPĚTÍ ne ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Veľmi dobre pozerateľný hudobný film s realisticky zobrazenou dobovou atmosférou a pohľadom na rockovú scénu z nekrytej strany. Slabinou filmu je podľa mňa Patrick Fogit, ktorý mi vzdialene pripomínal Píďu z Brynychovho nepodarku Romance za korunu. Na druhej strane je Kate Hudson veľmi príjemným prekvapením. Aj keď film nie je možné prijať bezvýhradne, určite patrí vo svojom žánri k tým vydareným. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (45)

  • Cameron Crowe prohlásil, že postava Penny Lane (Kate Hudson) je založena na jeho skutečné kamarádce Pennie Trumble, která si říká "Pennie Lane". Žije v Portlandu ve státě Oregon a působí v hudebním průmyslu. (Hal_Moore)
  • John Fedevich, ako bubeník Stillwater Ed Vallencourt, má v celom filme len jednu repliku, v ktorej v strachu o život prizná, že je gay. (Arsenal83)

Reklama

Reklama